torsdag, maj 07, 2015

New York – modestaden

En flicka att trampa på. Sandro Botticellis "Venus födelse" förvandlad till skosula i en cool herraffär.
Ur skyltfönstret hos Luis Vuitton. Klart originellt mönster på tyget eller hur!?
"Alla" har butik på Manhattan. Stora designers, små affärer, klassiska modenamn, nya stjärnskott. Bara att välja. Går man till något av de stora varuhusen, exempelvis Macy´s, går mycket att se under ett och samma tak. Med nuvarande dollarkurs blir det lättare att avstå shopping, men titta är som alltid gratis och väldigt underhållande.

För visst blir man glad när en herrsko, gjord i Italien, fått en klassisk målning på sulan? Försäljaren i butiken delade min misstanke att konstverket rätt snart skulle vara bortslitet, men i skyltfönstret prydde det definitivt sin plats.

Chelsea Market kan bjuda på såväl Diane von Fürstenberg som mat, skor och roliga husgeråd. Banana Republic som förr specialiserade sig på kläder som passade på safari har blivit elegant, med smycken, väskor och plagg som definitivt inte funkar i öknen. H&M är jättestort i New York och har kanske de allra snyggaste skyltfönstren på hela Femte avenyn ...

Från Chelsea Market tar man sig enkelt upp på The High Line, en parkanläggning nästan två kilometer lång. Man promenerar på det som en gång var järnvägsspår, en bit upp i luften, med utsikt över New Jersey  som skaffat sig en egen skyline nästan lika imponerande som Manhattans!

Inte kom jag ihåg att modet fått en alldeles egen gata. Det är sjunde avenyn som har extranamnet Fashion Avenue, mellan Times Square och 31St Street. På trottoaren hedras en lång rad namnkunniga amerikanska modeskapare med stora runda "medaljonger" som man kliver på. En skiss på ett för designern typiskt plagg kompletteras med en kort presentationstext. Modets egen Hall of Fame!

För den som gillar trender och vill hänga med är beskedet från New York enkelt och rakt (om än inte så enkelriktat som gatuskylten antyder): i sommar har tjejer lång kjol eller klänning och jeansjacka över ganska bara axlar. Platta sandaler eller svindlande klackar. Lätt som en plätt!


Liza Minnelli älskade Halston. Själv kom jag aldrig längre än till doften ... Andra designers som hedras på Fashion Avenue är Oscar de la Renta och Marc Jacobs, till exempel. Men de är många, namnen som satt New York på modekartan.
Copyright Klimakteriehäxan

3 kommentarer:

 1. minns de fina butikerna som hade en insläppare vid dörren när vi svenskar kom i jeans... kanske dyra jeans med stilen var annorlunda då bland fint folk.

  SvaraRadera
 2. Hm...vad skulle männen tycka om att vi hade halvnakna män som vi trampade på? Rödstrumpan i mig vaknade till där!

  Gatuskylten har jag sett på tv. Runway... Och även den fina trädgården. Tv är rätt bra när man inte har råd/ork att resa... :)

  Bilkjolen skulle jag absolut inte vilja ha hur dyr den än är.

  SvaraRadera
 3. Haha och hoppsan jag gjorde inte den kopplingen Bliggblad! Såg det som vilken målning som helst av nån klassiker. Kunde vara en näckros av Monet eller nåt kubistiskt av Picasso ... kjolen vill inte jag heller ha. Saltkar o hårtork har jag ändå. Förresten hade Vuitton nog inte sytt upp den i min storlek!

  SvaraRadera