tisdag, maj 26, 2015

Tisdagstema FÖRSIKTIG – eller inte ...

Vi vet alla vad det brukar stå på muséerna, bredvid de ädla och dyrbara konstverken: Var god vidrör ej!
Ändå gör vi det, i smyg, det syns. Många händer lämnar märken: Margareta Krooks näsa utanför Dramaten är blank av den anledningen, till exempel.

Men den som bryter mot förbudet och låter det taktila suget bli tillfredsställt är nog nästan alltid ändå rätt försiktig. Det gäller att inte bli ertappad av en vakt, men man vill nog inte heller att andra konstvänner ska bevittna övergreppet.

Den som intresserade sig för skulpturen på min bild var i alla fall inte tillräckligt försiktig. Hade hen varit det hade statyn fortfarande haft sin manlighet intakt. Nu har någon oförsiktig människa gått hem med hans snopp i väskan eller fickan. Frågan är vad man gör med den sedan? Knappast ingen trofé att lägga i vitrinskåpet, bredvid fotbollsbucklorna och den ärvda skrytvasen.

Kvar står i alla fall mannen snopplös, som en symbol för den snopne kulturknutten, kanske. Det är ju inne med alfahannar nu för tiden.
Dock behåller de väl oftast byxorna på i offentligheten, även om de gärna  oförsiktigt  klär av såväl bröder som systrar i kulturdebatten.

Denna veckas tisdagstema är FÖRSIKTIG och då kom jag som ni märker att tänka på statyn som står i den pampiga entréhallen till Konstakademien i Stockholm. Där någon hanterat bilden av mannen oförsiktigt.

Copyright Klimakteriehäxan

12 kommentarer:

 1. Vilket elände! Stackares man som har blivit berövad en så vital kroppsdel!

  SvaraRadera
 2. Ajaj ... inte roligt för honom. Han har nog inte stått på någon av de större museerna för där vaktas statyerna noga. Eller så är han väldigt gammal och sliten. När vi var i Aten nu på Arkeologiska museet så kunde men inte ens peka på dem innan vakten var framme. Inte för att jag hade svårt att hålla händerna i styr, så upphetsande var det inte ... och dessutom så hade de ofta tappat alla utstående kroppsdelar redan tidigare, gamla som de var. Inte många hade näsor eller snoppar i behåll.

  SvaraRadera
 3. Ajaj inte bra det för manligheten. Däremot ett häftigt och roligt bidrag på temat. Bäst att hålla händerna i styr.

  SvaraRadera
 4. Det finns folk till allt, vad ska
  man med den kalla stensnoppen till
  kan man ju undra

  SvaraRadera
 5. Ojj..jag instämmer med föregående. Vad ska man med den till!

  SvaraRadera
 6. Bra tolkning! Tror att den som fick snoppen i sin hand blev så förskräckt och skamsen så han/hon inte vågade göra annat än att gömma den och skynda därifrån :)

  SvaraRadera
 7. Ha ha undrar hur det gick till ingen försiktig person i alla fall har varit framme.
  Ha en bra dag
  Kram Meta

  SvaraRadera
 8. Måste titta extra noga nästa gång jag kommer dit. Var där för ett halvår sedan och då hade mannen snoppen i behåll.
  Ingrid

  SvaraRadera
 9. Haha... Det var roligt skrivet!

  SvaraRadera
 10. Haha, så det kan gå, den statyn går inte längre att reproducera! Försiktighet är en dygd sägs det visst...

  SvaraRadera
 11. skulle inte pryda min bokhylla

  SvaraRadera