lördag, december 26, 2009

Vart tog den franska nougaten vägen?

Det är Annandag jul och vi har kommit ner på andra lagret i Aladdin-asken. Vilken föranleder mig att först och främst framhäva, att det är en stor framgång i sig: att inte alla bitarna blev uppätna (av mig) direkt på julafton, när vi (jag) slet av cellofanet och började tugga.

I flera veckor har det ju pågått en debatt om de där askarna, en lockelse som fyllt 70 i år. Dels hävdar finsmakarna, att svenskarnas allra vanligaste julchoklad, alltså Aladdin och också Paradis, inte är värda att kallas choklad, trots att de bevisligen har fokets kärlek. Dels pågår en så kallad produktutveckling, ett oskick som kan sätta käppar i hjulet för det mesta.

Alltså har man, i enlighet med nutida dokusåpatraditioner, låtit allmänheten rösta om vilken bit som ska försvinna för att ersättas med en ny kreation i framtidens askar. Ägglikör förlorade. Och körsbär i likör visade sig ha flest tillskyndare. Den förra kommer jag inte att sakna, den senare har jag gillat – och nästan alltid fått, eftersom ingen annan har förefallit tycka om den, så där är jag lite häpen över utfallet. Som ni förstår upptäckte jag den där omröstningen för sent och har alltså inte utnyttjat min demokratiska rättighet i sammanhanget, inte kunnat påverka resultatet.

Fast i och med årets Aladdin-äventyr (ja ni vet ju att det finns tunna trådar till Tusen och en natt, och att namnet har något med ädelhet att göra?) har en annan fråga poppat upp.
När försvann min verkliga favorit, den i sanning ädla franska nougaten? Vem dristade sig till detta ingrepp i en väl etablerad tradition? En superbit, härligt småseg, med distinkt mandelsmak, läcker till sista molekyl! Borta! Skandal!

Till nästa jul ska ägglikör-pralinen ha ersatts av en annan, hemlig, med traditioner från debutåret 1939.
Fransk nougat, tack.
Annars måste jag kanske bli en modern och medveten chokladkonsument och lämna den söta ljusa mjölkchokladen för den mörka med en kakaohalt på minst 70 procent. Men blir det jul då?

Copyright Klimakteriehäxan

14 kommentarer:

 1. Och när försvann Peach melban?

  Maken är den enda som gillar spritchokladen. Så han äter av alla andra bitar tillsammans med oss andra. Sen tar han spritchokladen när det är bara de kvar. Hepp! Så ordnar han sig extra många chokladbitar, den rackaren!

  SvaraRadera
 2. Typiskt. Ägglikören som var min favorit!

  SvaraRadera
 3. Här slinker all slags choklad ner utan att nån hinner fundera över smakerna...

  I år fick jag tre olika sorter, dels Alladin, och två olika tryffel... nej, TRE, det var en med chilismak också... Som tur är, är de där tryfflarna väl förpackade, det är lättare att spara dem ett par dagar då.Utom den som låg i en strut...mycket lättöppnat och lättätet...

  SvaraRadera
 4. Den franska nougaten var borta redan förra året. Den var min klara favorit. Plus en med marsipan som inte heller finns längre. Så Aladinaskarna får vara ifred för mig. Jag köper hellre en Anton Bergs marsipanbröd eller varför inte en marsinpangris med en massa chokladöverdrag. Nyttigt som attan i juletid....:-)

  SvaraRadera
 5. Det är inte helt uteslutet att franska nougaten ersattes av höstnougaten som kommit att bli min absoluta favorit. Och jo, det blir jul utan både Aladdin och Paradis, jag konstaterade att traditionen vi haft att ge alla tre barnen varsin Paradisask slutade med att JAG åt ca 3x3/4-askar choklad eftersom barnen ratade de flesta bitarna och jag behöver då rakt inte sådana mängder choklad.

  Och jul har det varit ändå....

  SvaraRadera
 6. Cecilia, din man är ett geni! Och nån Peach Melba minns jag inte över huvud taget.
  Matilda, kanske finns det australiensisk ägglikörpralin du kan trösta dig med?
  Bloggblad ajajaj, once on the lip, forever on the hip ... men gott är det ...
  Cicki, jag måtte inte ha varit i närkontakt med Aladdin i fjol - fast jag tror att jag äter en ask varje jul! Men då räknar jag med ditt stöd; HIT MED DEN FRANSKA NOUGATEN IGEN!!!

  SvaraRadera
 7. Anne - måste genast kolla om nån höstnougat finns bland de oätna!

  SvaraRadera
 8. Anne - äsch den hade jag redan tryckt i mig utan att kolla namnet - den var god!

  SvaraRadera
 9. Anonym7:38 em

  Ägglikören som var så god!

  SvaraRadera
 10. jag är på väg att lämna Aladdin, mesig mjölkcholkad, men Körsbär-i-likör ska ju bli kvar, så kanske ett år till..

  SvaraRadera
 11. Mmm den franska nougaten var god! Men höstnougaten är inte dum den heller.
  Ägglikören saknar jag inte och som VÄL är blev ju körsbär i likör kvar! Det är makens favorit.

  Men nu undrar jag...finns det alltså ingen med marsipan kvar i Aladdin längre?
  (med anledning av Cickis kommentar här ovan)

  SvaraRadera
 12. Londongirl - jag skulle just kasta den numera tomma asken men har kollat: nej, tji marsipan. Beklagar!

  SvaraRadera
 13. Jag saknar också den franska nougaten, det var nog min favorit när jag tänker efter.

  Däremot är jag mer än gärna av med körsbärsbitarna och den där vita halva golfbollen som ligger i mitten av asken. Den är väldigt ogod tycker jag...

  SvaraRadera
 14. Vit choklad är alltid för söt, inte sant!?!

  SvaraRadera