tisdag, december 29, 2009

Ett grönare hjärta 2009 - tisdagstema

Tisdag och årets allra sista tisdagstema, som är 2009. Vilka viktiga saker har hänt deltagarna i fotokedjan i år?, det är frågan som ställs och ni har vägen till svaren här.

Visst kollade jag redan i morse in "uppdraget", men jag fick ta mig en funderare på saken. Och först nu, på kvällskvisten, tror jag att jag kommit på ett svar som jag kan stå för: jag tror att jag fått ett lite grönare hjärta.

Har blivit mer eller mindre tvungen att tänka efter, påverkad av alla debatter om människans påverkan på klimatet och miljön. Inse att vi med våra matvanor inte tar hänsyn till vare sig att stor del av jordens befolkning svälter eller att djur alldeles för ofta vansköts. Tittar man på vår energiförbrukning slösar vi hej vilt, och när vi handlar väljer vi varor som fraktats runt halva jordklotet utan att verkligen fråga oss om det är riktigt nödvändigt.
Till råga på allt slänger vi för mycket av det vi köper.

Under 2010 fortsätter jag att vara allätare, men äggen i mitt kylskåp är ekologiska, äpplena svenska så länge de finns att köpa, jag stänger av standby-funktionerna på elektriska apparater, jag följer så många kloka och klimatsmarta råd jag hinner, efter bästa förmåga.

Och mitt något grönare hjärta får symboliseras av julbegonians vackert hjärtformade klargröna blad, så snyggt matchat med den passionerat blodröda blomman ... nu är det strax tulpandags! (ja, de jag köper har förstås odlats i växthus men åtminstone alldeles utanför Stockholm - ingen kan ju vara perfekt och det finns ju saker man bara MÅSTE ha. Som tulpaner.)

Copyright Klimakteriehäxan

9 kommentarer:

 1. http://minaordminabilder.wordpress.com/10:52 em

  Härligt inlägg och en mycket fin bild som symboliserar det du skrivit.
  Gott Nytt År!

  SvaraRadera
 2. Tänkvärda rader...Jag ska nog göra små förändringar på den fronten.

  Bilden och dess färger gjorde mig väldigt glad. Det tackar man för.

  Gott Nyttt år!/ Viola

  SvaraRadera
 3. ja, många nyårslöften, jag handlar mindre..

  SvaraRadera
 4. En fin önskan du har, fler borde tänka grönt.
  Gott nytt år önskar jag dig.

  SvaraRadera
 5. Anonym1:12 em

  Underbar bild och tänkvärd text. Låtom oss försöka följa dina föreslagna föresatser så gott vi kan från och med nu.

  Tänk dig: här där jag bor har vi TRE skördar underbar potatis/år. Den exporteras!!!!!!! Mest till UK - ett annat agrikulturellt land!!!!!!!! Så vi köper oftast fransk dito som har kommit hit både med lastbil och båt. Fattar ingenting men har åtminstone sagt att jag vägrar köpa importerade potäter när vi gror de bästa här på Ön.

  Algo es algo (spanska - inte latin för den som undrar).

  Kulsprutan

  SvaraRadera
 6. Gott Nytt och Grönt År! önskar jag dej.

  SvaraRadera
 7. Jag är nog som du...fösöker i det lilla. Troligen kommer det att bli ännu flera gröna rätter som serveras här hemma nu då sonen flyttat och det är bara maken och jag;) Vi får göra vårt bästa...hur mycket det nu betyder i det stora hela. Pessimist på det området har jag blivit sedan tiden i Brasilien...
  Gott Nytt År!

  SvaraRadera
 8. Elegant, vackert och tänkvärt bidrag på temat. Gott Nytt År!

  SvaraRadera
 9. Härligt inlägg om vad du gjort för förändringar 2009. Jag blir inspirerad! Gott Nytt År!

  SvaraRadera