lördag, mars 23, 2024

Visst är det fortfarande jul!

Det är, menar jag, i princip helt otroligt. För att inte säga omöjligt. Men i mitt köksfönster står sedan i början av december två poinsettior, röda julstjärnor, och ser ut som om de nyss burits hem från blomsterbutiken. De var inte ens dyra när jag köpte dem, kostade absolut under en femtilapp styck.

Dock är det ju så att vintergardinerna i köket inte får hänga kvar när kvastkäringarnas, hararnas, kycklingarnas och äggens tid nalkas. Och lika fel som det kändes på den tiden jag hade en orkidé som envisades med att slå ut sina gula blommor i advent, lika tokigt blir det med julstjärnorna nu, mitt i alla ljusa vårfärger, med vårdagjämningen passerad.

Kalla mig gärna töntig, eller möjligen blöthjärtad, men jag kan inte slänga växter som är så uppenbart välmående. Andra blommor som gjort sitt inomhus planterar jag gärna ut på balkongen, men just den här arten är extremt köldkänslig och tål inte minsta minusgrad. 

Nu gör jag det lätt för mig. In mellan krukorna flyttar en höna och så är det bevisat: julen varar ända fram till påsk. Frågan är hur mycket längre än så här kan de här sega blomstren härda ut? Kanske kan det upprepas som hänt någon enstaka gång tidigare: de röda bladen faller bort, men i stället blir alltihop en snygg grön växt som passar perfekt vilken årstid som helst.

Copyright Klimakteriehäxan

7 kommentarer:

  1. Euphorbia pulcherrima kan växa vilt några meter högt, känsliga personer med gröna fingrar tipsas att köpa den vita varianten, som kan kläs med midsommarstånd senare i sommar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man ser den ofta på Kanarieöarna exvis, som rejäla buskar. Men det är inte riktigt samma klimat som i Stockholm.

      Radera
  2. Hahaha! Alltså dessa julstjärnor är ju helt otroliga. Klart du inte kan slänga dom. De lever ju, och levande växter/blommor kan jag inte heller slänga. Och hönan ser ut att stortrivas där mellan julstjärnorna.
    På Gran Canaria och Madeira hittar man julstjärnor året om, så...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi får se hur det går - dör de så dör de, det ät inte mer med det! Påsk blir det ju ändå.

      Radera
  3. Jodå, visst kan julen vara helt till påska- Men du kan ju sedan sätta ut julstjärnorna på balkongen. Våra julstjärnor i Spanien som vi satte i en rabatt blommade väldigt fint från november och fram till maj. Och därefter bidrog de med grönskande blad. Så lycka till-

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst, jag har ju planterat ut dem förr, men det vanligaste är att de dött strax efter nyår. Vi får väl se hur det går denna gång ... men med lite tur blir det en fin grön sak att vila ögonen på.

      Radera
  4. Lucka till med dina julstjärnor! Jag har tre vackra exemplar som jag inte nänns kasta trots att det är påsk. De får kämpa på ett tag till!
    Ha en glad måndag!
    /Ingrid

    SvaraRadera