måndag, mars 25, 2024

SELFIE om sport

Vintersportsäsongen är just på väg att gå över i sommaridrotternas tid. Fotbollsallsvenskan är strax igång, skidåkarna plockar fram rullskidorna efter avklarade svenska mästerskap och friidrottarna svettas lite extra med satsning på sommarens olympiska spel. Det är väl bara simmarna som håller till i ett och samma element året runt ... 

Idag ska våra SELFIEs handla om sport, vare sig vi är bara publik eller energiskt tränande utövare eller möjligen tämligen ointresserade ...? Ser fram emot era svar och kanske en och annan överraskning?! Hugg i!

1. Så minns jag gymnastiklektionerna i skolan: Som en mestadels utdragen pina. Jag var klumpig, tog mig svårligen  över plint eller bock, gjorde inga mål, sprang alldeles för sakta, lyckades aldrig stå på händer, kunde med nöd göra en kullerbytta.

2. Det är "min" idrott framför andra (som aktiv och/eller som åskådare): Bordtennis. Det blev ljuset i min gympavärld, från ungefär tolv års ålder. Spelar fortfarande, eller rättare sagt igen, efter ett cirka femtio år långt uppehåll.

3. Den stjärnan slutar aldrig att lysa på min idrottshimmel: Muhammad Ali, boxaren som började sin karriär som Cassius Clay men som konverterade till islam och visade sig bli en stark förkämpe för de svartas mänskliga rättigheter i USA. Han var slagfärdig inte bara i ringen utan också vid sidan av den, med reptilsnabba och smarta svar på intervjufrågor han ständigt fick! Jag har besökt både hans barndomshem och hans grav i hemstaden Louisville, Kentucky, här kan du läsa om det. Där hyllas han också stort på ett museum. Ali drabbades av Parkinsons sjukdom, och scenen när han okontrollerat skakande tänder den olympiska elden i Atlanda 1996 är oförglömlig.

4. Den boken/filmen/dokumentären/tv-serien med idrottsanknytning kan jag verkligen rekommendera: "Jag är Zlatan" av David Lagercrantz och Zlatan Ibrahimović själv är en självklar bokkandidat. "Fotboll för Buddha" är världens första långfilm på tibetanska, om pojkarna som ska bli munkar men som också brinner för fotboll. Filmen "Borg" om Björn Borgs liv, med Sverrir Gudnasson i titelrollen, är sevärd inte minst för det urskickliga sätt på vilket man lyckas blanda dokumentära (match)bilder med de spelade scenerna. Den pinfärska dokumentären om Östtysklands "kommunistiska" propagandafotbollslag är också klart intressant, finns här.

5. När det sänds sport i tv så ... sitter jag ofta bänkad. Jag tillhör den trogna tittarskaran, upptäcker nya idrotter som funkar bra att utöva i soffan och jag blir snabbt "expert" ... Att se sport i tv i efterhand är inte alls lika roligt som att se direktsändning. Men Sportnytt ser jag ofta förstås.

6. Hur sugen är du på OS i sommar? Jag kommer definitivt att titta, att OS arrangeras i Paris utan tidsskillnad underlättar förstås. Och dessutom finns en rad chanser till riktigt fina svenska resultat: Armand Duplantis, Sarah Sjöström, Daniel Ståhl för att nämna de allra mest självklara. 

Det har blivit ett troget gäng som levererar en ord-SELFIE vecka efter vecka. Kul! I förra omgången, på temat vårkänslor, var Hannele som vanligt först ut, tätt följd av MrsCalloway, Gerd, Margaretha, Femfemman,  BPNillaSusjosKina, AnkiMiaPaulaÅkeIngridNettan ProfessorDeutschHanna, Kraka, Carita, Janerik, och där tror jag att jag fått med alla.

Och dagens sex "triggerpunkter" ser alltså ut så här: 1. Så minns jag gymnastiklektionerna i skolan:  2. Det är "min" idrott framför andra (som aktiv och/eller som åskådare):  3. Den stjärnan slutar aldrig att lysa på min idrottshimmel:  4. Den boken/filmen/dokumentären/tv-serien med idrottsanknytning kan jag verkligen rekommendera:  5. När det sänds sport i tv så ... 6. Hur sugen är du på OS i sommar?

Copyright Klimakteriehäxan

52 kommentarer:

 1. Tack för dagens ord, för även om jag nästan aldrig ser sportprogram numera , har jag trots allt "tvångsmatats" med det efter 51 år med en sportälskare. Numera byter jag kanal.

  https://ingrids.home.blog/2024/03/25/lugn-sondag-bla-o-glad-mandag-selfie-om-sport/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man FÅR byta kanal när man inte är road!!! Inte jätteenkelt dock om man delar rum och tv med en sportentusiast.

   Radera
 2. https://sainioventil.blogspot.com/2024/03/selfie_25.html?m=1

  SvaraRadera
  Svar
  1. Börje Salming var en jättestor idol för många, hans stjärna kommer också att lysa långt in i framtiden.

   Radera
 3. Det var precis mitt ämne den här veckan! 🙃 Ha det gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu vet du i alla fall att det blir olympiska spel i sommar ... i Paris ...

   Radera
 4. mitt favoritämne igen:
  https://hannelesbibliotek.blogspot.com/2024/03/sport-selfie.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänk att du spelat hockey! Imponerande - mer då än nu.

   Radera
 5. http://mrscalloway.blogspot.com/2024/03/selfie-v-13-2024-om-sport.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi ska i a f titta på tv i sommar både du och jag! Och många miljoner till! Avundas dig som hade roligt på gympalektionerna.

   Radera
 6. Nja. Men här är det:
  https://gerd-geddfish.blogspot.com/2024/03/selfie-om-sport.html

  SvaraRadera
 7. Det var kul frågor - passade mig som också gillar sport. Har också spelat bordtennis och vill köpa ett utebord till vår altan. Mina svar kommer på torsdag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då väntar vi med spänning!

   Radera
  2. https://www.anna-forsberg.se/selfie-om-sport/

   Radera
 8. Mitt sportiga inlägg ligger ute nu.
  https://bastmattan.blogspot.com/?m=0
  Margaretha

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt att läsa - börjar i moll men slutar väl ändå i dur?

   Radera
 9. Ett tema helt i min smak. Och för att vara ärligt så hade jag kunnat kopiera dina svar förutom 1 och 2.
  Så kul att du hittade ett alternativ till gymnastisk - bordtennis. Lite roligt är att just plint och bock var mina favoriter, typ hoppa, göra volter i luften med mera. Ja, vi är alla olika.
  Att du är sportintresserad har jag ju märkt när jag läser dina kommentarer på nåt jag skrivit om i huvudsak fotboll. Dessutom "kan" du sport, vilket uppskattas av en sportnörd som mig;-)
  Stort tack att du presenterar en Selfie varje vecka:-)
  Här ligger mitt bidrag:
  https://bp-computerart.blogspot.com/2024/03/glad-mandag-med-selfie-om-sport.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag anstränger mig för att variera ämnen (och undvika direkt bokrelaterat, dt bloggas så mycket om böcker ändå) så jag tyckte det var dags för lite sport, även om jag naturligtvis vet att folk är väldigt olika intresserade.
   Jag har ju jobbat en del med sport, ett och annat måste väl ha fastnat???? Tack för att du är en sån god påhejare!

   Radera
 10. Här kommer en sportfånes bekännelser https://paulaz.se/selfie-med-ord-sport/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kanske också borde kalla mig sportfåne? Men det är ju kul med idrott! (tränar ikväll måndag)

   Radera
 11. Här kommer mina svar på veckans frågor.

  https://hannaskrypin.se/selfie-13-sport/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om det blir en regnig och gråkall sommar kan vi hur som helst trivas i tv-soffan ... Att döma fotboll - se det skulle jag aldrig klara trots att jag tycker att jag kan reglerna i a f någorlunda!

   Radera
 12. Vilken kul selfie denna vecka! Ack ja, gymnastiklektionerna i skolan var inte kul!
  Just ja OS i Paris i sommar, tack för att du påminde!
  https://susjos.blogspot.com/2024/03/mandags-selfie.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du lär nog bli påmind om OS tills det står dig upp i halsen, är jag rädd ...
   Kul att läsa dina svar!

   Radera
 13. Anonym5:48 em

  Känner igen mig så ang gympan i skolan. Är mycket bättre nu. Mer varierad, mindre tävling.
  Min selfie finns här:https://femfemman.blogspot.com/2024/03/selfie-om-sport.html?m=1

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi var tydligen lika bra, läs dåliga, på gympan du och jag - men bra i andra ämnen, och tur var väl det!

   Radera
 14. Jag trodde inte att det skulle gå men nu har till och med jag skrivit ett helt inlägg om sport :-)
  https://tankebubblor.se/2024/03/25/selfie-om-sport-idrott/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det hade du ju gjort flera gånger tidigare också, så det var ju bara att gå på i ullstrumporna! Mästarnas mästare är kul att se.

   Radera
 15. Delar din upplevelse av skolgympan... Det var en pina så pass. Får lite ont i magen när jag minns tillbaka. Tur att man som vuxen själv kan välja vilken form av idrott man vill utöva. Eller om man låta bli. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. I mitt fall var det till råga på allt så att jag hade gympa tillsammans med ett gäng tjejer som alla var aktiva i den lokala gymnastikföreningen och de var små, lätta, viga och raska ...

   Radera
 16. Hallå här kommer en annan Hexa som också vill vara med på den här sidan. Jag var inne på BPs sida och blev nyfiken. Kramis från Pockethexan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Se där, en häxa till om än med E! Kul!

   Radera
 17. Ops man skulle visst lägga ut sin länk. https://www.blogger.com/blog/post/edit/3795382288724552768/2392721436251464267

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tippar att du är den i det här gänget med de tyngsta idrottsmeriterna! Applåder!

   Radera
 18. Här kommer mina svar https://eggetbok.blogspot.com/2024/03/selfie_25.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Delar din respekt för Gunde Svan och tycker du ska ta upp pingisen igen! Funkar bra även om man inte är en fulltränad tonåring!

   Radera
 19. Jag är minimalt sportintresserad ... men här kan du läsa mina svar: https://ankisbildblogg.wordpress.com/2024/03/26/selfie-25/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag inser förstås att det finns annat att intressera sig för här i världen - men tyckte det var kul att testa en SELFIE i idrottens värld. Stenmark beundrar i a f alla oavsett hur sportbitna de är.

   Radera
 20. Veckans frågor, veckans svar:
  https://kraka.moah.se/2024/03/26/selfie-sport/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Upprepar mitt svar ovan: alla kan förstås inte älska sport. Fast många bryr sig! Och du får nog svårt att missa allt från sommar-OS även om du aktivt försöker!

   Radera
 21. Bordtennis är en kul sport att syssla med, nåt som de flesta kan...har pga mina jobb med barn/ungdomar spelat mkt rundpingis också, väldigt lattjo! Dokumentären om östtysk fotboll har jag på listan, är ju mkt intressant för en annan som är uppväxt bredvid Berlinmuren å har kunnat se både väst å öst tv....
  https://professordeutsch58.blogspot.com/2024/03/sport-sport-sport.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den där dokumentären var riktigt intressant tyckte jag. Och pingis är fortfarande roligt, efter alla dessa år! Så satsa på en ny karriär du kommer inte att ångra dig!

   Radera
 22. Visst minns jag det tårfyllda ögonblicket med Muhammad Ali som tände OS-elden. Annars gillar jag inte sporter där man pucklar på varandra. Bordtennis har jag aldrig ens testat, tror inte jag har tillräckligt snabba reflexer för det spelet. Då väljer jag hellre biljardbordet! Jag tittar tyvärr aldrig på sportnytt nuförtiden, och har dragit ner min sportkonsumtion på teve till endast de vanligaste idrotterna. Därför ser jag fram emot OS där jag kan få lite ny inspiration. Tack för trevligt tema än en gång, undrar vad du hittar på till nästa vecka?

  SvaraRadera
  Svar
  1. När jag läser ditt inlägg kommer jag att tänka på en helt underbar film som handlar om sport, om backhoppning! "Eddie the Eagle" heter den och handlar om engelsmannen som gav sig f-n på att kvalificera sig till OS - vilket han gjorde 1988. Därmed blev han historisk åtminstone i Storbritannien. Based on the true story med andra ord. Se den om du kan hitta den!

   Radera
  2. PS nästa gång blir temat ett HELT annat, lovar!

   Radera
 23. Även denna vecka kom jag ihåg att delta :)
  Kul att läsa andras svar!

  https://debutsky.com/2024/03/26/hur-galet-som-helst-och-svar-om-sport/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan avundas er som hade roligt på skolgympan, så mycket bättre än att känna sig som något katten släpat in (och ingen iddes bära ut igen). Roligt att hänger på i SELFIE-trenden!

   Radera
 24. Kul frågor. Här är mina svar.
  https://janeriksundh.wordpress.com/2024/03/26/tisdag-den-26-mars/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och kul att läsa dina svar!!! Visst finns det många stjärnor man kan lyfta fram i en imaginär guldram efter storslagna karriärer.

   Radera
 25. Lite sent kanske, men jag hänger på. https://vanligman.wordpress.com/2024/03/28/selfie-om-sport/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte för sent, hur som helst! Kul att du hoppar på! Och vi har flera grejer gemensamt. Fast du var en hejare på gympan ...

   Radera