onsdag, maj 29, 2019

Till minne av bygdens son och stolthet

Fjorton kvadratmeter plåt ska bevara och hedra minnet av Sven-Erik Magnusson i hans födelsekommun Grums. Sju stora tavlor ska sättas på plats, var och en försedd med ett citat ur texter till Sven-Ingvars mest välkända låtar, bredvid ett stiliserat gitarrhuvud uppe i högra hörnet.

Det första exemplaret finns mitt i samhället, det invigdes härom dagen och på det kan man läsa några rader ur "Anita", dikten av Gustaf Fröding som Sven-Erik tonsatte och som kom att bli ett av hans mest älskade nummer.

Konstnären Bo Jonzon har utformat verken i samråd med Oscar Magnusson, Sven-Eriks son, och det är inte vilka plåtbitar som helst: det handlar om specialstål, som ska rosta långsamt och bli vackert patinerat. Allt för att bygdens son och stolthet inte ska glömmas bort  risken för det måste ändå anses som mycket liten, vi är många som haft Sven-Ingvars med oss ett helt liv, fram till hans alltför tidiga död 2017!

För egen del blir jag påmind om en annan av alla Sven-Ingvars odödliga låtar, "Det var i vår ungdoms fagraste vår". Där finns textraden: "och rätt som det regna´ kom det en skur, det konstiga de va att man aldrig blev sur". Exakt så har vädret varit och vattendropparna på daggkåpans blad, strax intill minnesmärket, använder jag härmed som bevis!

"Älska älska min Anita Med din själ och kropp Oskuldsfulla varma vita ljuva rosenknopp"

"Rätt som det regna´ kom det en skur ..." Sven Paddock skrev texten.
Konstverken till Sven-Erik Magnussons minne är som ni ser KANTIGA, rektangulära med yttermåtten 1x2 meter. Och KANTIG är denna veckas temaord i Gems Weekly Photo Challenge, så nu blir det lite svensk pophistoria även i det bloggfönstret!

Och för er som inte fattat Sven-Erik Magnussons storhet kompletterar jag nu med en version av just "Anita" som den framfördes under en lysande konsert med ett gäng kanonmusiker, visad av TV4, inspelad i Sliperiet i Borgvik, kombinerad krog och konsthall som Sven-Eriks son driver.


Copyright Klimakteriehäxan

28 kommentarer:

 1. Sven Ingvar vet till och med jag vem det är. Inte min "genre" heller kan jag lugnt säger.

  Gillar konstverket skarpt! Konstnären måste ha inspirerats av det här:
  https://bp-computerart.blogspot.com/2015/09/det-ar-inte-fel-att-ta-en-skogspromenad.html, men "mina" konstverk var ju inte gjorda i specialstål förståss.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klar släktskap med "dina" konstverk - men du skrev inget namn på upphovspersonen, kan det vara samme man???

   Radera
 2. En bra tolkning av temat kantig och visst Sven-Erik Magnusson har tillsammans med Sven-Ingvars trängt in svenska folkets hjärta under många år. Han hade mycket att ge.
  Fina bilder du har på tolkningen.
  Ha en fin resterande vecka !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! - Sven-Ingvars blev mina idoler i tidiga tonåren, gick till buggkurs där det bara var deras låtar som spelades ...

   Radera
 3. Fin tolkning, och vilket fint sätt att bevara någons minne. Han har betytt mycket för många.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja sonen har en stor kostym att försöka fylla ...

   Radera
 4. Naturligtvis gillar jag denna tolkningen jättemycket, den har kulturfiness med mina mått mätt! och vackert är det med! kan när som helst ta en strof ur låtarna ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det fint! Ska bli kul att se resterande "skyltar", alla är ännu inte på plats.

   Radera
 5. Ett väldigt vackert monument även om jag inte visst vem det var förrän du skrev Sven-Ingvars. Inte min musiksmak, kan man lugnt påstå.

  Men minnesmärket, det var i min smak! Väldigt vackert och sobert.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sven-Ingvars ska man inte förakta ... så många bra låtar, en strålande röst som bara blev bättre med åren! Jo, snyggt "monument".

   Radera
 6. Så vackert med dessa ståltavlor! Ett utsökt sätt att bevara minnet av Sven-Erik Magnusson och Sven-Ingvars låtskatt!

  SvaraRadera
 7. Intressant att läsa om minnesmärkena. Själv har jag aldrig varit någon större fan av Sven-Ingvars men Sven-Erik Magnusson hade en fin röst och jag vet ju att han var älskad av många människor.
  Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tillhör ju fanklubben, som du förstår. Uppväxt med dem!!!

   Radera
 8. Jag gillar det där minnesmärket, det kantiga, plåten och texten. Fast som du säger så lär han inte bli bortglömd på långa tider fast lite utsmyckning kan vara trevligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja men en bra gest från kommunen är det! Har väl kostat en hacka får man tro. Drar kanske nån turist???

   Radera
 9. filmen År 2001 har stått som modell

  SvaraRadera
  Svar
  1. Säger du det. Ja, det finns på nåt vis alrig några nya ideer ... BP hade sett snarlikt:
   https://bp-computerart.blogspot.com/2015/09/det-ar-inte-fel-att-ta-en-skogspromenad.html

   Radera
 10. Heisann, skikkelig kantete...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Väldigt fyrkantigt eller hur? :-D

   Radera
 11. Jag som inte är född och uppvuxen här i landet har inget närmare förhållande till mannen, förutom att jag förstås hört honom sjunga, många låtar och förr i tiden ofta. Fint att man hedrar honom, och snyggt blev det , inget fel på kantighet! *Trevlig helg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trevlig helg själv, med eller utan Sven-Ingvars-musik!

   Radera
 12. kul att sonen fortsätter sjunga

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men det är svårt att fylla pappas kostym.

   Radera
 13. En suverän tolkning av veckans tema- Jag visste att Sven Erik Magnusson var begravd här men inte något alls om det du berättar om vad gäller utformandet av gravstenen.
  Jag har alltid gillat Sven Ingvars och minns i ungdomen när jag var till Sandgrund och dansade till dem.
  Fint att du bifogade denna variant av "Anita". Så fin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej det är ingen gravsten. Det är ett minnesmärke, ett av sju snarlika! Jag vet faktiskt inte var hans grav är. Men Anita-versionen är lysande!

   Radera
 14. Det blir fina minnesmärken av de vackra plåttavlorna. Jag kände inte till dem så nu fick jag veta något nytt.

  SvaraRadera
 15. Inte riktigt min musik, men jag har sett honom live. Han ställde även upp och körde på Sweden Rock en gång,vilket jag tycker både visar mod och humor.
  Gillar plåtskulpturen med gitarrhalsen.

  SvaraRadera