lördag, september 25, 2021

Veckans mening – om tankeverksamhet

Har du stött på någon mening den här veckan, en speciell formulering som fått dig att hejda dig någon extra sekund? Den sortens meningar efterlyser Skriv-Robert på lördagar, och det är kul att kunna leverera en eller ett par rader som står ut lite ur en "normal" textmassa, vare sig den är rolig, klok, provocerande eller kanske rent av lite sorglig. 
För egen del hamnar jag hos franska Anna Gavalda, välkänd för en stor publik efter "Tillsammans är man mindre ensam". Hon har skrivit en (föredömligt kort) roman som heter "En dag till skänks" (L'Echappée belle) och handlar om fyra syskon och deras relation. Känns "modern", vad det nu är, och bjuder på ett och annat leende! Men absolut ingen toppbok. Funkade ändå som sällskap på promenad. Jag hörde den som radioföljetong i uppläsning av Maja Rung, en bra version vågar jag påstå. Och veckans mening handlar om tankeverksamhet:

Att filosofera är att lära sig att dö.

Copyright Klimakteriehäxan

14 kommentarer:

 1. lånat Gavalda på biblioteket, men blev inte färdigläst då

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här är ändå rätt tunn, det är ett plus!

   Radera
 2. Citatet förklarar ett och annat om man säger så. Å då min hjärna är långt ifrån filosofiskt lagd tror jag att det ligger nåt i citatet;-)

  SvaraRadera
 3. Det kan nog ligga en hel del i det.

  SvaraRadera
 4. Tycker att det låter skrämmande. Så slutgiltigt. Eller kanske är hust det, vilken filosofi man har eller lever efter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo inget man kan undkomma, iofs hur lite eller mycket man tänker ...

   Radera
 5. Tror jag ska testa detta. Kan vara bra att kunna för kommande behov.
  "Tillsammans är man mindre ensam" har jag läst men inte den andra boken. Men ska leta upp den och lyssna på. Tack för tips.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det här är som jag skrev absolut ingen "måste-bok".

   Radera
 6. hela livet går ju ut på att lära sig dö. lyssnade också på den här radioföljetongen som ju då och då var ganska rolig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra inläsning (så skönt att hon kunde uttala franska), men lite tjatig text stundtals tyckte jag.

   Radera
 7. Tillsammans är man mindre ensam tyckte jag om, både som bok och film, men den där boken av Gavalda kände jag inte till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hon har väl skrivit en hel del? Jag har läst högst två av hennes, hon kommer inte in på min favvo-lista, men skönt att hon inte randar på i 1000 sidor!

   Radera