lördag, maj 30, 2015

Lördagstema SOMMARLÄSNING

Det drar ihop sig till sommarlov, semester, lediga lata dagar. Som väldigt gärna kan tillbringas tillsammans med en eller ännu hellre många böcker. Och sommarlov tar också den av mig nyligen upptäckta bloggstafetten som går under namnet lördagstema. Men först efterlyses alltså lästips under rubriken SOMMARLÄSNING!

Inte är det lätt att välja. Det finns så många pärlor man redan bekantat sig med. Och naturligtvis ännu fler man inte ens hört talas om. När jag själv väljer böcker som ska få följa med på semestern brukar jag försöka blanda högt och lågt, storslagen fantasi och verklighetsnära dramatik, bladvändare som kan avlösas av lite mer tankekrävande text.

Nu väljer jag bara en kategori för att göra livet lite enklare för mig själv. Här alltså suverän sommarläsning i bokform, historier som alla bygger på händelser i det som brukar kallas det verkliga livet. Ingen är ny, alla finns på bibliotek och så vitt jag vet också i pocketupplaga.

Bea Uusma fick ett välförtjänt Augustpris för sin bok om Andrées luftfärd med titeln "Expeditionen: min kärlekshistoria". Den köpte jag, helt otippat, på Arlanda strax innan planet skulle lyfta, och ja! den ska du läsa om du inte redan gjort det! Det blir märkligt nog spännande trots att man hela tiden vet att äventyret slutar i elände.

Skulle ditt intresse för Andrée därmed bli väckt på riktigt tycker jag du ska leta upp Lena Kårelands "Ett sällsamt dubbelliv" och dras med i denne mans klart sällsamma känsloliv, i en kärlekshistoria som alls inte tog slut i och med hans död. Hon som brädades av en luftballong och som aldrig tog sig ur ett misslyckat äktenskap placerade ständigt nya violbuketter vid Andrées inramade porträtt ...

Sophie Elkan stod Selma Lagerlöf nära och hamnade i hennes skugga och det var nog lite synd.  "John Hall" är en intressant historia Elkan skrivit om en göteborgsprofil, hans uppgång och fall. En gång var han en av Sveriges allra rikaste. En berättelse som alltför få känner till.

Kan inte låta bli att slå ett slag för ännu en favorit: "Ers majestäts olycklige Kurt" av Lena Ebervall och Per E Samuelson. Haijby-affären, som för mig inte var mer än ett ord med oklar anknytning till en gammal kung, får sin förklaring i en oupphörligen intressant och riktigt underhållande bok byggd på omfattande research. Det var på sin tid en mastodontskandal som tystades ner efter bästa förmåga  och som rymde stor mänsklig dramatik.

En bok jag gett bort i present (det gäller boken om Kurt också) ett antal gånger har vid det här laget många år på nacken. Det var Agneta Pleijels skönlitterära debut, historien om hennes egen släkt i "Vindspejare". Ger läsaren inblick i andra kulturer, härlig läsning.

Vi måste väl också rikta blicken mot omvärlden, eller hur? Vad minns du av Biafra-kriget? Förmodligen, som jag, i princip ingenting. Chimamanda Ngozi Achibie var inte ens född, men i "En halv gul sol" (Half of a Yellow Sun) berättar hon hela historien sedd genom en familjs ögon och öde. Otroligt bra!

Samma sak gäller för "Flyga drake" (The Kite Runner) av Khaled Hosseini. Om Afghanistan, flykt undan talibanerna, om att vara nyanländ i främmande land och mycket mer. Har också blivit film, även den sevärd tycker jag.

Som sagt: inget nyskrivet. Men alltihop synnerligen läsvärt. Håller till och med för omläsning! Trevlig sommar bokvänner!
Lördagstemat återkommer i september.

Copyright Klimakteriehäxan

10 kommentarer:

 1. Tack för flera bra lästips! Några har jag läst, men några olästa finns kvar och de som lästs en gång tål oftast att läsas igen.
  Önskar dig en fin sommar!

  SvaraRadera
 2. Anki - dom två sista är ju superbästsäljare, och Uusma känner väl också de flesta till, men jag försökte komma med några som jag tror är betydligt mindre kända. Och som jag tycker fler borde läsa, för rena nöjets skull!

  SvaraRadera
 3. Anonym2:51 em

  Det märks att du har favoriter - du upprepar vissa rekommendationer.
  Själv har jag märkt att mitt sinneslag och omständigheterna när jag ska börja läsa en bok påverkar stort, både positivt och negativt. Just nu ska jag börja en trilogi av Elena Ferrante om vänskap och (fattig) uppväxt i Neapel, Italien på 1950-talet och framöver.
  Efter att jag läst slut den senaste av Joanna Trollope om överklassfamilj (nutid) utan pengar i England.
  Läsa bör man annars dör man!

  Kulsprutan

  SvaraRadera
 4. Se där ja - även här flödar tipsen!
  Tack för det och trevlig sommar, ses i september!

  SvaraRadera
 5. Vilken bra varierande läsning du valt! jag funderar på tre klassiker: Åren av Virginia Woolf, Klätterbaronen av Italo Calvino och Kartusianklostret i Parma av Stendhal vill jag läsa i sommar:

  http://hannelesbibliotek.blogspot.se/2015/05/olasta-klassiker.html

  SvaraRadera
 6. Kulsprutan - utan tvekan återkommer jag till vissa käpphästar ... men då tog jag ändå inte med Dos Passos den här gången ...
  Tove - hoppas vi kanske ses innan dess också!
  Hannele - ingen av din trio har jag läst!

  SvaraRadera
 7. Tack för alla tips!
  Ingrid

  SvaraRadera
 8. Jag noterar alla dina boktitlar i mitt lilla häften som heter Läsvärt och som jag tar med mig till biblioteket när hösten är här igen. Då prickar jag av dem en efter en vartefter jag har läst tipsen som jag tacksamt tar emot i bloggvärlden.
  Du delar med dig av många intressanta författare. Stort tack för det!
  Naturligtvis så "ses" vi åter i lördagstemat när september gör sitt intåg.

  Ha en skön sommar!

  SvaraRadera
 9. Jag noterar alla dina boktitlar i mitt lilla häften som heter Läsvärt och som jag tar med mig till biblioteket när hösten är här igen. Då prickar jag av dem en efter en vartefter jag har läst tipsen som jag tacksamt tar emot i bloggvärlden.
  Du delar med dig av många intressanta författare. Stort tack för det!
  Naturligtvis så "ses" vi åter i lördagstemat när september gör sitt intåg.

  Ha en skön sommar!

  SvaraRadera
 10. En halv gul sol har jag läst och den är mycket läsvärd. Flyga Drake har legat ett ganska långt tag i bokhögen och väntat på mig *ler*
  Nya fina lästips fick jag igen och hur ska detta sluta :-)
  /kram

  SvaraRadera