tisdag, mars 26, 2024

En triss i kvinnliga ess

Att peka på tre böcker som av olika anledning lockar till läsning, det är som jag tolkar det meningen när Ugglan varje vecka anger ett tema för tisdagstrion. Idag: Klassiker av kvinnliga författare som jag läst eller vill läsa. Gäller att presentera en triss i kvinnliga ess, alltså!

"Dinas bok" av Herbjørg Wassmo  hur länge kan den ha stått och väntat på min hylla? Har den rent av fastnat i dammet som rimligen bör ligga i ett tjockt lager över den? Utspelar sig i nordnorsk miljö på 1850-talet och av otroligt många hyllad som en kanonbok. 

Joyce Carol Oates, är hon för "ny" för att hennes böcker ska kunna kallas klassiker? Hittade nyligen i min hylla, precis bredvid Wassmos, hennes "Mitt i livet" (Middle Age). Få författare är ju lika produktiva som JCO, så det är lite svårt att hålla reda på titlarna ... Den här har fått strålande recensioner, ja, det får väl nästan allt hon skriver ...

Jane Austens "Stolthet och fördom" (Pride and Prejudice), har jag eller har jag inte läst den? Tvekar, men inser att jag hur som helst borde. Ser ett underbart och originellt omslag på nätet, borde inspirera någon brodös som gillar korsstygn! Tror det skulle gå lätt att förvandla detta till ett mönster med hjälp av penna och rutat papper, möjligen med någon liten modifiering! Handarbete för Austen-fans, alltså.

Copyright Klimakteriehäxan

26 kommentarer:

  1. Vilket fint omslag på Pride and Prejudice! Verkligen en klassiker! Wassmo har jag aldrig läst och inte så mycket av JCO heller.

    SvaraRadera
    Svar
    1. JCO kan jag verkligen rekommendera!

      Radera
  2. Historiska nyskrivna böcker från äldre tider finns det gott om, när upphöjs de till klassiker...?
    Finns många fina filmatiseringar av Jane Austens Stolthet och fördom, de äldre översättningar av boken missar humorn, hennes vassa samhällskritik.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tror inte jag sett en enda av filmerna faktiskt.

      Radera
  3. Stolthet och fördom fick vara med hos mig också.

    SvaraRadera
  4. Har läst hela Wassmos serie och den är bra! Joyce4 Carol Oates böcker har jag fler olästa av i bokhyllan som ett dåligt samvete eftersom jag ännu inte kommit mig för att läsa dem. Jane Austen har jag läst någon bok av men inte varit så förtjust i så de böcker av henne som jag har kvar som olästa har jag int varit så sugn på.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Dåligt samvete ska du inte ha. vi vet ju hur många böcker som ges ut - och att man absolut aldrig kan hålla jämna steg!

      Radera
  5. Det var verkligen ett vackert omslag till Stolthet och fördom.

    SvaraRadera
  6. Jag har (nog) inte läst någon av dessa, men en annan bok av JCO har det blivit och den gillade jag inte alls 😳

    SvaraRadera
    Svar
    1. Aj då. Men då var det inte "Blonde" i alla fall!

      Radera
  7. Om man kan räkna Joyce Carol Oates böcker som klassiker vet jag inte men Mitt i livet är i alla fall en jäkligt bra bok. Dinas bok är inte dum, den heller.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nä klassikerstämpeln sitter nog lite löst när det kommer till JCO.

      Radera
  8. Vilket vackert bokomslag! Jag har inte läst boken men sett någon filmatisering..Dinas bok tror jag bestämt jag vill läsa om, det är 25 år sedan! Oates har jag läst en hel del av, inte dock den du nämner.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och efter 25 år har man glömt ganska mycket eller hur?

      Radera
  9. Stolthet och fördom har jag läst och en massa böcker av Oates. Tycker hon är ganska ojämn.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo lite ojämn är hon JCO det håller jag med om - men mest bra ändå!

      Radera
  10. Anonym7:13 em

    Oates känns som en klassiker - har varit med länge - och vilken produktion sedan! Min favorit är Mörkt vatten / Maria Bokologen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Just den tror jag inte jag läst.

      Radera
  11. Jane Austen hade jag också med.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var lätt att hamna hos henne!

      Radera
  12. Jane Austens "Pride and Prejudice" samt hennes andra böcker har jag faktiskt läst och sett... på 1980 och 1990-talet, då jag grottade ned mig i 1800-talets England. Idag tycker jag att böckerna inte går att läsa längre - totalt förlegat. Märkligt egentligen, för de var ju lika förlegade för 30-40 år sedan som nu...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man får väl ta dem för det de är, skrivna i och om en annan tid. Vilket förstås inte garanterar att man tycker det blir kul att läsa.

      Radera
  13. Den första kände jag inte till, de andra två står olästa i min bokhylla.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja du, den där raden med oläst, den blir liksom aldrig kortare ....

      Radera