torsdag, juli 16, 2009

Foppa-toffeln på väg till historien

Foppa-toffeln kom, sågs och segrade. Men den kom inte för att stanna. Företaget som tillverkar de färgglada plastskorna – de heter egentligen Crocs – som suttit på var och varannan människas fötter i flera år är på väg mot konkurs. Osålda skor i massor finns i lager.

Det var hockeystjärnan Peter Forsberg som lånade namn och ansikte till de träskoliknande sandalerna och importerade dem från USA till Sverige. De gjordes i alla möjliga färger och storlekar. Crocs hade fördelen att de kunde användas i vilken dypöl som helst – bara att spola av dem under kranen och de var OK igen. Det lätta materialet, som egentligen heter croslite, verkade tåla allt.

Det var också norrlänningarna som nappade på trenden först. De riktigt frälsta kunde höras predika om hur bekväma och praktiska de där skorna var, även om de inte alls var billiga trots det simpla materialet. Dock är det väl inte så väldigt många som hävdat att Crocs också var snygga. Att man kunde köpa lösa små blommor, stjärnor och hjärtan (”jibbitz”) som små pluppar att sätta i hålen på skons ovansida hjälpte föga.

Kopiorna, de billigare, lät heller inte vänta på sig, och det blev priskrig i skoaffärerna. Folk har haft Crocs, äkta eller falska, såväl på stadsgator som i trädgårdslandet som på stranden. Men nu verkar alltså Foppatoffelns historia snart vara all.
Peter Forsberg själv sa upp bekantskapen med tillverkaren tidigare i år – kanske hade han kommit fram till vad många av oss andra redan konstaterat: SÅ fula skor vill vi faktiskt inte gå i.

Om jag har några Foppa-tofflor? (De finns naturligtvis i rött!)
Gissa tre gånger. Fast det var i alla fall inte jag som startade bloggen Ihatecrocs.com – det finns fler liknande!
Men jag VET att de fortfarande har sina tillskyndare.
Fast nu är de i alla fall på väg till modehistorien, en mörk parentes som sanna skovänner helst förtränger ...

Copyright Klimakteriehäxan

13 kommentarer:

 1. jag såg i England i olika färger.

  P.S.
  rosa parentes

  SvaraRadera
 2. Hannele - säg att du inte köpte dom! 20 pund är ju skitdyrt för plastskor till råga på allt!

  SvaraRadera
 3. (jag HAR ju redan ett par rosa, oäkta :)
  Andvänds mest i trädgården, men jag har även firat midsommar i dem (jag måste nog visa bild nån gång)

  SvaraRadera
 4. usch vad jag avskyr tofflorna, och nu såg jag på marknaden senast en knalle som sålde.. foppaväska! I samma material och stajl som en mindre handväska... hjälp!

  SvaraRadera
 5. Jag verkligen hatar foppatofflorna! Vet nästan inget fulare coh jag struntar i om de är bekväma eller inte. Men nu ska jag nog köpa mig ett par (äkta) - vem vet, de kanske blir en raritet snart och värda massor? :-)

  SvaraRadera
 6. Jag har inte köpt några än men har funderat på det av en enda anledning. Att ha i vattengymnastiken. Vi håller till i en bassäng där det är lika djupt överallt och jag med mina 156 centimetrar får stå på tå. Därför har jag tänkt att en Foppatoffel vore bra så man får huvudet ovanför ytan. Men har som sagt var inte kommit till skott än. Om jag väntar ett tag till så kanske de kastar ett par efter mig.....:-)

  SvaraRadera
 7. Anonym11:02 em

  Tack för upplysningen! Jag har aldrig gillat Crocsen och har inte köpt/kommer inte att köpa.
  Efter att ha provat dotterns (rosa!) och känt hur fuktig fotsulan blev valet ännu enklare.

  SvaraRadera
 8. Usch ja,såna vill jag inte ha! På jobbet springer de flesta omkring i sådana där,som sagt,de är ju lätta att skölja av,och det kan behövas i mitt jobb. Men jag köper i alla fall icke sådana fula skor!

  SvaraRadera
 9. Lisbeth10:05 fm

  Nej de är inte snygga...kanske praktiska men nej jag skulle aldrig kunna tänka mig att ha dem.
  De är så klumpiga i modellen.

  Jag har ett par "gummiträskor" av märket Hunter som också tillverkar gummistövlar. De är blommiga och sitter snyggt på foten, jättepraktiska att ha ute på ön på klipporna.
  Bra att bara hoppa i och ur.

  // Lisbeth-londongirl som inte orkar logga in på Tankevågor

  SvaraRadera
 10. Dom är verkligen gräsliga - hoppas du har rätt så vi slipper se dem i framtiden - fast de håller kanske länge...

  SvaraRadera
 11. Glömde när jag skrev texten att infoga att den som numera ger Crocs ett ansikte är George Clooney ... betydligt snyggare, och betydligt mer i min smak, än skorna han ska göra reklam för!

  SvaraRadera
 12. Tillhör dem som inte gillar cros. De må vara bekväma men är allt för fula.
  Träskorna ska vara på väg tillbaka - de är underbara!

  SvaraRadera