måndag, maj 04, 2015

Gratis i New York – dag 2När färjan lägger ut har man utsikt både över den gamla anläggningen och tvärs över floden.
Det är inte mycket som är gratis i New York, men färjan till Staten Island är det. Så om man vill se den berömda Manhattan Skyline är det bara att gå ombord.
När jag gjorde det var det självaste John F Kennedy som stod för åkturen.

Visst blåser det på sjön, men den som vill kan gå inomhus. Resan tar inte lång stund  man åker tur och retur med en minut i land  men man hinner se sig (nästan) mätt på både husfasaderna och Frihetsgudinnan. Ut till henne, på Liberty Island, for jag första gången jag var i NY, men det gör jag aldrig om.

Jag tog trapporna upp, först genom "diademet" och sedan genom facklan, och det är en klättring jag minns med fasa. Hett, trångt och alla tryckte på, man hann inte ens sakta in för att slänga ett öga på utsikten. Efter 9/11 har man tydligen stoppat besöken i damens översta delar. Ändå får man räkna med minst en halvtimme i säkerhetskontrollen.
Men besökarna strömmar dit ändå  titta noga på fotot så ser du kön!

Hon heter egentligen "Liberty Enlightening the World" och är 46 meter hög. Sockeln hon står på är lika hög.
Många tar selfies med Frihetsgudinnan. Fast inte jag ...
Copyright Klimakteriehäxan

3 kommentarer:

 1. Jag skulle ju förstås upp till toppen, då 1971. Åkte hiss långt upp och trodde att snurrtrappan var upp till facklan. Men jag fick panik redan efter ett par snurrar och vände. Döm om min förvåning när jag gick ut och såg att jag bara var vif hennes fötter. Det fick räcka. Men jag glömmer ju onte hur snopen jag blev. Då var det stängt upp til facklan.

  SvaraRadera
 2. Anonym2:03 em

  Förtiosex meter är en väldans massa meter.....

  Kulsprutan

  SvaraRadera
 3. jag har faktiskt varit i facklan :)
  Så längesedan var jag där.....

  SvaraRadera