onsdag, mars 22, 2023

CITAT om svenska språket

"Många vuxna, högutbildade svenskar skriver som krattor, behärskar inte idiomatiska uttryck, gör syftningsfel och använder svenska ord som om texten var skriven på engelska. Jag gör mig över huvud taget inte lustig över detta, det är bara sorgligt. /.../ Hur kan någon vänta sig att svenska barn lär sig sitt modersmål på djupet om allt fler skolor väljer engelska som undervisningsspråk (enligt Skolinspektionens statistik), hälften av skolorna saknar skolbibliotek och allt färre barn läser skönlitteratur på modersmålet?"

-Anna-Lena Laurén skriver en krönika om svenska språkets ställning och utveckling i dagens nummer av Dagens Nyheter, med start i den pågående pronomen-debatten om användandet av "de", "dem" eller "dom". Uppmanar er verkligen att läsa hennes utmärkta text, jag skulle helst vilja kopiera in hela här ... Läs den, gör det!!! 

16 kommentarer:

  1. ingenjörer jobbar mest på engelska osv, jag håller inte med Anna-Lena Laurén i allt, dagens unga har bättre ordförråd än vad vi hade i den ålder.... Gamlingar har alltid oroat sig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fast nån gamling är hon inte! Hoppas du kommer åt att läsa hela texten!

      Radera
  2. väldigt bra artikel. jag har läst hela. håller helt med AL Laurén som är född 1976. inte speciellt ålderstigen, alltså. men artikeln hade ju inte varit sämre om hon varit 80. välutrustade skolbibliotek borde vara en självklarhet liksom läsning av skönlitteratur på modersmålet. varför inte högläsning då och då?

    SvaraRadera
  3. Det är ju några av "oss äldre" i Blogglandia som är innerligt trötta på att exempelvis reklamtexter nuförtiden är på engelska. Produktnamn är på engelska, titlar är på engelska.
    Ja, nu är det alltså så att svenska snart är ett minoritetsspråk (i världen). Undrar om de högutbildade vuxna svenskar då får en viss förståelse för samiska och samer. Skulle inte tro det, då de troligen aldrig hört talas om den folkgruppen...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja engelskans intåg är ett faktum, men nog är det väl värt att försöka försvara svenskan ett tag till?

      Radera
  4. Dagens ungdomar har bättre ungdomar än vad vi hade. Jag har gått i en finsk skola, vet hur viktigt grammatik är, men ingen finne kan tala svenska... ungdomarna talar hellre engelska. Anna-Lena Laurén är finlandssvensk så hon har inte samma problem.
    Och som jag skrev tidigare, så exempelvis högutbildade ingenjörer har engelska som arbetsspråk, de arbetar med alla länder. Finns
    det en utlänning i arbetsgruppen, så talar alla engelska.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Arbetsspråk är en sak, umgänges/vardagsspråk kanske något annat va?

      Radera
    2. Hannele10:59 fm

      umgänge på fikarasten och afterwork

      Radera
  5. Hannele8:58 em

    Dagens ungdomar har bättre ordförråd än vad vi hade.

    SvaraRadera
    Svar
    1. På engelska, ja. På svenska? Tveksamt.

      Radera
    2. även på svenska, ljudböcker ökar också ordförrådet 📚lyssna på sagor också nyttigt.

      Radera
  6. läs vidare: https://www.expressen.se/kultur/ska-svenskan-sluta--chilja-pa-de-akk-dem/

    SvaraRadera
  7. Instämmer! Läste hela inlägget. Be skolelever idag att läsa en enkel artikel. plocka bort den och skriva en resumé. Ofta väldigt torftigt för det är så många ord som de inte ens förstått i den lästa texten. Likadant med ett referat av en bok. Så trist.

    SvaraRadera