fredag, maj 01, 2015

Här är de - framtidens klassiker!

Ingenting är svårare att sia om än framtiden, det är ju vedertaget. Ändå är det precis det som vi förväntas göra i denna veckas Bokbloggsjerka! Utmaningen heter duga: Vilka moderna böcker tror du kommer att räknas som klassiker om hundra år?

Så fruktansvärt svårt att komma fram till något som känns rimligt! Men det är klart: man måste ju försöka. Och då börjar jag i barnbokshyllan. Där finner vi naturligtvis JK Rowlings "Harry Potter". Visst överlever väl han? En annan bok sprängfull av otyglad fantasi är "Loranga, Masarin och Dartanjang" av Barbro Lindgren. Nog klarar den vansinnigt skojiga trion trycket? För de allra yngsta tycker jag att Lena Anderssons ordlösa pekböcker om Kanin förtjänar ett långt liv.

I vuxenhyllan blir det svårare att välja. Fast den historieintresserade borde vilja läsa "En halv gul sol" (Half of a Yellow Sun) av Chimamanda Ngozi Achibie, om Biafrakriget, i bländande romanform. Samma gäller "Flyga drake" (The Kite Runner) av Khaled Hosseini, om Afghanistan. För att inte tala om "Vilda svanar" (Wild Swans) om kulturrevolutionen i Kina, oförglömlig! Av Jung Chang.

För våra efterlevande kanske det blir intressant att läsa Margaret Atwoods framtidsskildringar, "Tjänstekvinnans berättelse" (The Handmaid´s Tale, 1985) och "Oryx & Crake" (2003). De lär ju ha facit: blev det verkligen så här i världen? "Den besynnerliga händelsen med hunden om natten" (The Curious Incident with the Dog in the Nighttime) av Mark Haddon måste ha varit först med att ta utomstående med in i en autistisk hjärna. Också en bedrift som kan hålla in på nästa århundrade.

På svenska har vi Jonas Gardell som en möjlig framtida André Gide, som låter de homosexuella ta plats i litteraturen ("En komikers uppväxt", "Torka aldrig tårar utan handskar"). Den redan tjugo år gamla "Kvinnan som mötte en hund" av Elsie Johansson har ett tema som aldrig kommer att bli föråldrat: ensamhet. Hjärtskärande bra!

Hjärtskärande är också Majgull Axelssons i särklass viktigaste bok: "Rosario är död". Låt mig bara hoppas att den är helt uråldrig om hundra år, att den situation som skildras förpassats till världshistoriens mörkaste hörn. Där den hör hemma. Men innan vi är där anser jag den vara obligatorisk läsning, för alla.

Oj så många potentiella klassiker jag hittade! Kul jerka-uppgift! Den kom denna gång till på initiativ av Robert W.

Copyright Klimakteriehäxan

16 kommentarer:

 1. Många intressanta förslag! Jag hade också med Hosseini, även om jag satte Och bergen svarade i första rummet.

  SvaraRadera
 2. Massor av bra förslag! Tjänstekvinnans berättelse borde verkligen bli en klassiker.

  SvaraRadera
 3. Har funderingar på att hänga på Kulturkollos bokcirkel och läsa Oryx & Crake...

  SvaraRadera
 4. Atwood och Haddon har jag inte läst. Tack för tips!

  SvaraRadera
 5. Väldigt många intressanta förslag och tips! Flyga drake tror jag också på, glömde dock bort den när jag skrev mitt svar.

  SvaraRadera
 6. Anonym5:03 em

  Flera intressanta. Några som jag läst och några som jag nog borde läsa ;)

  SvaraRadera
 7. Du kom med många bra förslag:). Jonas gardells böcker kommer absolut att leva länge.

  SvaraRadera
 8. Bra förslag och även en del lästips!

  SvaraRadera
 9. Ja jag gnuggade kristallkulan supermycket men blev inget svar. Du har bra förslag och många böcker jag tänkt läsa.

  SvaraRadera
 10. Många bra förslag till blivande klassiker.

  SvaraRadera
 11. Wild Swans är fantastisk! Margaret Atwood vill jag så gärna läsa!

  SvaraRadera
 12. Jag märker att vi har tänkt lite lika. Jag tror att en blivande klassiker både måste vara starkt förankrad i sin samtid och diskutera allmänna frågor. Fina förslag du har! !

  SvaraRadera
 13. Vilken massa bra förslag. Harry P tror jag mycket på och jag hoppas verkligen att Atwood och Hosseini lever kvar :)

  SvaraRadera
 14. nu är jag inte yngst längre men gråter fortfarande vid bröllop

  SvaraRadera
 15. Åh, hade inte en tanke på Chimamanda Ngozi Achibie, såklart hennes böcker borde läsas om hundra år! Spännade förslag annars :) många har nämnt HP serien, jag fastnade aldrig för den men kan helt klart förstå varför den är så omnämnd.

  SvaraRadera