Drömde jag trots allt en gång om att skriva deckare? Långt innan den svenska krim-vågen svepte över västvärldens alla bokhandelsdiskar? Var det Enid Blyton som var min inspiration? Eller Ture Sventon? Eller privatdetektiverna Humpe & Stumpe? De fanns alla i min barndoms bokhylla. Nej, det var nog Kitty.
Egentligen hette hon Nancy Drew och Carolyn Keenes första bok om henne kom redan 1930. Keene är en pseudonym, det är en rad olika författare som skrivit om tjejen som löser mysterier på löpande band. Totalt blev det ungefär 160 böcker, finns det någon längre serie?
Är det en bov eller en lagens väktare jag har avbildat, som ett tänkt avstamp till min deckardebut? Skulle kunna vara både den ene och den andre, tänker jag. Med titeln "Tjuv eller polis", som i leken. Men någon riktig krimhistoria fick han aldrig fronta, trots att folk i bekantskapskretsen brukar fråga varför jag inte försöker. Lätt att avstå, säger jag! Det skrivs för många dåliga deckare i Sverige. Och så många bra att konkurrensen är överväldigande.
Har med tiden insett att väldigt många av Sveriges mest framgångsrika författare är mina f d kollegor. Några av dem känner jag, andra har jag träffat som hastigast, andra är jag inte ett skvatt bekant med. Men å så många journalister som skriver och säljer både mycket och bra! Listan blir lätt lång: Jan Guillou, Mari Jungstedt, Katarina Wennstam, Anders Roslund, Olle Lönnaeus, Karin Alfredsson, Helena Thorfinn för att nämna några.
Tittar jag i bokhyllan ser jag flera böcker skrivna av en verklig föregångsfigur i min bransch: Barbro "Bang" Alving. Inget uppdrag var henne främmande! Hon var krigskorrespondent, radiopratare, kåsör, författare och allt hon gjorde gjorde hon bra. Ibland – ja rätt ofta faktiskt – var hon riktigt skojig dessutom! Glömmer aldrig hur jag satt på ett tåg och fnissade högt under hela resan (till medpassagerarnas förundran), med hennes "Sol över torpet" i handen. Perfekt sommarläsning. Kan gärna kombineras med "Ett jävla solsken", prisbelönt biografi av Fatima Brenner över en Bang-besläktad kollega som skrev både reportage och böcker: Ester Blenda Nordström.
Andra författande journalister som inte längre skriver finns förstås, som den oförglömlige Torsten Ehrenmark, vars Sommarprogram går till historien som roliga in i minsta hjälpverb. Lars Weiss skrev läsvärda deckare även han, liksom Bobi Sourander.
Nu verkar det högst otroligt att jag för egen maskin ska producera allra minsta rysare. Fast om någon vill ha min "mystiske man" till sitt bokomslag är jag klart förhandlingsbar! Kanske kan han få ett namn och sin historia berättad i fler än 160 utgåvor och därmed slå min barndoms hjältinna Kitty? Det vore något att skryta med!
Copyright Klimakteriehäxan
du är/var duktig, vaffö slutade du?
SvaraRaderaVet inte. Var nog inte tillräckligt duktig, antar jag.
Radera
SvaraRaderaMin första tanke, innan jag läst din text, när jag såg teckningen, var Ture Sventon.
Förmodligen klokt att avstå från deckarskrivandet — om du inte har en alldeles extraordinär, spektakulär och originell mordidé.
Det finns ett par Kitty/Nancy även i min hylla, men jag fastnade aldrig för henne. Att hon löste mysterier tyckte jag var helt normalt — men inte att hon bar hatt och körde bil.
Margaretha
som i går fick fatt i de
tre första (och enda)
kapitlen på en deckare,
som jag skrev under
lektionerna för att pigga
upp kamraterna
Den idén har jag definitivt inte. Har dessutom insett att det är väldigt svårt att skriva bra deckare.
RaderaMinns också viss förundran över Kittys värld som verkligen inte liknade min ...
Ska du fortsätta på din påbörjade historia?
Nej, det var aldrig allvarligt menat, mest nonsens. Kapitlen var extremt korta — de skulle ju kunna skickas runt utan att lärarna la sig i.
RaderaTror att jag lagt ut alla tre kapitlen i någon blogg, det får räcka. Även jag har insett att det är en konst att skriva böcker — en konst som jag inte behärskar.
Margaretha
Du påminner mig om att vi var tre kompisar på 70-talet som skrev en porrliknande historia ihop ... var sitt korta kapitel i tur och ordning ... vi hade roligt men den kom aldrig i närheten av publicering och det var väl tur ...
RaderaFantastiskt roligt att titta igenom sina gamla teckningar.
SvaraRaderaVäxte upp med en far som älskar Stephen King så har läst en del av honom, men vet inte riktigt om han räknas till deckar-genren... Spännande är det i alla fall!
Stephen King är verkligen en deckarförfattare som är värd att läsa!
RaderaSå himla många teckningar har jag inte hittat, kanske lika bra det ...
Jag älskade böckerna om Kitty Drew och när jag var barn så var jag och pappa i många antikvariat och letade efter gamla Kittyböcker. Den allra, allra första Kitty-boken har jag i någon av boklådorna. Skulle vilja läsa dom igen. 160 böcker alltså, jag hade väl ett fyrtiotal av dom.
SvaraRaderaSå många hade inte jag! Sålde dem kassvis på loppis så småningom ...
RaderaVilken läcker bild! Tänkte också på Ture Sventon här. Och visst minns jag "Kittyböckerna", slukade dem. Några av dina f.d. kollegor läser jag med nöje . Och att journalister skriver böcker känner jag väl till- Ganska naturligt i sig- Och en absolut favorit här är "Bang". Älskar hennes bok "Alskar att resa" så många skratt och helt fantastisk dokumentation. Ja, allt hon gjorde var i min smak. Torsten Ehrenmark har jag läst mycket av och minns med glädje också hans radioprogram-
SvaraRaderaDet är få som kommer upp i Bangs och Ehrenmarks klass i dag! Tur att man fick uppleva dem!
RaderaMåste säga att jag är väldigt impad över din fina teckning. Spontant tänkte jag på Charlie Chaplin och Fred Astaire samt en "modetecknare". Otroligt fint tecknat. Du har/hade många talanger. Och författare är du också. Och att du har träffat Anders Roslund irl - så avis jag är;-)
SvaraRaderaJag blev i ärlighetens namn lite impad själv när jag fann den - jag var bara 13 när jag gjorde den! Anders R och jag har jobbat en hel del ihop, han är en god man!
RaderaVilken talang du har! Jättebra gjort. Jag har faktiskt aldrig drömt om att skriva deckare, läser gärna den sortens deckare som har liksom bara snälla små mord ... typ Morden i Midsomer. Inga hetsiga jakter på förövare - jag ogillar den sortens spänning. Jag läste nyss "Realitymorden" av en Söderköpingsförfattare. Alldeles lagom. Hennes första "Författarmorden" (som börjar på bokmässan i Gtg) var ännu bättre. Erica Rockborn heter hon. Läkare i Söderköping till vardags.
SvaraRaderaDen där talangen, om jag har den, ligger begravd i djupet och kommer troligen aldrig att grävas upp igen.
RaderaSe där, läkare skriver också deckare - läste nyligen Karin Wahlberg. Din är helt ny för mig.