söndag, maj 17, 2015

Gratulerer med dagen!

Grannare gratulationsbukett blir nog svårt att hitta! Detta är ett blomsterarrangemang i Oslo Rådhus, festligt smyckat för utdelningen av Nobels fredspris. Orkidéer, nejlikor, chrysantemum och gerbera går att identifiera.
Mer Nobel-blommor.

Gratulerer med dagen!
Jo, man säger så i Norge när man grattar någon. Och i dag, den syttende Mai, är det fest i vårt västra grannland.

Okej då, den norska kronan har tappat lite styrka och ett och annat orosmoln har dykt upp på himlen, men i det stora hela mår Norge jättebra.
Så jag passar på och gratulerer med dagen, tyvärr utan bunad.

I Stockholm kan man varje år den 17 maj se ett glatt, färgsprakande folktåg på väg till Skansen för norsk nationaldagsfest. I år regnar det tyvärr på festfolket. I brist på färska synintryck ger jag er några norska bilder från tidigare datum! Oslo är fullt av häftig konst!
Tillsammans är vi starka - tänkte nog Gustav Vigeland. Lämpligt tema när en nationaldag firas.
Det ska föra tankarna till ett flytande isberg, konstverket "She Lies" på vattnet utanför operahuset i Oslo. Monica Bonvicini heter upphovspersonen, som använt stål och glas i konstruktionen. Den rör sig på vattenytan runt sin egen axel och ser därmed lite olika ut beroende på väder och vind. Skapelsens namn ger mig dock visst huvudbry: ska "lies" tolkas som att hon ligger eller att hon ljuger? Eller både-och?
Copyright Klimakteriehäxan

7 kommentarer:

 1. besökte Vigeland 1968 med min far, imponerande.

  SvaraRadera
 2. Visst är det, Hannele! Och Oslo dräller av häftiga konstverk - jag tror att det har hänt väldigt mycket på den fronten sen du var där!

  SvaraRadera
 3. Tusen takk for denne gratulationen på vår fine dag som jeg nå ikke lengre feirer som da jeg var barn. Jeg hadde heller ikke bunad, bare en sånn sommerbunad som jo var en slgas kopie på de orginale.
  Oslo har värt min by fra barndommen av, min mor ble fött der og jeg bodde der selv også en kort tid. Da har du kanske også sett Sinnataggen i Vigelandsparken? Jeg har også min söster og bror der i byen!Hva gjelder den norske krone så er det ve ltrist nok, noen synes regjeringen er mindre gode. Sosiale problemer og forandringer i budsjettet er alltid aktuellt der som her. Siste perioden jeg bodde i Norge var 2000 2002.
  Riktig koselig inlegg! :-)Nå skrev jeg på norsk ... ble inspirert...

  SvaraRadera
 4. Jag har inte haft en tanke på att det är syttene maj... Har haft huvud, kropp och själ fyllt med annat. Och när jag kom hem, då slocknade jag i soffan...

  SvaraRadera
 5. Tove - du får så gärna kommentera på norska! Alla språk välkomna (fast det är klart, det är praktiskt om man förstår ...)
  Bloggblad - du verkar ha det så körigt att en extra nationaldag mycket väl kan glömmas bort!

  SvaraRadera
 6. Anonym11:45 em

  mitt barnbarn är kvarts norrman, lite danskt, finskt och svenskt :)

  SvaraRadera
 7. mitt barnbarn är kvarts norrman, lite danskt, finskt och svenskt :)

  SvaraRadera