söndag, maj 26, 2019

Svartruta

I tv-världen, där jag har tillbringat den absolut största delen av mitt yrkesliv, är svartruta ett rejält misslyckande, ibland rent av en katastrof.
Därför blir jag glatt överraskad när jag möter en svartruta, väldigt mycket större än den mest imponerande tv-skärm, som faktiskt symboliserar framtid, möjligheter, kreativ frihet.

För så tänkte jag när jag såg klotterväggen vid Hornstull, täckt i kolsvart. Men med en person redo att med sina sprayflaskor och penslar sätta igång ett nytt verk, graffiti av någon sort. Tyvärr kan jag inte uppskatta all gatukonst av den här typen, eftersom "taggar" och kladdigt kludd inte roar mig.

Men ibland skapar de här konstnärerna härliga bilder, som tyvärr inte får någon längre livstid ändå. Svartrutan är regelbundet återkommande, även om detta var första gången jag och min kamera råkade komma förbi. En skylt stadd i ständig förändring hur som helst.

Kan inte heller minnas att jag sett skylten på tågfönstret förut. En skylt som verkligen inte borde behövas, men som bevisligen gör det. Eftersom folk oavbrutet kastar ut saker i naturen, utan minsta tanke på konsekvenserna. Av det kan man gå ner i svart alldeles på egen hand.

Som den uppmärksamme bloggläsaren vet är söndagar det samma som Skyltsöndagar för ett rätt stort gäng kameraförsedda bloggare. Via BP kan du gå för att hitta fler skyltar som förevigats, till allmän nytta och kanske också till lite nöje!

Upptäckte för första gången ett exempel på de nya registreringsskyltarna för bilar, de som kan avslutas med en bokstav i stället för en siffra. Nyordningen beslutades i februari, och är uppenbarligen tagen i bruk, för när jag väl hade sett den första såg jag fler.

Copyright Klimakteriehäxan

12 kommentarer:

 1. Det var värst, finns det så många bilar i Sverige nu att det inte räcker med en siffra i slutet?

  Första bilden gillade jag, just att det är helt svart och han står där och tar sats. Hur ser det ut om någon dag?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tog bara någon timme innan den svarta skylten var försedd med mönster, inte särskilt snyggt ... Och ja, vi har väldans mycket bilar nu för tiden!

   Radera
 2. Vad besvärligt med en siffra till på bilar... uppmärksammat att få med en sådan till Skyltsöndag :) Ja skräp uti naturen är fall som verkligen vi bör ta oss i kragen på. Jag minns i skolan att det var en kampanj där det förekom klisterdekalrer: Håll Sverige Rent.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hade inte sett en enda sån bilskylt förrän i fredags faktiskt! Håll Sverige Rent borde vi gallskrika fortfarande, oavbrutet!

   Radera
 3. Svartrutan är kanooooon. Då kanske försvinner det vad jag kallar för klotter och riktiga graffitikonstnärer får synas. Bra där!
  Skylten på tågfönstret har jag faktiskt aldrig sett - ooooops. Bra fångat!
  Japp, de nya reistreringsskyltarna har väll funnit i sisådär två månader. Har läst om dom. De kom till då man inte hade några bokstavskombinationer kvar. Lite ovant att se de nya skyltarna måste jag säga.
  Tusen tack för tre suveräna skyltar! Stort tack för länken också:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyvärr målas ju allt över blixtsnabbt på de där offentliga klotterväggarna, så vad de än smäller dit blir väldigt kortlivat. Kul att du fick se lite nya skyltar hos mig!!!

   Radera
 4. Mitt numera vuxna barnbarn var bra på graffiti i tonåren. Oftast blev det dolda texter och jag kunde baske mig inte tyda dem. Sen var jag rädd att han tog sina sprayburkar och okynnesmålade runt stan. Men kanske, förhoppningsvis, lät han bli för vi hörde inga klagomål. Eller så blev han inte fast...
  Har inte tänkt på nya reg.skyltarna. Jag reagerar mest här i byn när jag ser att det är utländska bilar, då är det kul att se varifrån de kommer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Många "kluddare" fanns/finns det ... och vi har väldigt dålig koll på dem, generellt. Håller de sig till rätta ställen är det naturligtvis helt OK, däremot trist när de kladdar ner fina ytor.

   Radera
 5. Nya reg.skyltarna har jag inte hört talas om!
  Att skräpa ner i naturen är så trist att det fortfarande förekommer. Blev positivt överraskad när vi var på Gran Canaria nyligen och var ute till havs med katamaranen, inför avgång så talade kaptenen med oss, och det var absolut förbjudet att kasta nånting överbord, det gillade jag mycket!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag var också obekant med bokstavs-nyordningen, men du ser - man lär sig alltid nåt! Det där med nedskräpningen, det verkar folk dock aldrig lära sig. Sorgligt.

   Radera
 6. Visst är det skillnad på graffiti och kludd! Jag älskar härlig, vacker och uppiffande graffiti men föraktar kluddet. Kul idé med en klottervägg :-)

  Jag har en kompis som blev rätt sur när dom nya regskyltarna började dyka upp. Han håller på att samla ihop siffrorna i nummerordning, från 001 - 999. Man måste ta dom efter varandra, alltså. Nu blir det ännu knepigare... Haha! Vi har alla våra nöjen :-D

  SvaraRadera
  Svar
  1. I vår familj har vi fördrivit åktimmar med att göra ord i vilka bilskyltarnas bokstäver förekommer, i rätt ordning ... det kan man hålla på med förvånansvärt länge! Fast den på min bild blir svår - undrar om FILIJOX kan godkännas? :-D

   Radera