torsdag, maj 02, 2019

Prata böcker

Som vanligt på torsdagar presenterar Mia i bokhörnan en helgfråga. Denna gång:
Brukar du träffa likasinnade och diskutera böcker? Eller skulle du vilja?

Jag deltar inte i någon formell bokcirkel, men tycker att böcker är ett vanligt (och ofta givande) samtalsämne. Vilket väl beror på att mina vänner är läsande människor, precis som jag. Funkar bra utan krav på organisation. Dessutom "pratar" vi ju böcker i bloggvärlden.

Här en tårta som Sonen ritat en gång.
Bonusfrågan riktar sig denna gång till kakmonster och godisgrisar, nämligen så här: Har du ett bra recept på tårta?

Varje gång någon i familjen fyller år bakar jag tårta, oftast blir det sockerkaksbotten med grädde och frukt och bär ovanpå. I mellanlagren mer bär och så gärna kesella med vaniljsmak. Det viktigaste av allt är att inte göra tårtan klar precis innan den ska ätas. Den blir godast om den får stå ett dygn i kylskåpet så att ingredienserna hinner, som det heter i matsammanhang, gifta sig med varandra! 

Mina tårtor brukar uppskattas. Allra roligast är det att en som jag bakade för över fyrtio år sedan som överraskning till en manlig kollega fortfarande lever i hans minne. Jag hade den med mig till jobbet, satte i ett stearinljus och så sjöng vi. Än i dag, varje gång vi ses, det kan bli nån gång per år, kommenterar han alltid sin tårta!

Den här tårtan fick jag själv i fjol! Inte hembakad, dock.
Copyright Klimakteriehäxan

23 kommentarer:

  1. Men vad kul att ha vänner att diskutera böcker med. Kesella vanilj var ett smart tips för det är så gott att man kan äta det utan något till.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vaniljkesella funkar jättebra, även kesella med andra smaker (hallon, lime).

      Radera
    2. Kesella med smak använde jag mycket när jag hade med mig tårta, lättare att hantera än vispgrädde...

      Radera
  2. jag har alltid gjort sockerkaksbotten på potatismjöl, mycket uppskattat av glutenallergiger - som ganska nybliven diabetiker uppskattar jag tårta utan vitt socker, det där blöta tårtor som står över natten är inte så goda längre... frukt ska vara rumstempererat! Mycket grädde och frukt ska det vara!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mina tårtor är inte blöta, ska du veta!!!

      Radera
  3. Böcker kan man alltid pratar om, ungefär ett lika populärt ämne som fotboll;-)
    Duktig tjej - att du kan baka alltså. Å om kollegan fortfarande kommer ihåg din tårta så måste den ju varit enastående.
    Tårtan du fick ifjol är ett konstverk - Gunnarssons eller!?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om du säger till när du fyller år nästa gång kan jag fixa en tårta!!! Den på bilden ser väl heproffsig ut men den är från en bagarutbildning på ett gymnasium i Enskede. Tror läraren hade ett finger med i hanteringen ... den var inte bara vacker, den var god också!

      Radera
  4. jättetjusig tårta du fick!

    SvaraRadera
  5. Jag håller med dig, grunden till tårtan ska man helst göra dagen innan. Jag brukar ha ett varv med mushade bär (gärna hallon och björnbär) och ett lager vaniljkräm. Sedan brukar det väl bli grädde ovanpå och kanske ännu mer bär. Det brukar - som man säger - bli försvinnande gott.

    Om kesella, där har jag några gånger i en springform varvat maränger (eg ska det nog vara marängbotten) med kesella med lime tror jag det var samt vaniljvisp. In i frysen. Innan servering, skiva jordgubbar och lägg på. Supergott. Det är många år sedan jag gjorde det där, kvarg finns men jag undrar om jag har sett maränger/-bottnar i Spanien?

    Så enkelt att göra, gott på sommaren.

    Hittade ett recept: https://blogg.damernasvarld.se/starwoman/2010/07/25/fryst-marang-med-jordgubb-lime/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det där med marängerna låter som något som bör provas!

      Radera
  6. Fin tårta! Roligt med såna tårtminnen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tårtor kan uppenbarligen vara väldigt minnesvärda. Ibland i alla fall.

      Radera
  7. Ja, kesella med olika smaker är praktiskt i tårtor!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och inte lika fett som grädde ...

      Radera
  8. Jag är inte så mycket för tårta överhuvudtaget och bakning är inte riktigt min grej så de gånger vi ska ha något så får det bli köpetårta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker att de där som finns i frysdisken på Ica ofta är jättegoda - som Dajmtårtan, exempelvis.

      Radera
  9. Jo det hade varit roligt att prata om böcker. Har ingen i min närhet direkt som gillar att läsa. Fin tårta också. Ser väldigt god ut. Ha en fin dag kram Nina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du får försöka "smitta" någon i din närhet med lite läslust!

      Radera
  10. Kesella med smak är gott. Brukar använda det till cheesecake för att variera smaker. Dessutom lite annorlunda än färskost.

    SvaraRadera
  11. Himla tur att vi "pratar" böcker i bloggvärlden. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja eller hur? Dock har det hänt mig att jag träffar gamla läsare IRL som beklagar att jag skriver så mycket om böcker och så pass mycket mindre om annat, jämför med förr.

      Radera