måndag, maj 13, 2019

Strandliv, premiärdopp och en staty

Det var inte trångt på stranden under veckan på Mallorca. Många flanerade längs vattnet, men badvakterna hade inte mycket att stå i trots att det mest var grön flagg. Ofta rätt blåsigt ändå, och havet hade inte hunnit värmas upp till det vi vanligen kallar badbart. Hotellpoolen var ännu kallare, men är man vid Medelhavet SKA man bada! Eller hur?

Alltså har jag tagit årets premiärdopp och tyckte, när jag väl kommit i, att det var rätt njutbart. Men innan jag sänker ner min kropp i svenskt vatten tar det nog ytterligare några veckor. Om inte sommaren sätter jättefart, förstås, man vet ju aldrig!

Orsakullan har just ställt frågan om premiärdoppet på sin blogg, som en del av den "majutmaning" hon lanserat i bloggvärlden.
Men jag fyller på med lite mera strandliv! Som till exempel vad som kanske är hundarnas egen "Walk of fame" vid Can Pastilla ... nej, det är förmodligen inte ett planerat konstverk, men avtrycken av tassar i betongen på strandpromaden är riktigt fina!

Kanske kan spåren av vovvarna inte klassas som staty. Men jag slänger också in ett litet, eller i själva verket ganska så stort, verk av Joan Miró, Mallorcas konstnärsstolthet framför andra. STATY är nämligen temaordet för Gems Weekly Photo Challenge denna vecka. Den här svarta skapelsen står utanför Miró-museet i Cala Mayor och heter "Mödraskap".

Se där, nu blev det både strandliv, premiärdopp och staty på en och samma gång!
Lång strandpromenad från Playa de Palma in till staden. Lägg märke till den markerade
cykelbanan i bildens högra hörn. Det fullkomligt vimlar av cyklister på ön så här års, med
monstercyklar, latexkläder och minst 10 km trampande per dag!

"Mödraskap" gjordes av Miró 1973. Den är meterhög och anses vara ett av hans
mest erotiskt laddade verk.


Copyright Klimakteriehäxan

25 kommentarer:

 1. Känns lite exotiskt med strandliv och dopp redan i maj. Men är man på rätt plats så ska man förstås passa på! Vilken häftig staty som har smugit sig in bland alla strandbilder!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har hänt att jag badat i maj här hemma också ... ibland kommer värmen tidigt.

   Radera
 2. Jag var på Mallorca för några år sedan just i mitten av maj och blev väldigt snopen då jag insåg att det var för kallt att bada i havet. Tur nog fanns pool. Festlig staty!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var absolut badbart om än i kyligaste laget. Men har man bara doppat sig så blir det snabbt skönt, fast ingen lång simtur. Hotellpoolen var kallare, så kall att vattengympan ställdes in!

   Radera
 3. har han hittat på namnet själv, mödraskap är väl inte erotiskt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men det föregås väl oftast av lite erotik? Säkert har han hittat på namnet själv, det gör alla konstnärer.

   Radera
 4. Tack för ett härligt och soligt inlägg från Mallis. Värmen känns, även om jag nog inte hade hoppat in i vattnet.
  Visste faktiskt inte att Miró också gjorde skulpturer. Å då är han ändå en av mina favoritmålare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mångsidig kille, den där Miró! Och självklart hoppar man i havet när man är på Mallis!

   Radera
 5. Fina, lockande bilder från Mallis du delat med dig av. Så fina bilder så att jag fick reslust. Kanske inte direkt badlust. Jag vill gärna ha MYCKET varmt för att jag ska gå i :-)
  Ha en fin ny vecka !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack detsamma! Jo, Mallis är en fin ö. Och är man där badar man ... :-D

   Radera
 6. Visst brukar jag bada tidigt men än är det svinkallt här men dina fina strandbilder gör mig sugen att doppa kroppen i det blå. Tassavtrycken gillar jag skarpt! Skulle gärna ha några betongplattor med min hunds tassavtryck någonstans i trädgården.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja här hemma kommer jag nog inte i än på ett tag. Visst kan du väl fixa några tassar i betong? Kul grej!

   Radera
 7. Ja, de där avtrycken i betongen ser man lite här och där. Brukar fota dem, det är ju lite kul. Kanske blir det någon gång ett inlägg. Eller inte.

  Hehe, jag trodde att det var mannen sittandes där vid strandens om var staty, tänkte på rubriken. Men så såg jag bilden nedan och nej, den var inte fin. Tittade runt lite och han verkar ha gjort en hel del statyer med erotiska inslag, det är både inåt och utåt om man säger så.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas inte hunden fick några men av att kliva i betongen ... Mannen vid stranden skulle vara en rätt kul staty, faktiskt. Tyvärr var bilden ännu bättre strax innan jag tog den, för då satt hunden också upp. Undrar lite över Mirós kvinnosyn ...

   Radera
 8. Vilken fin blandning med både vackra Mallorca, strandliv, promenad och en läcker staty. Jag har jag sett på plats men hade nästan glömt det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gjorde en riktig rundpall eller hur?! Åker gärna dit igen, finns mycket att uppskatta på den ön.

   Radera
 9. Miró, ok staty; behöver få veta mer så tack för tipset! Gott standliv och dopp på kuppen :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Havet utan dopp är en flopp ... Finns massor att läsa om Miró för den som tänder på honom.

   Radera
 10. Heisann, noen statuer må man granske skikkelig, for de er så naturtro at det ikke er mulig å oppdage på avstand om de kan "røre på seg eller ikke". Annerledes er det Miros skulpturer, alltid så fantasifulle og fulle av sterke farver. Var du i hans atelier i Palma også? Verdt et besøk! Jeg venter på varmere badevann før jeg stuper ut i! Ha fortsatt fine dager ;:OD)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej Mirós atelje kom jag inte till, det får bli nästa gång! Hoppas vi får badtemperatur i våra sjöar snart, ha det bra - du grundar väl för 17 Mai kan jag tro ...

   Radera
 11. WOW!!! Det var en rejäl kombi det - snyggt jobbat! :-)

  Ojdå... "Är man vid Medelhavet SKA man bada!" säger du? Jag ser Medelhavet från min terrass och har väl en sisådär 500 meter till närmsta badstrand. Ändå minns jag inte en när jag badade i Medelhavet senast? Flera år sen nu... :-)

  SvaraRadera
 12. Det var mig en märklig skapelse av Miró! Man kan nog få den till nästan vad som helst, men en sak är säker, vacker är den inte! Stor konst kanske...annorlunda iaf. Min dotter kom precis hem från Sardinien, där var det 15 grader i havet.

  SvaraRadera
 13. Härligt att kunna bada och samtidigt få tillfälle att fixa till veckans utmaning =)

  SvaraRadera
 14. Jag gillar tassavtrycken. :-)
  Det ser härligt ut med strandliv och det syns på bilderna att det blåser.

  SvaraRadera
 15. Den känns erotisk :)

  SvaraRadera