fredag, maj 08, 2015

Vem har plats för alla böcker?


Vad ska man göra med alla sina böcker? 
Ja tänk om jag visste det. 
I denna veckas Bokbloggsjerka är det frågan hur man får plats med alla böcker som gäller.

Mia Eggiman är upphovet till "ämnet". Hon skriver: Jag har bokhögar överallt och ingen särskild struktur så jag bökar in böckerna där det finns plats. På senare tid har jag dock börjat läsa allt fler e-böcker, både på min läsplatta och Kindle, och det bästa med dem är att de rymmer i stort sett hur många böcker som helst."

Vad jag vet är att jag är en av många som inte kan låta bli att skaffa fler böcker trots att hyllorna är sprängfyllda. Och trots att jag redan har många böcker som inte blivit lästa, av olika anledningar.
I hyllorna står volymerna i dubbla rader, vissa böcker ligger i travar för att jag inbillar mig att fler får plats då.

Ursprungstanken är att all skönlitteratur, oavsett språk och format, sorteras in i bokstavsordning efter författarens efternamn. Dock hamnar mina (inte särskilt många) poesiböcker i en egen samling, liksom ett gäng faktaböcker. Kokböckerna har ett eget hörn nära köket. Men det är ändå skönlitteraturen, romanerna, som ligger mitt hjärta närmast. Fast bokstavsordningen är inte längre helt pålitlig på grund av rådande överbelastning.

Inte sällan försöker jag mig på en utrensning men resultatet brukar bli magert. Det är känslorna som kommer emellan. Men någon gång har jag ändå lyckats. Sålde på loppis för 30 kronor kilot, försedd med hushållsvåg. Om det blev bättre plats för nytillskotten? Tyvärr. Märktes ingen skillnad. Och då sålde jag ändå rätt många kilon!

En period hade jag samlat ihop en lång rad utrensat. När vi hade gäster var de tvungna att, innan de tilläts gå hem, ta med sig minst en bok mot löfte att aldrig lämna tillbaka den ... det funkade ibland i alla fall ... och åtminstone några blev glada!

Övervägde Kindle men avstod, mest med tanke på allt det olästa jag redan hade i tryckt form. Läser ett och annat på platta, men det blir mest kortare saker. Provprenumererade på Storytel, men fortsatte inte, av samma skäl som jag inte blev Kindle-användare.

Naturligtvis är det sant att det nästan obegränsade digitala lagerutrymmet innebär en lockelse. Men hur vänjer men sig av med den gamla intensiva kärleksrelation man har till papper? Jag bara undrar. Och något bra svar på jerkan hade jag uppenbarligen inte!

Copyright Klimakteriehäxan

16 kommentarer:

 1. Samma här. Trots att hyllorna är överfulla av olästa böcker så kan man inte låta bli att skaffa fler!

  SvaraRadera
 2. Jag lånar som tur är det mesta jag läser men ändå så fylls hyllorna på i oroväckande fart! Älskar ju loppisar för där hittar man så mycket bra böcker ju!

  SvaraRadera
 3. Jag har hittills gett bort 135 böcker. Av någon underlig anledning så är det fortfarande knökfullt i hyllorna...

  SvaraRadera
 4. Instämmer, e-böcker är nog så bra men det är inte som böcker på papper.

  SvaraRadera
 5. min lösning är att köpa flera bokhyllor, små anpassade (inte såna där glesa bokhyllor för Coffee Table Books.) Olästa böcker har vi och jag har svårt för att lyssna utan att somna, några har jag i min iPad, men men... Något köpstopp är inte aktuellt, jag röker inte... några laster får jag väl ha.

  SvaraRadera
 6. böcker vill jag unna mig i livet. det är viktigt för mig. jag tycker om att ha dem omkring mig. har slutat med köpstopp eftersom det inte fungerar

  SvaraRadera
 7. Har inte riktigt kommit till den delen då jag kan rensa i hyllorna men det skulle behövas!

  SvaraRadera
 8. Jag kan inte med e-böcker tyvärr, är alldeles för kär i känsla av en bok i handen och få bläddra i sidorna.

  SvaraRadera
 9. Jag är så knäpp så har jag inte fått några rec.ex gör jag en beställning själv, bara för jag ska få paket.
  Och bokhyllorna innehåller massa oläst.

  SvaraRadera
 10. Jag gillar fysiska böcker och har svårt att göra mig av med dem.

  SvaraRadera
 11. Det vore ju praktiskt om man läste mer på plattan men böckerna är mer äkta och roligare i riktigt format! :) Att rensa ut några märks sällan måste göra så drastiska utrensningar att man inte vill och varför ska man he iväg böcker man faktiskt vill ha kvar? :)

  SvaraRadera
 12. Jag lyckas aldrig bra med att rensa!

  SvaraRadera
 13. E-böcker är nog bra, men jag har inte fått till det, älskar att bläddra i pappersböcker ;)

  SvaraRadera
 14. Jag har inga problem att låta bli att köpa böcker, men att läsa kan jag inte låta bli. Har nyligen lärt mig att låna e-böcker från bibblan. Gratis. Efter tre/fyra veckor försvinner de ur paddan.

  SvaraRadera
 15. Jag har nyligen gjort en ganska stor utrensning, men det var den första jag gjorde på flera år. Det blir lättare när jag bara minns att jag inte gillade den och inget annat.

  E-böcker och biblioteksböcker har jag börjat läsa allt oftare.

  SvaraRadera
 16. Smarta knep för att "bli av med" böcker! Jag kommer snart att bli tvungen att börja rensa ut på allvar eftersom hyllorna är mer än fyllda.

  När det gäller e-böcker lånar jag en del och jag inser fördelen. Jag kommer absolut att fortsätta med det, i synnerhet när det gäller böcker som jag inte nödvändigtvis måste äga. Att köpa e-böcker känns inte riktigt aktuellt och när jag är inne på Elibs administrationssida (jag är författare också och har publicerat mina böcker även som e-böcker) och ser att någon köpt någon av mina böcker blir jag glad men mest förvånad. Det går ju att låna!

  SvaraRadera