måndag, mars 20, 2023

Om man får besök ...

Det fanns en tid när den som gick bort var högst levande, gärna piffade upp sig efter bästa förmåga och klädde sig i gåborts-kläder. Samtidigt kallades goda vänner man bjöd hem för "främmande" när de väl stod i dörren.

Detta var innan vi hade med oss en ask choklad, en flaska vin eller en blomma, att överräcka till värdfolket som bevis för att vi uppskattade inbjudan. Men tomhänt kom man inte. Nej, man hade med sig något annat som andades lyx: ett paket kaffe.

Kaffe var förstås något som upplevdes som livsnödvändigt, men inget man hämtade hem från den egna åkern. Bönorna har alltid varit en importvara som fraktats långväga, från en personalintensiv odling, så naturligtvis kostade det då, liksom nu. Leveranserna kom från exotiska platser, oftast i Latinamerika: Brasilien, Colombia, Guatemala.

Sedan lång tid tillbaka är svenskarna ett av världens mest kaffeälskande folk. Vi dricker många koppar per person. Minns hur mor-och farföräldrar sörplade kaffe på bit från fatet. Numera är drycken som går under oändligt många namn ofta tillredd av en person som kallar sig "barista" (visste ni att Annie Lööf började sin yrkesbana just som barista, medan hon fortfarande hette Johansson?) och på finfiket vet man att ta bra betalt.

Klassisk reklam för Gevalia.
Men vi vet hur det är: vissa saker vill man inte avstå ifrån, även om de kostar. Så är och var det med kaffet. Ett halvt kilo kaffe kostade 1955 sju kronor, vilket motsvarar ungefär 80 kronor i dagens penningvärde. Faktiskt alltså lite mer än vi betalar i dag. Men nog tycker vi att det blivit dyrt! Och extrapriset lyser med sin frånvaro ...

Vi kommer alla ihåg Gevalia-reklamen: "När du får oväntat besök"  då ska det vankas kaffe, självklart. Kanske är vi rent av på väg tillbaka till att presenta värdinnan ett paket franskrostade bönor i stället för en blomma. Detta med tanke på rådande inflation och rusande matprishöjningar.

Fast då får kafferosteriet väl justera reklamfrasen. För nu gäller det alltså inte bara oväntade besök, utan också de väntade, de när "främmande" kommer hem till oss klädda i gåborts-kläder.

Copyright Klimakteriehäxan

10 kommentarer:

  1. med tanke på att varje kaffeböna är handplockad så borde kaffet vara betydligt dyrare!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut. Det är det jag menar med "personalintensiv". Tufft jobb.

      Radera
  2. Med andra ord - allt går i cyklar och det höga kaffepriset fanns redan för 68 år sedan. Att kaffe var dyrt redan då kan jag förstå. Jag menar kaffe växte ju inte i grannlandet precis. Så transportkostnaderna måste ha varit högre än idag.
    Så då kan man fråga sig varför ett kilo kaffe kostade 29 kronor eller mindre i många år. Bönderna kan inte ha fått betalt en "skälig" summa för bönorna. Och jag tvivlar på att de får rättvis ersättning nu.
    Å vem skyller man det höga kaffepriset på nu då - pandemin och Ukraina. Förstås...

    PS. Ett riktigt bra och tänkvärt inlägg. Därav min långa kommentar... DS.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kaffeplockarna får inte bra betalt, den saken är säker. Så det är inte deras löner som driver upp priset ...

      Radera
  3. Vill minnas att Finland är det land som konsumerar mest kaffe i världen. Gevaliareklamen om oväntat besök minns jag- Och den var bra.
    Ja, att plocka kaffebönor och teblad är tunga jobb så kaffet har ju varit billigt. Men trots de dyrare priserna nu får nog inte plockarna mer betalt. Tyvärr-
    Men just som BP skriver kan vi inte beskylla kriget i Ukraina för de högre kaffepriserna.
    Och tänk seden att ta med något till värdinnan den har jag ofta kvar. Dock ännu inte kaffe-

    SvaraRadera
    Svar
    1. Finland ligger ohotad etta på den topplistan. Nej, kaffepriset har nog inte mycket med Putin att göra faktiskt. Även om frakterna förstås blivit dyrare.

      Radera
  4. Många gånger då jag hälsade på min mor hade jag ett kaffepaket under armen, hon vart alltid så glad och älskade att sitta och dricka kaffe. Just Gevalia tyckte hon bäst om också.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kaffe är ju en viktig del av svensk kultur, och vårt umgänge!

      Radera
  5. Anonym3:49 em

    kaffemärke och parfym ska man byta ibland… för att känna smaken och doften
    /Hannele

    SvaraRadera