tisdag, september 28, 2021

BLM – om svart och vitt

När tisdagstrions tema, utlyst av Ugglan & boken, är BLM  och då inte uttytt som Bonniers Litterära Magasin utan som Black Lives Matter  blir böckerna nästan självklart amerikanska historier om svart och vitt.

"Purpurfärgen" (Colour Purple) handlar om tonårsflickan som blir med barn sedan hennes far våldfört sig på henne. Alice Walker skrev historien om tjejen som också tvingas in i äktenskap med en äldre man hon absolut inte älskar. Men det är en stark ung kvinna som lyckas ta tag i sitt liv! Steven Spielberg gjorde filmen.

"Niceville"(The Help) av Kathryn Stockett blev också en storsäljare, naturligtvis film även den. Om den unga journalisten som tar reda på hur den svarta hemhjälpen hos de rika vita i Missisippi har det, egentligen, och sedan också avslöjar det efter en riskfylld researchtid där några kvinnors mod blir det som gör skillnad.

"Tung" (Heavy) av Kiese Laymon är stundtals just det, tung läsning. Laymon är ung och onödigt stor, med en mamma som vill hans bästa men som ändå misshandlar honom. Boken är skriven till mamman och innehåller självbiografiska scener om att växa upp som svart i USA i dag. En incident som tog tag i mig utspelar sig när mamman och pojken blir stoppade i en trafikkontroll av (vit) polis. Mamman ger order till sonen: "Titta inte på honom, var tyst, håll händerna synliga på instrumentbrädan!" Så lätt att det går fel, så hotfullt kan det bli, så enkelt och säkert också ofta.
 
Hade jag läst Michelle Obamas "Min historia" (Becoming) misstänker jag att den kunde ha kvalat in här. Men jag vet alltså inte hur den är. Fast lite nyfiken är jag på denna imponerande kvinna. Alma-pristagaren Jaqueline Woodsons "Brun flicka drömmer" (Brown Girl Dreaming) hade också passat här. Inser plötsligt att jag glömt en av mina verkliga favoriter: "Americanah" av Chimamanda Ngozi Adichie. Bländande bra!

Copyright Klimakteriehäxan

36 kommentarer:

 1. bra trio, sett filmatisering av en av dessa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. jo, och Obamas har jag ju läst, fantastisk historia för båda makarna.

   Radera
  2. Jaqueline Woodsons Brun flicka drömmer köpte jag till äldsat barnbarnet, hon gillade boken.

   P.S.
   i svenska används inte apostrof i genitiv
   /språkpolisen

   Radera
  3. Haha, du är då för rar ... tog bort apostrofen nu. Feta fingrar-syndromet lever!

   Radera
  4. PS du missade en felstavning (som jag nu korrigerat)

   Radera
  5. Apostrof kan (och bör) användas om namnet slutar på "s". Exempelvis Angie Thomas' roman.

   Radera
 2. Niceville är den enda jag har läst, men jag har sett Purpurfärgen som film. Vilket jag ju faktiskt gjort med Niceville också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Filmen Niceville skulle jag gärna se, har inte gjort det!

   Radera
 3. (felstavningar struntar jag fullständigt i... utom när amerikanska smyger sig i svenskan)

  SvaraRadera
 4. Niceville har jag sett som film. Tung verkar intressant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tung är klart läsvärd, även om man aldrig har hört talas om författaren.

   Radera
 5. Purpurfärgen vill jag läsa, tyckte mycket om filmen. Nu var det länge sedan jag såg den så jag skulle läsa boken med nya fräscha ögon.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle nog också behöva läsa om den!

   Radera
 6. Purpurfärgen har jag både läst och sett. hörde spridda delar av Tung när den gick som radioföljetong. mycket speciell. En halv gul sol bättre än Amerikanah om du frågar mig

  SvaraRadera
  Svar
  1. "En halv gul sol" kan absolut vara Chimamandas allra bästa, men den passade ju inte in här riktigt. Hon är helt enkelt lysande, självlysande!

   Radera
 7. Purpurfärgen har jag bara sett. Niceville har jag bland mina olästa. Tack för tipsen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns hur mycket "svartvit" litteratur som helst att botanisera bland!

   Radera
 8. Gillade också Niceville och Purpurfärgen! Och jag tyckte om Obamas biografi också, när man väl kommit igenom den lååånga och långtråkiga delen om hennes sockersöta barndom. Hon borde ha fokuserat på det som är unikt för henne: den politiska karriären, allt fantastiskt hon har gjort.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske ska jag hoppa över Mrs Obama ändå då?

   Radera
 9. Niceville är riktigt bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bitvis rent av spännande eller hur!?

   Radera
 10. Har inte läst någon av böckerna men tänkte spontant på R. Kelly som igår förklarades skyldig för en mängd sexuella övergrepp.
  https://www.svt.se/kultur/r-kelly-doms-for-sexuella-overgrepp-och-manniskohandel

  SvaraRadera
  Svar
  1. S k stjärnor, oavsett hudfärg, tror att de kan komma undan med i princip vad som helst. En evig tur att de inte kan det.

   Radera
 11. Niceville har jag både läst och sett filmen på.

  SvaraRadera
 12. Purpurfärgen passar perfekt idag. En bra bok. Niceville har jag i läslistan. Tung är helt ny för mig. Tack för tipset!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kiese Laymon kommer säkert att låta höra talas om sig framöver. Knepig uppväxt har han haft, fet och olycklig ... sen blev han atletisk och ett muskelberg innan allt föll tillbaka i gamla banor igen. Ganska skakande faktiskt.

   Radera
 13. Har läst Purpurfärgen, Niceville, Americana och Brun flicka drömmer. Har Obamas bok oläst här hemma.

  SvaraRadera
 14. Spännande trio. Jag har läst böckerna utom "Heavy". Men den finns nu på listan. Tyckte Michelle Obamas helt klart bok var läsvärd men den satte inga djupare avtryck hos mig.

  SvaraRadera
 15. Nu blev det knas igen. Men det var Ditte som skrev kommentaren här ovan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ditte!!! Ja, Heavy tycker jag att du ska läsa.

   Radera
 16. Har läst Purpurfärgen och Niceville, och jag blir nyfiken på Tung. Jag hittar verkligen massor av intressanta tips i den här veckans trio!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det fanns oändligt mycket att välja på. Både gammalt och nytt!

   Radera
 17. Niceville är hur bra som helst.

  SvaraRadera