fredag, maj 06, 2016

När utseendet är väldigt viktigt

Är det viktigt hur en bok ser ut? Vad omslaget lyfter fram?
OM det är!
Det finns nästan en hel vetenskap om hur man säljer en bok. De som hävdar att det är texten som räknas utmanar varje grafisk designer.

Nog tror jag på omslagets makt. Det har hänt mer än en gång att jag köpt en bok bara för att utanpåverket fascinerat mig. Det var så jag kom att läsa "Den besynnerliga händelsen med hunden om natten" (The Curious Incident of the Dog in the Nighttime) av Mark Haddon, en fascinerande historia som jag till och med sett i teaterversion.

När det gäller barnböcker kan omslagets utseende vara helt avgörande. Jag försökte läsa Gösta Knutssons underbara "Nalle Lufs" för mina ungar, men de valde bort den direkt. Björnen såg inte "rätt" ut! Vad hjälpte det då att mamma lirkade och lockade med både älgjakt inomhus och diriligering av trafilifiken! För att inte tala om det odödliga Nalle-citatet: Tandskjorta och nattborste kan man alltid få låna!

Viktigt för den som
vill sälja böcker är förstås också baksidestexten, den som ska locka men inte avslöja, kittla men inte skrämma. Även där finns avancerade teorier hur man bör gå till väga ... lätt är det inte, det vet vi alla som försökt.

Sedan finns det ju saker som trots allt talar emot vikten av ett omslags utformning. Gå in i en fransk bokhandel!
I decennier har franska förläggare inte ansträngt sig över hövan för att locka bokköpare med läckra omslag. De sålde ändå. På senare år har man dock även i Frankrike börjat anpassa sig till den i resten av västvärlden rådande trenden, men länge förlitade man sig på att författarens namn och renommé skulle räcka.

I England har britterna kanske tagit omslagskonsten till en egen nivå. Jag tänker på hur man hanterade intresset bland vuxna läsare för Harry Potter. Eftersom det kunde betraktas "pinsamt" att ses med en barnbok i handen (en sådan idiotisk tanke) gjordes speciella vuxenomslag! (Du ser exempel på det här nedanför).

Dessa funderingar kring böckers "ansikte" är föranledda av veckans bokbloggsjerka, där frågan denna gång lyder:
Kan du berätta om en bok som har ett riktigt fint/fult omslag? Eller varför inte en av varje?
Fast mina är egentligen varken fula eller fina, mer lite intressanta! Du hittar fler svar den här vägen.

Vuxenversion t v, barn här.
Copyright Klimakteriehäxan

19 kommentarer:

 1. Haddons bok är jag nyfiken på!

  SvaraRadera
 2. Den är synnerligen läsvärd!

  SvaraRadera
 3. Det är inte samma omslag som jag har till Haddonboken mitt är skitfult.

  SvaraRadera
 4. Marie - mitt är väl inte heller snyggt egentligen, men jag blev i alla fall intresserad!

  SvaraRadera
 5. Jag tycker Harry Potter-böckerna ser lite charmiga ut :)

  SvaraRadera
 6. Det är verkligen intressant. En student gjorde ett projekt där han bytte ut omslag på böcker på biblioteket till sådana han gjort som han tyckte var bättre. Både tanken och hur biblioteken reagerade var intressant!

  Vad gäller Haddons bok så funkade det tvärtom. Jag blev avskräckt av omslaget, och det var bara för att maken gillade boken som jag läste den.

  SvaraRadera
 7. älskar en del barnböcker, riktigt ful eller obehagligt omslag har fått mej att avstå från att äga en sån - lånat och läst i så fall.

  SvaraRadera
 8. För mig spelar omslaget ofta en stor roll. Särskilt när det gäller nya okända böcker.

  SvaraRadera
 9. Tyvärr påverkar omslagen mig också. De bygger upp förväntningar ibland eller så ratas vissa böcker just därför.
  Rent krasst så brukar inte mina årets 10 bästa böcker ha de snyggaste omslagen så jag missar kanske lite guldklimpar här och var.

  SvaraRadera
 10. Ibland kan jag faktiskt bli frestad av en bok med riktigt fult omslag, men bara om omslaget är nästan groteskt fult och om baksidestexten ändå är lockande.

  SvaraRadera
 11. Det som lockar mig med Den besynnerliga händelsen med hunden om natten är nog mer titeln än något annat :)

  SvaraRadera
 12. Vilken tur det är ändå att smaken är olika och avgörande! Det somliga tycker är groteskt tycker andra är kul. Det någon tycker är romantiskt och rörande kan av andra uppfattas som vulgärt och motbjudande. Och så vidare, i all oändlighet!

  SvaraRadera
 13. Intressant!
  Tänker på barndomens biblioteksinbundna böcker - ibland kunde omslag och baksidetexten infogas, men oftast fick vi hålla till godo med de röda (ibland blå, gröna eller bruna) slitstarka omslagen. Kanske är det därför jag sällan väljer bok efter omslag. Som barn ville jag helst ha böcker med små bokstäver och utan illustrationer, för att de skulle räcka längre.
  Nu för tiden diskuterar jag gärna illustrationer med kunniga vänner, men frikopplat från bokens litterära värde.
  Margaretha

  SvaraRadera
 14. Vuxenversionen av Harry Potter var ju urtråkig!

  SvaraRadera
 15. Nalle Lufs är fin och Haddons bok

  SvaraRadera
 16. Vuxenversionerna av Harry Potter var så tråkiga. Förstod inte riktigt tänket där.

  SvaraRadera
 17. Jag tycker att det är fånigt med speciella vuxenomslag på potterböckerna. Personligen är jag förtjust i vackra böcker och köper gärna en bok utifrån omslaget. Tokigt, jag vet ;)

  SvaraRadera
 18. Så lustigt det där med Harry Potter-omslagen för vuxna, det kände jag inte till. :D

  SvaraRadera
 19. Åh älskar Nalle Lufs! Gud vad synd att han blev dissad på grund av sitt omslag! X)
  Bokomslag betyder verkligen mycket. Mer än folk ofta vill erkänna... :P

  SvaraRadera