måndag, juli 06, 2009

Det lönar sig att klaga!

Ikväll får vi beviset: man ska klaga på dumma beslut som fattas över ens huvud. Det kan faktiskt löna sig.

Ta bara det här med sommartid-tabellen för vissa busslinjer. En, som jag frekventerar, fick tillsammans med flera andra se sig amputerad. Under semestertider befanns vår buss vara helt bortrationaliserad efter klockan 19.

Inget att tjafsa om, kan man tycka, vi bor ju mitt i huvudstaden, vad är problemet? Jo, problemet är att trots att vi bor mitt i huvudstaden råder kollektivtrafikskugga. Gudarna ska veta att den enda existerande bussen alltid går med glesa turer – var femtonde minut i högtrafik – men INGEN BUSS ALLS, det är väl ändå väl magstarkt! OK, jag jämför inte med hur tätt bussarna går i Lapplands inland och jag kräver inte att den ska gå var tredje minut men – ja, ni fattar.

Att vara utan en buss inom någorlunda bekvämt räckhåll blir förödande till exempel för flera hundra pensionärer som bor i våra kvarter. Förvisso är en av dem förmodligen Stockholms piggaste 91-åring, men bland de övriga verkar det vara sämre ställt med konditionen. Fast trots vacklande hälsa har de väl ändå inte utegångsförbud efter klockan 19, det kan inte ens cheferna på SL tro.

Men nog kan vi väl gå en bit, till en annan buss? tänker ni nu. Jo. Men att folk i 80-90-årsåldern ska knata uppför den långa branta backen till Södra station, det är inte realistiskt. Även för yngre och raskare ben betyder promenaden, till vilken hållplats man än väljer att gå, betydligt längre restid. Fast det är klart, man kan ju ta bilen ... hallå!!!! det är något fel här!!! vi vill ju åka buss för att minimera bilåkandet i stan!

Alltså klagade jag, via mail till en direktör på SL. Och jag var inte ensam – nej, jag ska inte ta åt mig hela äran! – men si! Vi vann! Ikväll går bussen igen, en gång i halvtimmen fram till midnatt. Här är beviset på segern:

Bäste resenär,
Då många hört av sig och klagat på indragningen av kvällstrafiken /… /har vi tittat närmare på detta och insett att resultatet inte blev så bra. Vi sätter därför tillbaka en del av den indragna trafiken så fort det går på Södermalm. Från och med den 6 juli trafikeras linjerna med 30-minuters trafik mellan 19.00 och c:a 24.00 (ungefär motsvarande förra årets sommartidtabell).

Med en förhoppning om en fortsatt fin sommar,
Ingemar Ziegler
Verkställande direktör


Klang och jubel i stugan! Lägg därtill att jag fick en blomstercheck på 100 kronor från SJ när man förflyttade mig med buss i stället för tåg, som jag ansåg mig ha bokat. Nu ska jag banne mig gå tillbaka till Ica också. Där tog de 30 spänn för en krukväxt som hade en stor röd prislapp som det stod 25 kronor på. Och jag har kvittot kvar!
Det lönar sig att klaga.

Copyright Klimakteriehäxan
(som nu riskerar att också kallas gnällkärring - en smäll man får ta ...)

5 kommentarer:

 1. Grattis, vilken seger att få SL att ändra sig. Det lönar sig faktiskt att klaga. Jag kollar alltid kvitton t ex. På Coop fick man alltid en kupong på 25:- om man råkade ut för ett fel. Så du kanske får det på ICA också....:-)

  SvaraRadera
 2. Grattis, visst lönar det sig att klaga, vi var några st som klagade på Östgötatrafiken för ngt år sedan, busse från Norrköping till Linköping 4.5 mil på motorväg var så full så flera passagerare fick stå upp under resan, veckan därpå och sedan dess går det två bussar och nu från hösten blir det en dubbeldäckare!
  Kvinnokraft är bra kraft!

  annette

  SvaraRadera
 3. Heja heja! Det är helt rätt, man ska vända sig till rätt ställe och säga till på skarpen, inte bara sitta hemma på kammaren och gnöla.

  Grattis!

  SvaraRadera
 4. Japp, man ska säga sin mening om detta med kollektivtrafiken. I den byhåla jag bodde tidigare drogs all kollektivtrafik in när det var sommarlov...

  nu bor jag i Sundsvall och där går bussen. Ofta.

  SvaraRadera
 5. Sicken tur!!! Vi tar oss inte ens till Arvika Folkets Park om vi vill - inte ens på dagtid, hihihi...
  Må så grankott...

  SvaraRadera