onsdag, december 02, 2009

Ett tydligt gränsfall

Hade den stora glädjen att återse Dottern den gångna helgen. Det var länge sedan sist. Vi kunde konstatera att vi aldrig förr varit ifrån varandra så länge.
Nyttigt, kanske, men faktiskt också tråkigt, för jag är mamma till en mysig tjej som jag gärna umgås med.

Men eftersom hon startat ett nytt liv som utvandrare i Norge blir det förstås glest mellan sushi-luncherna, biobesöken och shoppingturerna. Pratstunder kan man som tur är ha per telefon, mail och sms utbyter vi och det är ju också synnerligen effektivt.

Lite besvärligt är ändå nybyggarlivet i Oslo. Dottern har ju nämligen lyckats välja att bege sig till världens dyraste stad. Listan, som upprättas varje år, publicerades nyss och Oslo ligger på förstaplatsen när det gäller inköp av de 122 varor och tjänster som undersökningen bygger på.

Lönerna ligger däremot inte i världstopp, vilket en hel del svenska ungdomar som gett sig över gränsen på sistone tvingats konstatera.
För kanske ett år sedan kunde man fortfarande skära guld med täljkniv på relativt okvalificerade jobb som uppenbarligen inte norrmän ville ha.
Idag är det betydligt tuffare. Dottern hade ganska svårt att få sin budget att gå ihop, fast nu har det tack och lov ljusnat och hon har en relativt fast och hygglig inkomst, om än från en temporär anställning.

Situationen har tvingat henne till ett ekonomiskt medvetande som måste anses vara ganska nytt.
Nu berättar hon, nästan upprört, om hur mycket en burk creme fraiche kostar, om priset på en enkel köttbit eller ett paket bacon. Skinkan som här hemma alltid funnits att lägga på frukostmackan har förvandlats till lyxmat, osten i Norge är jättedyr och inte ens god!

Alltså har Dottern ätit mer grönsaker (relativt billigt) och mindre onyttigheter än någonsin, knäckebröd har ersatt det mjuka. Och resultatet har inte uteblivit: hon är smärtare och snyggare än någonsin! Alltså är det rena skönhetskuren att flytta till Norge. Hon är ingenting mindre än ett tydligt gränsfall. (Och vilken tur ändå att hon inte valde Warszawa, billigast åtminstone i Europa enligt samma undersökning - det kanske hade haft motsatt effekt ...)

Hoppas nu bara att besöket i hemlandet inte bryter trenden. För hit kom hon med så gott som tom, fast stor, resväska.
På returen över Kölen var den sprängfylld.
Vad den innehöll?
Falukorv. Cheddar. Parmesan. Skinka. Fetaost. Smågodis. Fullkornspasta. Kaviar. Kycklingfilé. Soltorkade tomater. Tandkräm. Kryddor.
Skafferipåfyllnaden utökades med två par jeans och en tidning med vidhängande dvd-film. Allt betalat med norska köpstarka kronor (1SEK=1,23 NOK)
Så kan det gå när man drar iväg till världens dyraste stad!

Copyright Klimakteriehäxan

Källa Pricerunner - se utförligare text om själva undersökningen här!
Läs också i SvD här och här. DN skriver om detta här.

10 kommentarer:

 1. Jarlsberg då? Eller är det bara här i Sverige det finns god norsk ost?

  Brun mesost minns jag att man åt i Norge när jag vara barn.

  SvaraRadera
 2. Hihi, men om man flyger... sonen har inte fått med sej så mycket till Umeå.

  SvaraRadera
 3. P.S.
  Men sin säng skulle han ha, bensinen t o r kostade väl lika mycket som en ny säng..

  SvaraRadera
 4. Man kanske skulle flytta till Norge för att bli smal....:-) Hon är tuff din dotter, att ge sig iväg så där och utmana vuxenlivet. Det är bra gjort.

  SvaraRadera
 5. Den packningen gillar jag:)

  SvaraRadera
 6. Ditt inlägg bekräftar min känsla av belåtenhet över att min dotter aldrig kom iväg som planerat.

  SvaraRadera
 7. Anonym2:48 em

  Åh, så mysigt med kvalitetstid tillsammans med dottern!

  Hon var förmodligen rätt förtjust över att utvandra igen med väskan full av livets nödvändigheter. Jag tror att mamma bjöd på bagaget :o)

  Fast - varför verkar ordet snygg ha fått sig ´smärt´ som nästan ofrånkomligt bihang..........?

  Kulsprutan

  SvaraRadera
 8. Det hjälper inte att flytta till Norge för att bli smal (fast jag bor nog för nära gränsen!) Själva handlar vi alltin i Sverige, fyller möjligen på med mjölk och bröd om det kniper. Och jag håller med din dotter, osten är inte ens god!

  SvaraRadera
 9. Ingela - mesost går inte hem! Och Jarlsberg hörde jag inget om.
  Hannele - det var en himla tur att hon inte flög, det skulle ha blivit dyra godbitar, ännu dyrare än i Norge tror jag!
  Cicki - hon lär sig def. ett och annat som blir bra att veta/kunna.
  Gärdsmygen - ja med ost och kycklingfilé kommer man långt!!!
  Gunilla - det är förmodligen helt rätt, det är inte alls lika enkelt där nu längre. Får se hur länge Dottern hänger sig kvar, man vet ju aldrig vad som kan hända.
  Kulsprutan - det var jättehärligt att krama henne igen. Smärt och snygg ... ja varför hör man aldrig nån säga klotrund och snygg ...
  Malou - du kanske måste flytta längre inåt landet om kuren ska bita på dej? :-D

  SvaraRadera
 10. Anonym12:12 em

  Man behöver ju inte vara klotrund men t ex mullig, rundnätt eller innehavare av ´love handles´ .....och snygg tillika :o)

  Kulsprutan

  SvaraRadera