måndag, september 27, 2021

Grattis Google!

Dagens doodle.
Jag kan höra mig själv säga det, ideligen: hur klarade vi oss innan Google fanns? Varje gång man råkar ut för ett "senior moment" (och det är inte direkt sällan) finns utvägen till hands: fram med mobilen och fråga Google. Märkvärdigt nog får man nästan alltid bra svar. Snabbt går det också. Blixtsnabbt!

Det är förvisso inte bara glömskan som botas på det här sättet, och det är verkligen inte bara äldre människor som tar till den här genvägen. Det kan vara till recept på mat, bak och drinkar, förklaring på ett konstigt ord, synonymhjälp i korsordsbryderi, litteraturtips eller jakt på en speciell filmrecension, för att ta några exempel som jag själv sökt.

Inte underligt att verbet "googla" finns i SAOL sedan 2003. Anrika Webster´s Dictionary föll också till föga ett par år senare. Visst finns det fler digitala sökmotorer, jag minns Dogpile och Yahoo, men alla har de blivit frånåkta och de är låååångt borta från att bli egna verb. 

Namnet har sin förklaring: det kommer från den matematiska termen "googol” vilket står för talet 10 upphöjt i hundra. Resultatet blir förstås en svindlande siffra som jag inte kan se framför mig, men som rimligen symboliserar antalet svar Google kan leta upp åt mig.

I mitt barndomshem hade vi Nordisk Familjebok. Vi prenumererade på den. Jag minns det som en högtidsstund när paketet med den nyaste delen packades upp. Och uppslagsverket användes flitigt. Mamma var korsordslösare, kunskapstörstande och allmänt vetgirig, så turerna till bokhyllan blev många. När hon dog visste jag inte vad jag skulle ta mig till med verket, komplett sedan länge, men så försiktigt genombläddrat att böckerna såg nya ut. Skulle de verkligen gå till tippen, eldas upp? Kändes som ett helgerån!

Till min lycka hittade jag en bekant som ville ta över. Jag tog till och med en extra tur med bilen till Norrtälje för att lämna över dem – han kunde omöjligen ta dem på sin dagliga bussresa till Stockholm, och nästan ännu mer omöjligt var det att skicka dem. 

Har han våra ”familjeböcker” kvar? Vågar inte fråga. Vet att han kollade något gällande sitt eget specialområde och då kunde belägga NF med faktafel … Här står vi nog i alla fall inför något som faktiskt inte var bättre förr! Eventuella felaktigheter på nätet kan som bekant korrigeras direkt.

Företaget Google grundades 1998 och har sitt huvudkontor i Kalifornien, med ungefär 90 000 anställda runt om i världen. Och det är ingen dålig affär: 2020 gick Google med över 180 miljarder dollar i vinst ... Genom åren har massor med saker tillkommit, i rader av appar. Vanligast är kanske Google Translate som, visserligen med högst varierande resultat, översätter alla möjliga språk till det användaren vill läsa. Och nog är Google Lens imponerande: man tar en bild på en blomma eller ett djur och får blixtsnabbt veta vilken växt/art det är!

Nu firar Google sin 23-årsdag med en doodle-tårta och det är väl bara att sälla sig till gratulanterna. Säkert finns något att klaga på också, men jag kommer inte på något. Att så dominera en marknad kan väl inte göra en upprörd om det är ärligen förtjänt? Nä, jag väljer att bara säga grattis.

Förresten är deras doodles, alltså de små bilderna som hälsar användaren välkommen, också en grej som jag beundrar. Dag efter dag, vecka efter vecka, år ut och år in produceras nya doodles som uppmärksammar en speciell händelse eller person. Inte sällan är det små digitala konstverk som visar upp spår av både humor och informationslusta! Och få konstnärliga utövare möter en lika stor publik för sina verk. Även om de är små och snabbt hamnar i arkivet.

Copyright Klimakteriehäxan

24 kommentarer:

  1. Ja, jag sällar mig till gratulanterna. Ofta vill Microsoft framhålla Bing, men nej, Googla är bäst. Förr slog jag i uppslagsverken som med tiden blev för gamla.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är så glad att jag stod emot när Maken ville köpa Nationalencyklopedin på papper! Vilket nerköp det hade varit!

      Radera
    2. Suck, jag har hela NE, halvt oöppnade, stående i bokhyllan. Maken insisterade, kort därefter gick han ur tiden.

      Radera
    3. Tråkig affär ... det var ju inte precis gratis vill jag minnas. Och när dessutom den som ville ha verket inte hann nyttja det! Dubbelt tråkigt!

      Radera
  2. kanske skulle jag klara mig utan google med alla mina böcker... men det skulle ta evigheter!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja Google är verkligen snabb med info.

      Radera
  3. äger dock inte familjelexikon, inte Nationalencyklopedin, ingen korsordsordbok... mest litterära faktaböcker, och den informationen är svår att googla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Faktaböcker behövs fortfarande.

      Radera
  4. Google är fantastiskt — men klarar långt ifrån allt, då är jag glad över mina uppslagsverk som kompletterar Google.
    Margaretha

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi har nog faktiskt inget uppslagsverk kvar!

      Radera
  5. Ja, vad gjorde vi innan Google introducerades, eller rättare sagt hur klarade vi oss utan. Minns att jag använde Netscape innan Google uppfanns. Men Netscape dog ju ungefär samma dag som Google föddes.

    Med tanke på att Google baseras på "googol" förstår jag inte varför så många 50 plussare säger "Goggle"...

    PS. Minns du Encyclopædia Britannica (som fortfarande publiceras konstigt nog) och Thesaurus? DS.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har också retat mig på goggle-uttalet!!!
      Thesaurus känner jag inte igen alls.

      Radera
  6. älskar att läsa gamla uppslagsböcker ❤️ de riktigt bra är som historieböcker. Dessa 25 tjocka böcker hittade ett nytt hem, en lycklig man fick gå flera gånger till biblioteket för att få hem alla:

    http://hannelesbibliotek.blogspot.com/2018/08/hur-gjorde-vi-innan-google.html

    SvaraRadera
    Svar
    1. Finns naturligtvis bra artiklar i gamla uppslagsböcker. Men jag saknar inte de jag gjort mig av med.

      Radera
  7. Är också uppvuxen med Nordisk familjebok men när mina föräldrar avled vandrade de vidare. Google tycker jag om, men kan irritera mig på att man ibland måste vara inloggad på ett Google konto för att kunna kommentera på vissa bloggar. Borde kunna gå att göra det ändå.
    Jag gillar också dessa "doodles" och otroligt att de kan få fram så många fina varianter.


    SvaraRadera
    Svar
    1. Google är mest plus, tycker jag! När det handlar om kommentarer på bloggar fattar jag inte riktigt hur det stundtals fungerar - själv hamnar jag plötsligt i wordpress som jag aldrig använder, har inte en susning om hur det går till! Har undrat hur många som gör doodles på heltid. Måste vara ett rejält gäng!

      Radera
  8. Jag fick böckerna Media, de kom på 80-talet och hjälpte mig mycket i specialarbeten i skolan. Jag minns faktiskt inte vad jag gjorde med dem vid flytten...

    Älskar att slå upp saker, lära mig mer om allt möjligt! Så jo, visst är Google fantastiskt och så det har utvecklats genom åren.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men på 80-talet fanns inte Google ... Naturligtvis var det bra med uppslagsböcker, det fanns ju inget alternativ! Nu kan jag ibland tänka att vi tar till Google onödigt ofta, innan vi tänkt efter alldeles på egen hand!

      Radera
  9. Nog är det roligt ändå med Google. Och någonstans blir jag imponerad av dess ålder. Jag minns nämligen tiden både innan när man istället använde Altavista eller Yahoo ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Himla praktiskt är det, utan minsta tvekan!

      Radera
  10. tillhör dem som uttalar google fel

    SvaraRadera