måndag, mars 11, 2024

SELFIE om sociala medier

När dök begreppet "sociala medier" upp i vår värld? Troligen för ungefär 25 år sedan, men det varierar förstås från person till person. En dag fick vi i alla fall vidga våra vyer från papperstidningar, tablå-tv, mejl, prat i mobilen och "vanliga" radioprogram. Alternativen poppade upp, ett efter ett. Och företeelsen "sociala medier" var ett faktum. 

Idag påtalas ofta problemen som uppstår i dess svallvågor. Ska man förbjuda personer under 15 år att öppna egna konton utan föräldrarnas godkännande? Ska barn ha begränsad skärmtid? Har satsningen på datorer i skolan gett bra resultat, används de till plugg eller enkom till förströelse? Det är framför allt Liberalerna som driver de här frågorna, och de aktualiserades i veckan bl a i den här DN-artikeln.

En intressant aspekt på utvecklingen är att "gamla" sociala medier som Facebook numera har fler  äldre användare än unga. Medan Tiktok svept som en stormvind över den yngre generationen, precis som Snapchat  ja jag har inte koll på alla varianter som finns, men de är många!

Nationalencyklopedin definierar begreppet så här: "Sociala medier kan skiljas från massmedier genom att de bygger på ett innehåll som produceras av dem som använder dem."
När vi denna vecka tar en ny ord-SELFIE ska det handla om vår närvaro i just den världen, den som vi är med och skapar själva. För nog är vi där, om än olika mycket och i olika former, eller hur? Ser fram emot att läsa era svar!

1. På vilka sociala medier är du aktiv? Med min egen blogg (sedan 2004) och genom andras, förstås. Har Facebook-konto som jag använder alltmer sällan, men jag brukar scrolla lite varje dag. Har Instagram, publicerar aldrig något men tittar ändå in emellanåt. Hade twitter-konto, det låg i träda i flera år och sedan det blev X betraktar jag det som dött.

2. Är sociala medier något du har nytta av eller är det nöje? Blandat. Det händer att jag får nyheter exempelvis via ett Facebook-inlägg, kan också hålla kontakt med människor jag annars kanske skulle tappa bort. Några föreningar jag är med i har FB-sidor som det kan vara praktiskt att ha lite koll på. Sedan kan jag roa mig med lite Youtube-klipp (hundar och katter!!!), ibland riktiga tidsslukare ...

3. Är du en podd-lyssnare? Någon favorit i så fall? Nej, nästan aldrig. Har lyssnat på några som produceras av Sveriges radios Ekoredaktion, men fattar inte varför de kallas podd i stället för radioprogram!

4. Går du in i något chattforum om särskilt ämne? Gör enstaka inlägg i någon bokgrupp på FB. Aktar mig för politik.

5. Hur har sociala medier påverkat din konsumtion av andra massmedier? Allt scrollande inkräktar på min lästid, utan tvekan. Bläddrar igenom tidningen snabbare, men kan i gengäld bli sittande riktigt länge (alltför länge) vid datorn med bloggen.

6. Om du ser tillbaka ett år eller två  har du ökat eller minskat din närvaro i sociala medier? Tror att den har växt, vilket jag inte är särskilt nöjd med. Men nån "sociala-medier-fasta" är inget jag överväger, skulle nog inte klara det särskilt länge!

Nu blir det spännande att se hur gensvaret blir denna gång! Roligt att så många hängde på förra veckan när temat var shoppingHanneleBPKrakaAnkiHannaPaulaNillaNettanIngridMiaGerd, Margaretha, MrsCalloway, ÅkeProfessorDeutschKina, Anna i Portugal, Femfemman, Susjos

Vill du slippa "sudda" sä finns de sex punkterna här redo för Ctrl + C: 1. På vilka sociala medier är du aktiv? 2. Är sociala medier något du har nytta av eller är det nöje? 3. Är du en podd-lyssnare? Någon favorit i så fall? 4. Går du in i något chattforum om särskilt ämne? 5. Hur har sociala medier påverkat din konsumtion av andra massmedier? 6. Om du ser tillbaka ett år eller två  har du ökat eller minskat din närvaro i sociala medier?

Copyright Klimakteriehäxan

47 kommentarer:

  1. Vad vore livet utan sociala medier:

    https://hannelesbibliotek.blogspot.com/2024/03/sociala-medier-selfie.html

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du är verkligen snabb i vändningarna - och klart aktiv på sociala medier. Ja nog har vi blivit påverkade alltid!

      Radera
  2. Visst är det härligt med sociala medier, speciellt när man som jag lever ensam och sällan har någon att prata med. Vi har bloggat lika länge du och jag, sedan 2004, så vi kan ju fira lite extra i år.
    https://ingrids.home.blog/2024/03/11/glad-mandag-sociala-medier/
    Kram, Ingrid

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi har en 20-årsdag att se fram emot, det hade jag inte tänkt på! Det bevisar ju att vi båda trivs bra med åtminstone en variant av sociala medier, a k a bloggen.

      Radera
  3. jag tycker i stort sett alldeles som du. bloggen tar tid från läsningen
    http://mrscalloway.blogspot.com/2024/03/selfie-v-11-2024-sociala-medier.html

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag läser kanske mer på papper än du gör, har papperstidning varje morgon - men det är oftast hysteriskt tunn!!!

      Radera
    2. jag har en liten lokal papperstidning kvar, men den är så tunn så tunn och består mestadels av sport. just idag frågade jag mig varför jag har den över huvud taget.

      Radera
    3. Ja jag kan förstå det. Man vill ju att det ska finnas något värt att läsa.

      Radera
  4. Nu har jag berättat om mina aktiviteter på nätet.
    Margaretha

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker till skillnad från dig att jag har lite nytta av FB, faktiskt. Umberto Ecos uttalande är lite i överkant, kan jag tycka ... kul att läsa dina svar i a f!

      Radera
  5. Som vanligt är man ju med på dessa roliga SELFIE frågor ❤️
    https://sainioventil.blogspot.com/?m=1&fbclid=PAAaZmX3vtMzus0dKOa3Gl4EYWHlZ1HzRreyFFglqlNUhmJHtyXyB_nsGtSGY

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att du ventilerar dina tankar här (också)!

      Radera
  6. Ja, då var jag med igen för denna måndag.
    https://gerd-geddfish.blogspot.com/2024/03/selfie-sociala-medier.html

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att du blev frestad i dag också! Häng i vetja!

      Radera
  7. Jag är med den här veckan med. Snodde skamlöst din presentationstext men var tydlig med att jag gjort just det. Tyckte det var en bra presentation på veckans tema.

    https://hannaskrypin.se/selfie-11-om-sociala-medier/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tror du är först i det här gänget och möjligen ensam om att faktiskt lyssna på nån podd!
      Att du kopierade hela min text får jag väl helt enkelt ta som en komplimang! :-D

      Radera
  8. Du verkar vara betydligt mera aktiv på sociala medier än jag. Jag har endast bloggen att sköta om, vilket är ett medvetet val.
    TikTok har jag aldrig varit inne på till exempel - ooops! Åt andra sidan har jag inte läst en papperstidning sedan gissningsvis 2005. lokaltidningen "Mitt i" är undantaget.
    Gillade din research för denna Selfie:-)
    Här är mina svar:
    https://bp-computerart.blogspot.com/2024/03/glad-mandag-med-selfie-sociala-medier.html

    SvaraRadera
    Svar
    1. Grattis till napp hos en chattrobot, jag har misslyckats. Som alltid roligt att läsa dina svar!

      Radera
  9. Här kommer mina svar https://eggetbok.blogspot.com/2024/03/selfie-v-11.html

    SvaraRadera
    Svar
    1. Wow så många plattformar du landat på! Mest av de som svarat hittills tror jag. Och ändå finns det väl ytterligare ett stort gäng.

      Radera
  10. Jättekul att läsa dina frågor och svar, vi är ganska lika där tror jag ;-)
    https://susjos.blogspot.com/2024/03/glad-mandag-och-selfie-fragor.html

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är vi flitiga bloggare båda två!!! Önskar dig en inte alltför ansträngande jobbbvecka - så hinner du blogga också!

      Radera
  11. Bloggen är bäst! Grattis till 20 år!
    https://tankebubblor.se/2024/03/11/selfie-sociala-medier/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du använder snapchat, det gör mina barn men jag har inte hoppat på det tåget - visst är det så där att det man lägger upp försvinner automatiskt ganska snabbt, så att man kanske missar alltihop?
      Vilken tur det ändå är att vi fortfarande är så pass många som tycker det är kul att blogga. För ensam, utan besökare och kommentarer, blir det ju inget socialt medium alls ...

      Radera
  12. Anonym8:56 em

    Många gamla kontakter som är återupptagit tack vare Facebook och Instagram.
    De nya sociala medierna har jag laddat ner, både Snapchat och Tiktok. Gillar inte någon av dem. Är väl för gammal. Tiktok är avinstallerad. Snapshat ligger kvar men används lika sällan som Twitter/X. I praktiken aldrig.
    Tycker att Messengermöjligheten är toppen! God kväll// Anna-Lena
    Få se om jag gör selfien i morgon.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym9:53 em

      https://femfemman.blogspot.com/2024/03/selfie-om-sociala-medier.html?m=1

      Radera
    2. Du vet att du har hela veckan på dig att leverera din SELFIE eller hur? Ingen stress!!!
      Men nu var det kul att läsa dina svar, inklusive det där om skämskudden ...

      Radera
  13. nu har jag plitat ner mina svar, tittar in till övriga deltagare imorgon, nu är tanten trött. https://paulaz.se/selfie-med-ord-sociala-medier/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man får ta livet i sin egen takt, visst är det skönt!

      Radera
  14. Så roligt att läsa dina svar. Och jag tar också del av många andras svar. Kan i samband med dina "selfies" sakna att inte blogga Vet att jag tyckte det var så roligt förra omgången då jag var med i bloggvärlden-
    Och detta med sociala medier funderar jag mycket på- Just de tankarna du inleder med känner jag igen mig i.
    Kan bli så sorgsen när jag ser öfräldrar hämta sina barn från förskolan och ägnar mobilen sin tid och inte barnet. Barnet tilldelas en egen mobil redan när de är två år. Blir också så sorgsen över allt "hat" som sprids på just sociala medier och att många unga är så utsatta. Ofta har föräldrar ingen koll på vad deras barn sysslar med på sociala medier. Hade de det skulle nog inte lika mycket hända.
    Har FB men är inte aktiv. DEt är jag däremot på Instagram. Vad gäller bloggar har jag ett 10-tal som jag följer. Har "tappat" många. Men intresset har avtagit. Mitt intresse för att själv blogga försvann för snart ett år sedan och jag trodde det kanske skulle komma tillbaka. Men lusten finns inte kvar.
    Bloggade från september 07 så vi bott i Peking i ett halvår och höll på till april 2023. Roliga år, men det roliga tog abrubt slut.
    För egen del skriver jag en del men i andra sammanhang.
    Roligt är att jag trots att jag inte skrivit på snart ett år dagligen har 300-400 som dagligen tittar in . Vet att många inlägg om Stockholm är uppskattade. Men fler blir det inte. Å andra sidan ligger ju det skrivna kvar på internet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vill man inte så vill man inte. Fast du skulle ju kunna bara leverera några SELFIEs??? men det skulle höja förväntningarna på mer, det kan jag fatta,
      Visst finns det många avigsidor med soc medier. Och att införa nya regler kors och tvärs blir inte lätt, man kan önska att sunt förnuft finge lite mer utrymme.

      Radera
  15. Härligt att läsa att jag inte är ensam om att läsa papperstidning varje dag!

    Här är min lista: https://smilebloggar.blogspot.com/2024/03/selfie-om-sociala-medier.html

    SvaraRadera
    Svar
    1. Linked in tror jag är jättebra n'är man jobbar, lite beroende på bransch förstås. Papperstidningen släpper vi inte i första taget ... men visst kostar den en rejäl hacka! Förr hölls ju priset nere av annonserna, nu är de inkomsterna mindre.

      Radera
  16. Mina svar: https://kraka.moah.se/2024/03/11/vecka-10-en-sammanfattning/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det verkar som om dina svar trillat bort?

      Radera
  17. Frågor som passar mig, jag hänger på denna gång:
    https://kulturinatur.blogspot.com/2024/03/selfie-om-sociala-medier.html

    SvaraRadera
    Svar
    1. Välkommen in i SELFIE-gänget - att du bifogade en sån aktuell "riktig" selfie passade ju väldigt bra just i dag.

      Radera
  18. Intressant inlägg om sociala medier och kul att läsa dina svar.
    Nu finns även mina svar på plats: https://ankisbildblogg.wordpress.com/2024/03/12/selfie-23/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Roligt att du hänger på - innan du ska ut i skogen och leta efter de första svamparna, tänker jag ... :-D

      Radera
  19. Senast förra veckan blev jag kontaktad på fb av en tjej som jag lärde känna när jag var ny i Sverige. Vi tappade kontakten efter bara några år, nu hade hon "hittat" mig och det var lite kul att sammanfatta de senaste 20 åren på messenger. Har du träffat bloggkompisar irl? jag har träffat flera, alltid lika positivt, oftast stämmer bilden man fått via bloggen väldigt bra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att läsa dina svar, kul att du har en "husgud" ... och många järn i elden även när det kommer till soc medier!

      Radera
  20. Vi verkar vara några (gamlingar?) som inte fattar podderiet...jag säger bara "orka" ...alla som vill/måste pocka på uppmärksamhet :(
    Fasta från sociala medier gör jag så mycket jag orkar/kan/står ut med när jag är ledig, typ påsk, jul å semester. Här kommer mitt inlägg, ha det gött!
    https://professordeutsch58.blogspot.com/2024/03/sociala-medier.html

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det där med att hålla kontakt med folk, som gamla elever i ditt fall, det är väl ändå en klart positiv grej?!

      Radera
  21. Har skrivit min Selfie men kan tydligen inte lägga in meddelanden/svar varken i min egen eller någon annans blogg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men allt funkar som vanligt nu, visst blir man konfunderat ibland när maskinerna gör lite som de vill ... Kul att läsa dina svar.

      Radera
  22. Sent omsider kommer här mina svar:
    https://kraka.moah.se/2024/03/13/selfie-sociala-medier/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sent, men inte för sent!
      Visst har du rätt i att det är trist med allt papper som det blir när man har "riktig" tidning men jag vill ändå inte avstå - läser förvisso tidning på nätet också men riktigt samma sak blir det inte.

      Radera