lördag, december 12, 2009

Veckans fönster - och fönstermönster

Fönstren är små men trädet är stort. Och just i dag lät solen poppelns nakna grenar göra ett prydligt mönster på den annars enbart fönster-mönstrade fasaden på Eriksdalsbadet. Vilket passade bra när temat för Veckans fönster har råkat bli valfritt!

Men på väg till Eriksdalsbadet passerade jag ett annat fönster, som plötsligt fick mig att tänka på Fontana, konstnären som lyckades bli berömd inte genom att måla, utan genom att skära sönder sina taveldukar med en vass kniv.

Det är visserligen ungefär 40 år sedan han dog, men inte är väl det här falska fönstret särskilt mycket nyare ... så tänk om han har varit här och lyft kniven?
Nej, det där tror ju inte ens jag på.

Fast håll med om att associationsmöjligheten finns där, även om konstnären bakom verket i just det här fallet förmodligen kan kallas Vädrets makter, och Fontana oftast la sina snitt diagonalt.
Fönstermönster är i alla fall mitt ord för dagen.

Copyright Klimakteriehäxan

13 kommentarer:

 1. Anonym3:56 em

  Jag tyckte att ditt resonemang lät komplicerat angående bilderna - men det kanske bara var jag - och alla andra förstår nog symboliken och sammanhanget...
  För mig var det litet som om det fattades en paragraf - fast fotona var fina. Det är nog i mitt huvve det fattas en paragraf ;)

  Kulsprutan

  SvaraRadera
 2. Intressant med associationerna, och fina bilder.
  Fontanas målningar (jo han lade väl en "grundfärg" på duken innan han skar snitten, om jag minns rätt) såg jag på Konsthallen i Lund för så där 40 år sen. De väckte mycket diskussion.

  SvaraRadera
 3. Din bild från Eriksdalsbadet är riktigt läcker. Det är så dekorativt med de små fönstren och den diffusa skuggan från trädet.
  Fontana är helt obekant för mig...får nog lov att gogla på honom:)
  Snöat har det gjort här också. Trösten är väl att det blir något ljusare fast rejält mycket halkigare. Hmmm...kanske är det dags att inhandla broddar.

  SvaraRadera
 4. Inte heller jag har hört talas om Fontana utan tänkte mest på en berömd fontän i Rom. Efter lite googlande hittade jag honom och inser att han ju hörde hemma i Lombardiet (där jag bodde sju år) om än med rötter i Argentina.

  Gillar din poppelskuggade fönstermönstrade vägg. Det ser ut som om de små fönsterna hänger som julgransdekorationer i trädet. Det "beskurna" fönstermönstret tilltalar mig inte lika mycket och jag tror jag skulle föredragit Fontanas snitt.

  SvaraRadera
 5. Jag gilar din första fönsterbild, med den varma färgen och alla små fönster som flyger som fåglar kring trädet...

  SvaraRadera
 6. Fönstermönstret på badet är fantastiskt fint. Associaltionen till Fontana hade jag nog inte själv lyckats göra eftersom jag bara vagt minns att jag sett något av en konstnär med detta signum. Men hans namn hade jag inte lagt på minnet. Nu blev jag i alla fall påmind. :-)

  SvaraRadera
 7. Associationen, heter det förstås.

  SvaraRadera
 8. Trädets skugga på fasaden är ursnyggt!

  SvaraRadera
 9. Anonym12:57 em

  Verkligen. Å, vilka fina bilder. Måste passa på att önska dig en riktig glad Lucia! Kram!

  SvaraRadera
 10. En härlig bild på de små fönstren, och kontrasten med de mjuka grenarna som skuggar dem. Tack för besök hos mig och fortsatt trevlig lucia.

  SvaraRadera
 11. Fönsterbilden på Eriksdalsbadet gillar jag skarpt. Både till färg och mönster.

  SvaraRadera
 12. Fin bild på Eriksdalsbadet. Jag har massor av bilder på det huset. Enligt mig är det väldigt photogenique.

  SvaraRadera