onsdag, december 16, 2009

Julbord - lockande och farligt

I dag har jag ätit julbord. Jag är mätt, väldigt mätt.
Julborden står uppdukade på snart sagt varenda matinrättning, oavsett prisklass, geografiskt läge och specialinriktning. De hungriga kommer i flockar för att äta tills de nästan spricker. Oftast tar Någon Annan hand om räkningen – det kallas representation och blir avdragsgillt och på så vis aningen mera lättsmält, åtminstone i ekonomiska termer.

Brittisk forskning visar, att kvinnor ökar i vikt på en jul- och nyårshelg med i genomsnitt 2,5 kilo. Det dubbla hör inte heller till ovanligheterna.
Ett engelskt julbord ser förvisso inte ut som ett svenskt, men vad kaloriintaget beträffar är nog likheterna större än skillnaderna. Och enligt samma forskare handlar det om att sisådär 700 kalorier om dagen slinker ner på den där extra tillåtande helgkvoten, som vi gärna håller oss med. Utöver det intag kroppen behöver, alltså.

Väldigt stor del av skulden får ögonen ta på sig. Vi ser det dignande matutbudet, vackert dekorerat, läckert uppdukat, med de rätta färgkombinationerna i skimret från levande ljus. I bakgrunden julmusik, oftast av traditionellt och lättuggat slag. Det går blixtrande fort att lasta över godbitarna på tallriken, lika blixtsnabbt att peta in dem i munnen – mmmm, det är så delikat att det bara smälter på tungan! Men det är inte bara lockande, det är farligt också. Fast hjärnan kopplar bort varningssignalerna och vi ser bara det härliga överflödet.

De där engelsmännen jag redan refererat till har också hittat en annan förklaring till att vi inte slutar äta julmat när vi blir mätta. Anledningen kan vara att många äter tillsammans, vilket lär leda till att man slukar i runda tal 35 kalorier extra per person som sitter vid samma bord!
Och ”Jingle Bells” och ”Det strålar en stjärna” i softad version i högtalarna får oss att stoppa i oss ytterligare 100 kalorier, för musiken får oss att slappna av och då tappar vi kollen!

Nu finns det ändå några
små knep för den som skulle vilja hålla igen och slippa köpa alla januaritidningarna som innehåller superdieten för snabbantning.
Exempel:
Använd mindre tallrik – när den är full innehåller den i alla fall inte lika mycket som en stor!
Välj bort det du är minst förtjust i – satsa på dina absoluta favoriträtter och håll dig till dem!
Sätt dig bredvid någon som är liten och smal – sitter du bredvid ett storväxt matvrak är det lättare att dras med i hetsätandet!
Skippa inte grönsakerna! (pröva min underbart goda Tyrolersallad om du inte gjort det förr!)

Sedan finns ju faror som inte alltid står på buffén. Den där undersökningen, den visar också att den julfirare som landar i tv-soffan när maten dukats ut, den knaprar gärna i sig 140 kalorier till av lite blandade snacks.
Dessutom kan det handla om Aladdin-asken eller After Eight-lådan som dök upp, inslagen i fint papper med tjusig rosett. Det kan gå att lämna den oöppnad ett par timmar eller en dag eller så. Men sedan … Hoppsan, vart tog det vägen?
De gruvligt förnuftiga engelsmännen föreslår att man ska slänga bort askarna, utan att ens ta av cellofanhöljet.

Nu talar vi verkligen om att sätta karaktären på prov, inte sant?
Möjligen kan man låta dem gå vidare, men då förslagsvis till en man.
För märkvärdigt nog stod det ingenting i den där forskningsrapporten om hur mycket karlar ökar i vikt i helgerna. Kanske biter inte skinkan, sillen, frestelsen och revbensspjällen på män?
Ha.
Den går i alla fall inte jag på.

Men i bästa fall slipper jag just den biten av problemet, för kanske ligger ingen chokladask under granen och väntar på mig.
Fast lite kommer jag att sakna den …

Copyright Klimakteriehäxan

6 kommentarer:

 1. nej, det är inte farligt, bara gott.

  SvaraRadera
 2. Tack för detta inlägg - det kanske hjälper mig att inte frossa ikväll när jag ska på julbord. Vore ju riktigt trist om jag saboterar hela höstens arbete med vikten i ett enda svep.

  SvaraRadera
 3. Anonym12:06 em

  Åh så sugen jag blev på allt du nämnde - nu ska jag gå och kolla att jag har byxor med resår i midjan för alla helgmåltider.

  Kulsprutan

  SvaraRadera
 4. Anonym3:12 em

  Fan vad du skriver bra - och riktigt!

  Lenas syster

  SvaraRadera
 5. fick julbord i dag, knytis

  SvaraRadera
 6. Jag har ett annat bra tips på att undvika kalorier på julen.

  Gå i kyrkan på
  1)julbön
  2)midnattsmässa
  3)julotta
  4)juldagsgudstjänst.

  Någon glögg (kaloririk) är det självklart inte tal om och varken jag eller MM hinner laga mat mellan alla förrättningarna. På juldagen sover vi resten av dagen, så då blir det heller ingen vidare mat. Och på Annandagen måste man ju handla...

  Det är också bra att vara gift med en vegetarian. Det är inte mycket som återstår av julbordet att äta då! Osten kanske och lite risgrynsgröt...

  SvaraRadera