söndag, maj 31, 2015

Mors dag är också krogens dag

Mors dag infaller alltid sista söndagen i maj i Sverige, men på helt andra datum i andra delar av världen. Men någon gång i maj är ändå allra vanligast. Fast i Norge firar man sina mödrar i februari, i arabvärlden infaller dagen i mars, ryssarna skålar för mor i november, för att ta några exempel.

Det där gör att man om man inte håller sig hemma kan bli lite överraskad: hade ju inte en aaaaning!
Förr i tiden, långt innan jag själv blev mamma, råkade jag ut för det där överraskningsmomentet flera gånger.

I Guatemala, till exempel, var det stört omöjligt att få ett bord på krogen utan att ha beställt i god tid i förväg.
-Äta? Nu? Men det är ju Dia de la Madre! sa hovmästaren förundrat när jag och min väninna hade bespetsat oss på en grillad köttbit. Det var bara att ta vägen förbi mataffären och gå hem igen.

Samma sak hände i USA. Om man någon gång skulle befria husmor från matlagningen så var detta den rätta dagen. Mors dag var också Krogens dag. Just denna söndag skulle annars både notoriskt otrogna och av familjen ointresserade män visa sig från en bättre sida och bjuda ut barn och blomma, så att omvärlden kunde se hur en fin och ansvarstagande familjefar bar sig åt.

Långt senare, när jag inte längre bodde i Guatemala City, hade jag tillbringat en arbetsvecka där med dygnsvilan förlagd till ett stort hotell. Och som på så många fina hotell fanns en tjusig shop i lobbyn, en shop med ett halsband av jade och korall som jag slog mina lovar kring.
Det var söndag när jag skulle checka ut. Gick för att ta farväl av det fina smycket, som, det hade jag bestämt, var för dyrt.

-Ska du verkligen inte ha halsbandet, sa expediten, som kände igen mig.
-Det är ju rabatt i dag, alla mammor får extrapris! lade han till.
Aha! Plötsligt var köpet hanterligt. Glad gick jag ut med mitt kap.
Att jag inte hade "rätt" till den där rabatten, eftersom jag fortfarande inte hade barn, det upplyste jag inte killen i butiken om. Han frågade i och för sig inte heller, var kanske mer intresserad av eventuell provision på försäljningen.

Idag hoppas jag höra till den kategori mödrar som kanske inte kan shoppa med mamma-rabatt men som ändå befrias från köksarbetet och får middag på krogen. Om någon kommer ihåg att beställa bord, alltså.

Copyright Klimakteriehäxan

Du kan läsa en längre version av halsbands-historien här! Jag räknar med att min läsekrets förändrats en hel del sedan jag publicerade den ... Här finns också en hel del annat relaterat till dagen. Klicka på etiketten "mors dag" och du får upp allt, bl a flera texter om min egen mamma, på din skärm!
Vi sänder många tankar i dag till mammor som inte längre går att fira. Här en ros till dem!

7 kommentarer:

 1. Anonym3:23 em

  Grattis alla mammor! Hoppas någon slår ihop Mors och Krogens dag till dig, Häxan.
  Kulsprutan

  SvaraRadera
 2. Jag har för många år avskaffat dessa köpmännens dagar i vår familj. Jag tar gärna emot presenter, kramar, blommor, men inte pga ett datum.
  Jag är nog rätt tråkig...

  SvaraRadera
 3. Jag har visst avskaffat en del ord också....hihi

  SvaraRadera
 4. Jag blev glatt överraskad när äldsta dottern ringde och grattade mig idag. Hade totalt glömt bort att det var mors dag.
  Ingrid

  SvaraRadera
 5. Glömde att skriva att det var ett mycket trevligt och intressant inlägg att läsa.

  SvaraRadera
 6. Ute åt vi; sonen bjöd på grillat vid en sjö ♥

  P.S.
  många trodde jag var mor till min tolv år yngre syster...

  SvaraRadera
 7. Hittade till slut en krog med ett bord längst in i hörnet framför en stor TV med fotboll. Men maten var god.

  SvaraRadera