lördag, maj 14, 2016

Om jag vore en bok ...

... så skulle jag vilja vara en väldigt bra bok. Förstås. En sådan man ville läsa om och om igen, tills pärmarna trillade av och sidorna gulnat, hundöron (hu så hemskt) på många blad.
Det är Bokbloggsjerkan som fått mig att fundera sedan veckans fråga ställts. Den lyder:
Av böckerna i din bokhylla, vilken beskriver dig bäst?

Har jag den boken? Ryms jag i en enda volym (den får inte vara särskilt tunn i så fall ...) Kan det vara en blandning från förr, av Pippi Långstrump, Fröken Sprakfåle och Anne på Grönkulla, med ett stänk av Fem-böckernas pojkflicka George (som egentligen hette Georgina) i?

Det är enklare att hitta förebilder i bokhyllan. Kvinnor som lyckats vara både kloka, roliga och välformulerade på en och samma gång. Men att påstå att Barbro "Bang" Alving och Erma Bombeck liknar mig är att ta i, hur gärna jag än skulle vilja påstå det.

Så hur jag än vrider och vänder på saken är det förstås mina egna böcker som speglar mig och mitt liv. Och tills jag blir överbevisad om motsatsen fortsätter jag att tro att så gott som alla böcker har en stor bit av sin författare i sig.

"Klimakteriehäxan" handlar mycket om föräldrarollen, att se barnen växa upp.  I "Dela lika" har den inte helt välorganiserade mamman fått ett antal drag av mig. "Att vara yngst är ett handikapp som går över" handlar mycket om att bli äldre och om mina femtio år som journalist, både i Sverige och i Latinamerika. Du kanske rent av skulle vilja läsa???

UPPDATERING: det visar sig att jag varit slarvig och missat ett ord i jerkans fråga. ett viktigt ord.
Av böckerna i din bokhylla, vilken TITEL beskriver dig bäst? skulle det vara. Och följaktligen borde jag ha svarat lite annorlunda. Men nu blev det som det blev  och epitetet "klimakteriehäxa" får jag hur som helst stå för. Yngst är jag inte heller längre, som ni redan gissat.
Fast med tanke på hur mina skåp och hyllor ser ut skulle jag kanske kunna nämna "Samlaren" av John Fowles.

Fler bloggare som hittat sig själva i bokhyllan har du vägen till här.

Copyright Klimakteriehäxan

9 kommentarer:

 1. Det var många bra titlar!

  SvaraRadera
 2. När jag läste titeln på inlägget, tänkte jag direkt att då skulle man vilja vara barnbok. Älskad barnbok. / Britt

  SvaraRadera
 3. jag är nog ingen samlare... hittar bara mysiga saker ibland ♥

  SvaraRadera
 4. Åh, Fröken Sprakfåle! De är ju för härliga. :)

  SvaraRadera
 5. För dig är det ju lätt att välja en bok... Den senaste speglar ju i alla fall ditt yrkesliv.

  Jag samlar ju inte på böcker, så jag skulle välja ett par av mina sånger som speglar mer av mig än någon skulle kunna tro. Det framgår liksom inte direkt. De står inte framme, de ligger i en särskild låda ihop med de andra utgivna sångerna.

  SvaraRadera
 6. Samlare är jag nog, i ganska liten skala dock om man jämför med hoarders :)

  SvaraRadera
 7. Vad härligt att vara en samlare :) böcker är nog det enda som gäller för mig.

  SvaraRadera
 8. Jag har skärpt till mig och slutat vara samlare ;)

  SvaraRadera
 9. Det finns förvisso samlare av olika "svårighetsgrad" men nog är det lätt att spara mer än nödvändigt med prylar och sånt!

  SvaraRadera