torsdag, maj 30, 2019

Bok att bygga en karriär på?

Det drar ihop sig till så kallat utspring, alltså att nybakade studenter slutar sin långa skolgång (åtminstone för ett tag) och att det ska firas har inspirerat till helgfrågan i Mias bokhörna denna vecka. Hon efterlyser förslag på böcker att ge till en student.

Nu är det ju så med studenter att det finns av väldigt många olika sorter. Så jag tänkte komma med förslag som beror på hur vederbörande tänker fortsätta i livet. Studie- och yrkesval, tänkta karriärer i framtiden helt enkelt, och sådant kan man förvisso förbereda sig för på många olika sätt. Som till exempel med en bra bok!

Den som tänker satsa på en vårdutbildning som läkare eller sjuksköterska exempelvis får "Den odödliga Henrietta Lacks" (The Immortal Life of Henrietta Lacks) av mångfalt och välförtjänt prisbelönade Rebecca Skloot. Om en historia som varit avgörande för modern cancerforskning, men som också utgör riktigt omskakande läsning. Ni som i likhet med mig inte är så medicinskt insatta kan hoppa över de vetenskapligare bitarna, det gör absolut ingenting för storyn håller ändå!

Studenten som trotsar trenden och mot alla odds vill bli journalist får "Ett jävla solsken", biografin över Ester Blenda Nordström skriven av Fatima Brenner. Ester Blenda var en sann föregångsperson i yrket, på tidigt 1900-tal.

Den som vill ägna sig åt svenska språket och litteratur ska självklart ha "Mårbacka", trilogin som nu finns i en enda volym och innehåller Selma Lagerlöfs memoarer. Underbar läsning.

Skulle den nybakade få för sig att emigrera till det stora landet i väster bör vederbörande för den historiska bakgrundens skull läsa Vilhelm Mobergs "Utvandrarna" och resten av den serien. Kan med fördel kompletteras med "Manhattan Transfer" av John Dos Passos.

Polisutbildningen hoppas på fler sökande. Till den hugade kan man lämpligen komma med Joseph Wambaughs "The Blue Knight", inte för att polisen i Los Angeles är precis likadan som den i Sverige, men som yrkesskildring är det realistiskt och bra. Wambaugh vet vad han skriver om, med egen bakgrund i LAPD.

Om studenten är reslysten i största allmänhet skulle jag överväga att ge bort ett medlemskap i hörboksbranschen, typ Storytel. Så kan mottagaren välja fritt och läsa/lyssna i mobilen, utan att släpa på en enda liten pocket i bagaget!

Den stora frågan är kanske ändå om studenten verkligen vill fortsätta läsa. Själv har jag gjort den bistra erfarenheten att en student var så trött på läsning att den av mig med stor omtanke valda boken inte blev öppnad på väldigt länge, kanske aldrig rent av ...

Sedan har ni förstås räknat ut att de här fem böckerna rekommenderar jag inte bara till folk som är mitt i ungdomens vår på väg mot sin ljusnande framtid utan mer generellt!

Copyright Klimakteriehäxan

24 kommentarer:

  1. Många bra tips! Ljudbokstjänst typ Storytel, Nextory eller liknande är också en bra grej.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag nämnde inte e-boksvarianten, den finns ju också.

      Radera
  2. kanske lämpliga böcker för min ålder... Son och dottern gick en bra privatskola i Göteborg tillsammans med elever med höga betyg - inte en enda fortsatte med högskolestudier efter studenten! Alla tog sabbatsår, reste...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Utvandrarserien läste jag i tonåren och älskade den! Wambaugh är rätt så hårdkokt och de andra titlarna håller om man är intresserad av ämnet, oavset ålder, tror jag alldeles bestämt.

      Radera
  3. Har också varit ett Wambaugh fan på 1980-talet. Så med ett leende på läpparna undrar jag om böckerna han skrev då håller än idag...
    Vilhelm Mobergs serie är ju ett måste. Den har till och med jag läst;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag slukade Wambaugh, men råkade ut för en usel svensk översättning av nyare böcker och då tappade jag liksom bort honom. Iddes inte leta upp den serien på engelska, det var kanske dumt. För han var jättebra.

      Radera
  4. de förslagen borde passa många. Wambaugh stiftar jag gärna ny bekantskap med

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och Henrietta Lacks ska du inte missa!!!

      Radera
  5. Jag gissar att jag tänker böcker för att många kollegor tänker böcker och studenter. Det är nog en yrkesskada.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men vi vill ju gärna att unga ska läsa eller hur?

      Radera
  6. Spännande rekommendationer i alla fall. Och du har rätt i att alla inte vill läsa vidare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Många väljer att resa, utan böcker ... kan förstå det också.

      Radera
  7. Så många intressanta förslag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Säger till dig också: missa inte Henrietta Lacks!

      Radera
  8. Vilka fantastiska bra tips! Jag fick diktböcker till studenten och ska erkänna att jag långtifrån läst alla...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst kan man väl ge diktböcker till studenter, men då är det väl roligast om vederbörande gillar poesi ...

      Radera
  9. Många fina tips! Kan nog vara så att det infinner sig en tids läströtthet efter studenten, men det går nog över för det mesta rätt snart. ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förhoppningsvis gör det det. Nåt lättläst, kanske en deckare? eller en härlig kärlekshistoria? kan bli vändpunkt, tänker jag!

      Radera
  10. Svar
    1. Jag önskar verkligen att fler skulle läsa exvis The HeLa Story. Och Dos Passos är ju nästan helt bortglömd, stackarn!

      Radera
  11. Har den boken i bokhyllan och den kan ju vara lämplig att skicka vidare till det äldsta barnbarnet som arbetar inom vården.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Läs den själv innan du ger bort den (om du inte redan gjort det alltså)!

      Radera
  12. Många bra tips!

    SvaraRadera
  13. Många bra förslag!

    SvaraRadera