torsdag, maj 12, 2016

På filmhistorisk mark

Stora kreatörers och stjärnors andar vilar över Filmstaden i Solna. Man möter dem så snart man passerat in under portalen, från 1919. På denna mark har ungefär 450 långfilmer spelats in, dessutom oräkneliga kort- och reklamfilmer. SF-journalen, sin tids nyhetsförmedlare med rörlig bild, sattes ihop här.

Det var med filmer härifrån som Sverige blev en cineastisk stormakt på tidigt 1900-tal. Här verkade Victor Sjöström och Mauritz Stiller, här upptäcktes Ingrid Bergman. Mary Pickford och Douglas Fairbanks kom på besök. Greta Garbo gjorde bara en film här, men tog ändå Filmstaden till sitt hjärta. Ursprungligen fanns allt som behövdes på området: filmframkallning, studioutrymmen, snickare, klädskapare.

Så småningom blev det Ingmar Bergmans tur att domptera sina skådespelare mellan de vackra husen, som ibland förstås doldes av uppbyggda scenerier. I fjol kom en Bergman-hyllning på plats: skulpturen "Teatervagnen" som skapats av Peter Linde. En variant i brons av klassikern "Sjunde inseglet".

TV kom också in här, alla inomhusscener i Skärgårdsdoktorn gjordes i Filmstaden. Men då hade mycket av den gamla verksamheten flyttat eller lagts ner helt. Det var på vippen att hela anläggningen rivits, men entusiaster lyckades se till att stora delar ändå bevarades.
I dag kan man gå på guidad tur mellan de K-stämplade husen och få sig en rejäl dos svensk filmhistoria till livs, medan nutidens stjärnor frotterar sig med varandra i Cannes.

För min del bjöds det också på en exklusiv anekdot från förr. En man i vår besöksgrupp kunde berätta att hans mamma Greta varit hembiträde hos Ingrid Bergmans pappa och på sätt och vis var det  kanske hon som gjorde Ingrid intresserad av film.

För en dag när Ingrid var ungefär femton år tog Greta med sig sin skyddsling när hon skulle uträtta ett ärende i Filmstaden. Där tappade hon raskt bort flickan som begett sig på upptäcktsfärd på egen hand och uppenbarligen älskade vad hon såg.

Greta blev en betydelsefull person för den unga Ingrid och de skrev länge brev till varandra. Här nedan ser du faksimil av ett som Ingrid skrev 1926, elva år gammal.
Så småningom spelade Ingrid in "Intermezzo" mot Gösta Ekman i Solna, Den filmen blev hennes inträdesbiljett till Hollywood, där hon gjorde samma roll i en ny version, då mot Leslie Howard, och succén var ett faktum.

Se där vad man kan få lära sig en alldeles vanlig torsdag i maj i Solna, när häggen blommar, kastanjen just slår ut, fåglarna vrålsjunger och solen strålar från en klarblå himmel!

Ingrid Bergman tittar ut på besökarna i Filmstaden ,,,


"Han är sig lik" konstaterade Harriet Andersson när "Teatervagnen" avtäcktes.
 Copyright Klimakteriehäxan

6 kommentarer:

 1. Det var ett nöje, Hannele, precis som besöket! Vår kunnige guide hette Åke, han hade massor att berätta.

  SvaraRadera
 2. Vad roligt att träffa på Gretas son, som kunde berätta. Om litet filmhistoria. / Britt

  SvaraRadera
 3. Ja Britt absolut! Det var också han som hade brevet.

  SvaraRadera
 4. Vilken underbar historia om Greta och Ingrid!

  SvaraRadera
 5. Anonym2:37 em

  Kul och intressant! Jag blir sugen på att göra egna besök att gå dit. (Har en gång i tiden faktiskt ingått i gruppen f a Bevara Filmstaden, häftig miljö o historik har jag alltid tyckt, därför gör din bloggtext här mig extra glad!). Hälsningar en gammal Solnabo.

  SvaraRadera