torsdag, maj 23, 2019

Böcker till Mors Dag

I Mias bokhörna plockar jag som så ofta på torsdagskvällarna upp veckans helgtema. Denna gång har det faktum att denna söndag är Mors Dag spelat in, för nu ska det handla om en bok du skulle kunna ge bort till din mamma.

Tyvärr har jag inte kvar min mamma längre, men medan hon levde fanns nog inga presenter hon uppskattade mer än böcker. Helst läste hon romaner, men det mesta fungerade och hon blev med åren synnerligen allmänbildad, vilket jag tror mycket berodde på hennes läsning, eftersom också skönlitteratur bjuder på bildning. Kerstin Ekman var en favorit bland många, André Brink och Jeffrey Archer två andra bland de ofta översatta.

Förmodligen har jag mamma att tacka för att jag själv blivit en flitig bokslukare, hon försåg alltid mig med läsning från väldigt unga år och jag älskade det. Sedan jag blivit vuxen kunde vi diskutera det vi läst och tipsa varandra om bra böcker och för all del, varna för inte så bra också ...

Bonusfrågan lyder så här: Om du själv skulle få en mors dags present, vad skulle det vara? Skulle jag önska mig en bok så kanske "Mannen från skogen", den hyllade biografin över Vilhelm Moberg. Men jag har tänkt hålla utkik efter den på biblioteket. Vid närmare eftertanke tror jag att den också skulle ha varit en perfekt present till mamma!

Annars är Mors Dag inget jag brukar bli firad på, det har jag bloggat om förr ... klicka på etiketten "mors dag" får du veta mer!
Däremot kan det mycket väl hända att jag får en present ändå. Men då köper jag den själv.

Clas Ohlson tycker att mammor ska firas ...
Copyright Klimakteriehäxan

22 kommentarer:

 1. jag har tagit lite av min mors gamla böcker när hon flyttade i veckan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så nu har hon slutat läsa eller???

   Radera
 2. Båda mina föräldrar är stora bokläsare så kan man bli annat? Jo, dat kan man nu när jag tänker efter. Storebror läser en del men lillebror gör det inte.
  Storebror brukar alltid ge mamma årets nobelpristagare, det har blivit hans grej. Jag minns att jag ett år gav mamma 84 Charing Crossroads, både boken och filmen. Vet inte om mamma läste den men filmen är bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Äpplena faller olika långt från päronträdet eller vad det nu är man brukar säja :-D

   Radera
 3. 84 Charing Cross är bästa filmen ❤️ har besökt platsen:
  https://hannelesbibliotek.blogspot.com/2014/01/min-favoritfilm-pa-svt1-idag.html

  SvaraRadera
 4. böcker är alltid bästa presenten. min mamma finns inte heller längre, men hon läste mycket. det gjorde pappa också. och morfar, som bodde hos oss. och min morbror, som bodde hos oss. så det är väl inte så konstigt att jag läser en del

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är kanske en kombo av nedärvt och inlärt?

   Radera
 5. Min mamma hade också uppskattat en bok. Hon läste mycket. Och jag brukar inte bli särskilt firad på mors dag. Kanske ett telefonsamtal. Att ge sig själv presenter är inte dumt. Då får man något som man vill ha.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det praktiskt, om än en aldrig så liten aning tråkigare än att bli (glatt) överraskad!

   Radera
 6. Mannen från skogen kan nog vara intressant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst låter det så när man hör/läser om den!

   Radera
 7. Jag har definitivt min familj att tacka för att jag blivit en inbiten bokläsare!

  SvaraRadera
 8. Mannen från skogen är nog läsvärd. Hört författaren berätta om den och det var jätteintressant.

  SvaraRadera
 9. Ja, jag tror att mamma har en stor del av att jag blev en riktig bokläsare och jag håller tummarna att mina barn kommer bli det också även om sonen som är äldst (fyller 11) inte läser så gärna just nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror på tesen att barn gärna gör som "de stora" gör. Som till exempel sitter med näsan i en bok. Fast min son läser mycket mindre nu än han gjorde förr, tyvärr.

   Radera
 10. Mamma är en storläsare precis som mormor var. Gissningsvis är det något som är nedärvt.

  SvaraRadera
 11. Biografin om Moberg funderade jag också på. Om jag gett något till mamma alltså.

  SvaraRadera
 12. Har också alltid pratat böcker med min mamma (och min syster!), trevligt när man har ett gemensamt intresse. Biografin om Moberg är jag lite nyfiken på, inte minst eftersom han i slutet av sitt liv befann sig ute på Väddö i Roslagen. Har förr hört en del äldre berätta.

  SvaraRadera
 13. Min mamma har också alltid varit en storläsare utom de senaste två åren då hon var för sjuk för att orka.

  SvaraRadera
 14. Vi firar inte heller mors dag så jag väntar inte att någon ska plinga på dörren.

  SvaraRadera