tisdag, juli 07, 2009

Lättbläddrat

Sommar, semester – oavsett väder är det läsväder.
Bloggkollegan Vita Stunder efterlyste tips på lämpliga böcker.
Visst, här kommer några som liksom bläddrar av sig själva – alla finns i pocket!

”Blonde” av Joyce Carol Oates (på Sverige-besök i dagarna för att marknadsföra sina nyss utgivna dagböcker).
Man måste nästan ha långledigt, för detta är en tegelsten. När jag läste den kände jag hur Marilyn Monroe själv hade berättat hela sin historia för författaren … men det har hon ju inte …
Lika trovärdig tyckte jag att ”En geishas memoarer” av Arthur Golden var. Inte lika tjock, men väldigt medryckande läsning.

”Edward Finnigans upprättelse” av Anders Roslund och Börge Hellström. Deras färskaste bok har fått lysande recensioner. Den har jag inte hunnit läsa. Men detta är deras förra och hittills bästa, en höjdare i närheten av deckargenren men bättre upp.

”Kvinnorna på åttonde våningen” av Karin Alfredsson. Om Vietnam, ojämlikhet, kvinnoförtryck, med stark närvarokänsla i en, för de flesta svenskar, exotisk miljö.

”Den besynnerliga händelsen med hunden om natten” av Mark Haddon
. I romanform får man plötsligt insikt i hur ett barn med autism ser sin omvärld. Fullständigt fascinerande.

Låt mig slänga in tre klassiker och måste-upplevas-böcker: ”Kejsaren av Portugallien” av Selma Lagerlöf, och ”Kristin Lavransdotter” av Sigrid Undset. Plus ”Samuel August i Sevedstorp och Hanna i Hult”, Astrid Lindgrens enda vuxenbok, avnjutes allrahelst som hörbok. Om kärlek av hetaste slag – faderskärlek först, sedan mellan man och kvinna. Passionerat så det ångar och ryker i Norge – och gripande varmt i småländsk miljö!

Har du barnasinnet kvar? Eller kanske någon att läsa högt för? Barbro Lindgrens ”Loranga, Masarin och Dartanjang” är oslagbar!

Och så måste jag förstås göra en enda utflykt från pockethyllan: ”Klimakteriehäxan” av yours truly. Faktiskt en perfekt, lättläst bok för strand eller hängmatta – formatet är hanterligt, nästan som en pocket! (Du kan klicka på bilden av boken upp till vänster och läsa såväl recensioner som läsarreaktioner!)

Vad läser jag själv då, undrar kanske någon. Jo, så här års köper jag glatt alla tidningar som har en bok som bilaga – under förutsättning att jag inte redan läst den, förstås. Och just nu har Allas Veckotidning slängt med en liten sak av Anna Jansson. ”Vem är utan skuld” heter den, väldigt lättläst, strax slut!
Marilyn Frenchs "Sin mors dotter" ligger på kö.

Trevlig läsning, vad du än väljer att bläddra dig igenom!

Copyright Klimakteriehäxan

9 kommentarer:

 1. Och jag kör Eling Wägners "Väckarklocka". Den smälter väl inte som glass i händerna direkt men i högsta grad nyttig och intressant läsning!

  SvaraRadera
 2. Ja den där avvägningen mellan nyttigt och intressant kontra det enbart underhållande, det kan bjuda vissa problem i kombination med sommarlättjan! du ser åt vilket håll jag lutar f n ...

  SvaraRadera
 3. Precis så är det! Nästa bok blir med stor sannolikhet nåt lättslukat!

  SvaraRadera
 4. Tack för många bra tips! Många av dem är redan lästa som ex. Klimakteriehäxan :) Jag kan bara hålla med dig, den är underhållande och lättläst. Smidigt med små korta stycken!
  Jag gillar ju deckare, speciellt på sommaren. Mons Kallentoft och Peter Robinson kan jag rekommendera. Jag gillar också Roslund/Hellström som du rekommenderade.
  Ja det finns så mycket bra att läsa så man skulle behöva mera tid.

  SvaraRadera
 5. Där var flera som jag har olästa! Men JCO har jag bara läst en enda av. Tvingade mig efter att han börjat på flera utan att fastna, och jag kommer nog aldrig att tillhöra fansen.

  Kristin L-dotter läste jag en hel sommar och var alldeles tagen... det är en bok man bara måste läsa ju... och så din förstås!

  Jag är så himla sugen på att börja skriva igen, hoppas jag kommer igenom alla mina hemma-projekt snart så att jag kommer igång.

  SvaraRadera
 6. Hm, Blonde ligger fortfarande och väntar på mig - behöver den där tiden utan något alls runt mig antar jag ;)
  En geishas memoarer - underbar bok och totalt att fastna i...
  Edward Finnigans upprättelse - inte hittat hit än. Kollat på den dock...
  Kvinnorna på åttonde våningen - håll i den och läst baksidestexten... funderade skarpt på den...
  Kejsaren av Portugallien - inte läst faktiskt. Undrar varför?
  Kristin Lavransdottir - ett måste i bokhyllan, hihihi. Läst och njutit av den, japp. Tegelsten att meddela andra att läsa under sommaren i en hängmatta eller så. Under tak kanske i vårt väder?
  Man kan gärna välja att läsa Borta med vinden i samma veva också - min bok var tvåspaltig och det var lite udda läsning. DEN lästes också från pärm till pärm ;)
  Må så grankott...
  ngn som annars just läst de två första av Berndt Andersson. Hönsen värper små ägg i år och Tuppen gal på torsdag. Undrar om han är på Gammelvâla också så man kan få trean? Vill ha med hälsning såklart, hihihi... (första är här runt knutarna - härligt att få veta hur det var då!!!)

  SvaraRadera
 7. Och så alla böcker av Tove Jansson förstås. "Sommarboken" kan väl vara lämplig så här års och sedan kan man frossa i mumintroll!

  SvaraRadera
 8. Kallentoft och Robinson finns i hyllan, i den lååånga kön ...
  Borta med vinden har jag funderat på, faktiskt, men inte kommit till skott.
  Berndt A har jag aldrig hört talas om - och inte kommer jag väl i väg till Gammelvâla heller!
  Sommarboken - självklart!
  Och så får vi se fram emot Bloggblads verk. Den som väntar på något gott...

  SvaraRadera
 9. Michael Katsu10:13 em

  Den där "Mystiska händelsen med hunden osv." minns jag glatt. Bra skriven, bra handling, och inte alls för lång, så man hinner aldrig tröttna på den. Fast enligt vad jag har hört från flera källor så är det inte någon helt riktig bild av hur autistiska barn tänker. Men nåja, vill man ha fakta får man läsa faktaböcker.

  SvaraRadera