onsdag, september 29, 2021

Höstdröm

På våren drömmer vi eller i alla fall jag om hur den ljuva sommaren ska bli. Höstdagar ger mig inte alls liknande drömmar, eftersom jag inte är vinterns främsta vän. Då kan man ju drömma om något annat, och Enligt O har ett förslag som utgör Veckans kulturfråga: Vilken författare skulle du helst träffa?

Nu har jag haft turen att stöta på ganska många författare IRL genom åren, en del riktiga kändisar faktiskt. Andra, nu levande, flitiga skribenter är gamla kollegor. För det har blivit väldigt vanligt att journalister glider över i det längre formatet när berättarlusten tar över. Och många gör det alldeles briljant!

Men hur duktiga de än må vara har de svårt att komma upp i nivå med den jag verkligen skulle vilja möta nu: Jennifer Clement. Förvisso också journalist i grunden som jag själv, och med stort intresse för Latinamerika, precis som jag. Hon är mexikansk-amerikanska, började sin litterära bana som poet, har varit ordförande i Internationella Penklubben och skriver riktigt bra böcker som griper tag. Jag har läst alla utom hennes dikter och drömmer verkligen om att få träffa henne.

Till min stora sorg upptäckte jag för sent att hon faktiskt nyss var på besök i Sverige, med anledning av sina kunskaper om och djupa vänskap med Jean-Michel Basquiat, som blivit en internationell konstsensation, i synnerhet efter sin för tidiga död i en överdos, bara 27 år gammal. I dag säljs hans verk för astronomiska belopp. Och Clements bok "Basquiats änka" ger en god bild av hans livsöde.

För den som vill veta mer om Basquiat kan jag komplettera boktipset med att berätta att det för det mesta alldeles utmärkta radioprogrammet "Stil i P1" i sin senaste sändning ägnade sig åt honom.

I min värld ska Jennifer Clement så småningom få Nobelpriset i litteratur. I väntan på det kan ju du också börja läsa henne, det är ju alltid roligt att kunna säga att man läst pristagaren innan De aderton fattat galoppen ...

Copyright Klimkteriehäxan

14 kommentarer:

 1. Stil är ett utmärkt program som jag alltid lyssnar på. Clement är en bra författare som gott kunde få nobelpriset.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Faktiskt en pärla i P1:s utbud. Visst ska JC ha priset! Fast hon måste kanske klämma ur sig en eller ett par romaner till. Men det gör hon. Säkert.

   Radera
 2. journalister och litteraturvetare, det hittar man bland bra författare, känner mig bortskämd som göteborgare som för möta och lyssna på många bra författare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vårt land formligen dräller av skickliga skribenter (med olika bakgrund), så är det. Och helt naturligt då att några dräller omkring i Göteborg!

   Radera
 3. Oj, där kände jag mig plötsligt ganska obildad ... men å andra sidan har jag koll på psalm- och sångförfattare, jag har träffat många av dem också.
  När jag var ung, skulle jag så gärna vilja träffa en riktig författare, det var lite av en dröm. Och den drömmen slog in. Jag känner några stycken nu!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och på väg att bli en själv snart eller hur? Om noll koll-läget: det är ju det man brukar befinna sig i när det är dags för nobelpris!

   Radera
 4. Kände igen namnet men har ännu inte läst något av Jennifer Clement men det får det bli ändring på. Tack för tipset om P1:s program. Lyssnar mycket på P1 man har missat detta avsnitt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stil är ofta riktigt bra, tar fräscha grepp på saker man kanske inte tänkt på. Du kommer inte att bli besviken på Jennifer C, det är jag rätt säker på!

   Radera
 5. Ja, det här inlägget var ju rena kinesiskan för mig. Så istället kommenterar jag din bild: Japp, hösten "slog till" för två dagar sedan. Pang boooom sa det och grönt byttes ut mot gult, orange och rött.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det vackert med färgerna, men lite solstrålar behövs för att de ska komma till sin rätt! Du borde f ö ge Jennifer Clement en chans. Testa "En bön för de stulna".

   Radera
 6. En bön för de stulna står faktiskt i hyllan - oläst. Basquiats änka kände jag till, men jag har inte noterat att det är samma författare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "En bön" är riktigt, riktigt bra. Basquiat-boken är ju helt annorlunda, ska kanske kallas biografi?

   Radera
 7. Har bara läst E bön för de stulna, men tyckte mycket om den!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jennifer C är helt enkelt en lysande skribent.

   Radera