onsdag, maj 11, 2016

Diskbänksblommor: Finaste trasan!

Blommor passar överallt. Alltså passar de självklart också i köket. I mitt kök finns de inte bara i krukor på fönsterbrädan och i någon sorts vas på matbordet. De finns också på brickor som jag använder som "kökstavlor", ställer dem helt enkelt lutade mot väggen vid spis och vattenkran. Piggar upp det tämligen neutrala kaklet, tycker jag, och tillåter dessutom att man byter ögonfägnad efter säsong och humör.

Men man kan utöka blomstermängden i köket på ett utomordentligt praktiskt sätt: genom att skaffa en disktrasa försedd med vackrast tänkbara mönster. Dock gör det lite ont i hjärtat att använda wettexduken med den fina magnolian för att torka spill och smulor. Fast det är ju trots allt en trasa ...

Konstverket kommer från designern Gudrun Walla som har en riktigt stor kollektion egendesignade disktrasor med alla möjliga olika blomster. Några tror jag har fotografier som använts som förlagor, men min magnolia tycker jag ser mer ut som den är tecknad.

Lustigt nog har jag köpt Gudrun Wallas magnolior förr. På tidigt 80-tal, när hon gjorde tyger och sydde kläder som såldes i en butik på Västerlånggatan i Gamla Stan i Stockholm, föll jag pladask för en lång bomullsklänning med sprund, spaghettihängslen och tillhörande matelasserad väst. På vit botten hade magnoliorna slagit ut och jag älskade den där klänningen!

Kanske finns den kvar i något skrymsle, men jag vågar med säkerhet påstå att den har krympt medan åren gått sedan den (faktiskt) fick gå på finkalas.
Må vara hur som helst med den saken, men för oss som inte har en prunkande magnoliabuske runt knuten är det inte alls illa att ha en på diskbänken, tillsammans med en tulpankrans från Dalarna!

Mera köksblommor. Från Jobs handtryck, design Eva Nordblom.
Copyright Klimakteriehäxan

5 kommentarer:

 1. Jag gillar färgstarka blommönster, helst på sånt som går att byta ut, som kuddar och gardiner. OM jag skulle tröttna.
  Snygg bricka! Den skulle platsa i mitt kök!

  SvaraRadera
 2. Bloggblad - Jobs har samma mönster på textil också. Plus en rad andra fina, till jul har jag en variant med amaryllis!

  SvaraRadera
 3. Jag gör å också. För flera år sedan köpte jag disktrasor på trädgårdsmässan, som liknade. Vet dock inte vem som designat. / Britt

  SvaraRadera
 4. Visst funkar det som tavlor! Tulpankransen ersätts av amaryllisar till jul, också från Jobs, och så byter jag med några av Ikeas snyggaste emellanåt!

  SvaraRadera