onsdag, september 15, 2021

Med en kvinna i huvudrollen

För hundra år sedan fick kvinnor i Sverige för första gången rösta i riksdagsvalet. De fick också kandidera. Fem kom in, en i första kammaren, fyra i andra. Ett framsteg, självklart, men vi var sena här i landet, sist i Norden exempelvis. Och fortfarande väntar vi på en kvinna på statsministerposten, även om det kan verka nära förestående. Det har det gjort förut också ...

Helt klart är att starka kvinnor spelat mycket viktiga roller i vårt samhälle ändå, huvudroller faktiskt. Förebilder som fortfarande beundras, med all rätt. Enligt O lyfter fram den fantastiska Ester Blenda Nordström i "Ett jävla solsken" av Fatima Brenner när hon presenterar denna veckas kulturfråga: Vilka kulturella verk av, med och om starka kvinnor vill du lyfta fram?

Margaret Atwoods "Tjänstekvinnans berättelse" (The Handmaids Tale) och fortsättningen "Gileads döttrar" (The Testaments) dyker genast upp i min hjärna. Svårslaget! Måste läsas!

Mindre känd är (förstås) Maria Gustavsdotters "Från din syster Lovisa". Den är baserad på sparade brev från en ung kvinna som åker ut i världen som missionär och möter ett liv synnerligen olikt det hon skulle ha fått hemma i Sverige. Väldigt läsvärd historia som jag rekommenderat åtskilliga gånger, till sinsemellan väldigt olika läsare, och ingen har blivit besviken! Boken skrevs innan författarinnan radat upp riktigt många titlar om och med starka kvinnor, verkliga och fiktiva. 

Sedan tänker jag på rader av spännande berättelser om kvinnor och har svårt att välja. Letar i minnet efter något som kan överraska åtminstone någon. Men Edna O´Brien känner alla till, Selma Lagerlöf är självklar, Åsne Seierstad, absolut. Astrid Lindgren. Chimamanda Ngozi Adichie, självlysande. Jennifer Clement, nytíllkommen favorit.

Faktum är att det finns nästan obegripligt många "kulturella verk av, med och om starka kvinnor" som jag vill lyfta fram. Men sätter punkt där och ser fram emot vad ni andra ger för svar!

Copyright Klimakteriehäxan

15 kommentarer:

 1. Maria Gustavsdotters bok verkar intressant, och
  Brooklyn av Colm Tóibín kan ses idag i svt1 kl 15:10 (inte i play) också en stark kvinna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alldeles för fint väder för eftermiddagsfilm!
   Maria G:s bok kommer du att gilla.

   Radera
  2. Såg ändå filmen mot alla odds. Rar och varm. Boken hade betydligt mer svärta som jag minns den.

   Radera
 2. Tjänstekvinnans berättelse måste jag läsa nån gång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det måste du. Inklusive uppföljaren.

   Radera
 3. Tjänarinnans berättelse har jag läst, men inte andra delen. Jag vet inte varför jag drar mig. Från din syster Lovisa lät ju intressant! Åsne Seierstad var ju smart, henne tänkte jag inte på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Läs för all del andra delen!!! Så bra! Lovisa är en spännande story i sitt slag. Och Åsne S är en av mina idoler.

   Radera
 4. Maria Gustavsdotter har ju skrivit en rad populära historiska romaner. Från din syster Lovisa står i hyllan. Tjänarinnans berättelse har jag läst och sett. och det är som du säger. det finns hur mycket som helst att välja på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och alla Maria G:s böcker handlar väl om kvinnor? Den om Karin Månsdotter har jag läst.

   Radera
 5. Igår kommenterade du hos mig att du inte hade nåt att komma med. Ja, det kan jag skriva hos dig idag. Undantag: The Handmaid's Tale, och då har jag bara sett tv-serien...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Böckerna är SÅ bra! Ge dem en chans - men du måste läsa ettan före tvåan, såvitt du inte kommer ihåg tv-versionen jättebra (följde inte exakt boken men ändå).

   Radera
 6. Intressant och roligt att läsa dina val.
  Jag hade bl.a. valt "Ett djävla solsken" och Margret Atwodds böcker som du har med. Maria Gustavsdotter har jag inte läst men nu antecknat. Åsne Seierstad hade absolut fått vara med. Även "De förklädda kvinnorna i Kabul" av Jeny Nordberg skulle få plats. Ja, många andra också. Och givetvis Astrid Lindgren samt Per Anders Fogelströms böcker i "Stadsserien" -Här är det många starka kvinnor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skönt att vi inte lider nån brist på spännande kvinnor i böckernas värld!

   Radera
 7. Tack för många, fina tips!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var en jämförelsevis enkel uppgift du gav oss denna gång ...

   Radera