torsdag, maj 19, 2016

Stig Lindberg, Birka och jag

Denna torsdag inledde jag med att lägga ett bud på Tradera. Det hör till ovanligheterna. Och naturligtvis vet jag inte om det blir någon affär. Men OM jag har högsta budet när auktionen tar slut om två dagar har jag köpt nio kaffekoppar med fat.

Jaså, behöver jag nya/fler kaffekoppar? Nej naturligtvis inte. Fast just den här modellen är väldigt speciell. Det är Stig Lindbergs förtjänst. Ni vet, den svenske superdesignern. Han skulle ha fyllt 100 i augusti om han varit i livet.

Vem var han då? Så här beskrivs han på ett ställe:
"Fantasimänniska, konstnärspersonlighet, lekfull, påhittig, tusenkonstär, modernist, förmåga att kombinera det spirituella och eleganta med det praktiska." En annan källa döpte honom till "en Picasso för vanligt folk".
Slå det den som kan!

Oavsett vilket epitet man ger honom har han gjort saker som för evigt kommer att finnas i (design)historien. Han gjorde också barnboksillustrationer som är oförglömliga, åt Lennart Hellsing. Hans enorma energi och arbetslust är flitigt omvittnad.

Hur det gick till när jag för otroligt många år sedan fastnade för servisen Birka vet jag inte, men ett vet jag: kärleken består.
Jag satte upp tallrikar, assietter och skålar på önskelistan år efter år (jag var strax över 20 själv) och fick så småningom en ganska komplett uppsättning. Först senare insåg jag att det var den store Stig L som var mannen bakom verket. Servisen gjordes på Gustavsberg i tjugo år, från tidigt 70-tal.

Det tog också lång tid innan jag insåg att jag hade missat kaffekopparna. De har en egen form, runda i botten och landar liksom i en mjuk grop i fatet. Ligger fint i handen, det vet jag för jag har testat. Nu återstår att se om min insats på Tradera ger resultat. Naturligtvis blev jag ivrig i överkant, det smarta är naturligtvis att vänta tills bara minuter återstår av auktionen ...

Tills vidare får jag nöja mig med annat jag har med Stig Lindbergs signatur. Exempelvis den lilla vita gnurglan som står i köksfönstret, fylld av grovsalt, designad på 50-talet.
Hur som helst är han väl värd att hedras, denne mästerdesigner som arbetade med snart sagt alla material.

Skaparglädje tror jag är det som lyser igenom såväl keramik som textilier, bruksföremål som konstverk. Har han någon värdig efterföljare? Kommer inte på någon.
Tills vidare avvaktar jag resultatet på nätauktionen. Håll tummarna!

Copyright Klimakteriehäxan

9 kommentarer:

 1. Jag gillar också mycket av det han gjort. Hoppas de blir dina.
  Fick du någon klarhet i skålen med hål i? Kom jag att tänka på. / Britt

  SvaraRadera
 2. väldans så duktig han var, saknade tydligen utbildning, såg dokumentär. Jag tycker också om mina saker, länge - har inte ens bytt karl på flera decennier ♥

  SvaraRadera
 3. Håller tummarna! Har koppar som han har designat, inköpta på coop!

  SvaraRadera
 4. Jag håller tummarna :)

  SvaraRadera
 5. Britt - min skål med hål har inte fått någon förklaring, men jag är glad ändå!
  Hannele - jag tror att jag missade dokumentären, borde försöka leta upp den.
  Susjos - då är du glad!!!
  Marit - vi får se vad som händer ...

  SvaraRadera
 6. Jag älskar Stig Lindberg! Har en släkting som samlar på honom och även jag har lite Stig saker. Han var en fantastisk designer :)

  SvaraRadera
 7. Den servisen minns jag! Men det var några år innan vi började samla, och på den tiden hade jag absolut noll koll på att det fanns en designer bakom glas och porslin, antingen var det fint eller fult. Inte någon tanke fanns på att någon konstnär suttit och tänkt.

  Mamma och pappa köpte Berså som vardagskoppar på tidigt 60-tal. Jag undrar vart de tog vägen, förmodligen gick de sönder, för varken brorsan eller jag har några av dem. Det var nog det enda "designade" mor och far hade. Jag har inget....bara sånt jag tycker är fint, eller gammalt arvegods eller sånt som bara är praktiskt. Förmodligen lite skadad av uppväxten i färdigmöblerade hem...

  SvaraRadera
 8. Miss Magic - det var han!
  Bloggblad - jag hade heller ingen aning om "namnet", gick helt på vad jag gillade. På 70-talet hade han väl inte hunnit bli så het, kan jag misstänka? "Berså" är också jättefin, synd att dina försvunnit.

  SvaraRadera
 9. Och upplysningvis så blev jag överbjuden på Tradera, trots att jag tyckte att jag var inne i de allra sista sekunderna ... tji kaffekoppar alltså!

  SvaraRadera