fredag, maj 17, 2019

Kvalet som heter EU-valet

Bara en liten vecka kvar till EU-valet. Dags att bestämma sig: vem ska jag rösta på? Parti eller person? Paradfråga eller tjatargument? Hålla fast vid det man (nästan) alltid stöttat eller satsa nytt?

Vi är många som tvekar mellan alternativen, längs hela skalan. Här finns de små och relativt okända grupperingarna som ingen tror har en chans att få skicka någon till Bryssel, här finns de stora som förtvivlat hoppas på att röstsiffrorna ska visa återtagen mark, förlorad i riksdagsvalet. 

Dock finns det en fråga som åtminstone jag saknar i debatten. Det är frågan om de pengar som generellt och utan minsta prövning delas ut till dem som till sist får sin parlamentsplats. Den här gången handlar det om 21 svenska representanter, men de ekonomiska villkoren gäller självklart generellt, i hela Europa och för samtliga ledamöter.
Var finns då det parti som går i bräschen för bättre koll och lägre ersättningar i form av kontorsbidrag, resepengar och traktamenten till de 751 människorna som lever under ekonomiska förhållanden som för de allra flesta ser helt obegripligt förmånliga ut? Deras månadslön är på 8758 euro (före skatt, cirka 90 000 svenska kronor).  Sedan trillar bidragen in ovanpå det. 

Vem höjer fanan för ökad sparsamhet och öppenhet kring penningcirkusen? Varför ska inte EU spara när så gott som alla andra förväntas hålla i sina tillgångar och tänka ett extra varv innan de omsätts? Att betala reella kostnader är en sak, att strö ut medel i en sådan omfattning att de knappt går att göra slut på är något annat.
Dessutom skulle det eviga och obegripligt kostsamma pendlandet mellan Bryssel och Strasbourg avslutas. Där finns många miljarder att spara, åtminstone två om året, pengar som skulle kunna användas till EU-medborgarnas fromma, även om fransmännen åtminstone inledningsvis skulle ta det som en både personlig och nationell förolämpning.
I korthet skulle denna valfråga kunna stavas ”Follow the money”.
Populistiskt? Absolut.
Genomförbart? Svårligen.
Men det vore inte första gången i historien som en populistisk och svårgenomförbar fråga skulle värva röster i ett demokratiskt val.
Copyright Klimakteriehäxan

6 kommentarer:

  1. tanken var god efter kriget, jag tror fortfarande på EU, har röstat.
    Påminnelse om hur det var i Göteborg 2001:
    http://hannelesbibliotek.blogspot.com/2019/05/skriv-om-arbete-och-klass-novelltavling.html

    SvaraRadera
    Svar
    1. röstade på Piratpartiet när det begav sig och de fick 10% men har inte följt dem... i år blev det en man som bar fram Olympiska facklan i Aten inför OS för några år sedan - som kanske kan tala för de mindre som inte kan.

      Radera
  2. Just funderingarna i ditt inlägg är anledningen till att ja inte röstar i år. Roligt är att Hannele också röstade på Piratpartiet senast. Det gjorde jag också. Tyckte då att det hade "rätt" attityd.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo visst ska du rösta!!! För min del kommer jag nog att rösta mot, inte för något. Tror jag i dag i alla fall, men en vecka återstår ju ... Men rösta, absolut!

      Radera
  3. kvinnor har kämpat för att fick ska få rösträtt... tänker inte heller "ge bort" min röst till någon jag inte vill ha där!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nä det ska tas tillvara, det man har att säga till om.

      Radera