tisdag, september 07, 2021

Manligt och mänskligt

Idag intresserar vi flickor/kvinnor/tanter oss lite extra för det andra könet. Pojkar, grabbar & män är nämligen temat som ska illustreras i veckans tisdagstrio, det har Ugglan beordrat. Då bestämmer jag mig i alla fall för att inte ta med Fredrik Backmans "En man som heter Ove" för det gör väl många andra ... Arn kvalar heller inte in hos mig ... och inte Harry Potter ... och så ska jag försöka undvika att upprepa såna titlar som jag (alltför?) gärna återkommer till ... 

Vad sägs i stället om en dos Torgny Lindgren? Berättelsen om de två bröderna som inte vill veta av varandra i "Hummelhonung" är, som vanligt när Torgny L varit i farten, härlig läsning i västerbottnisk miljö. 

"Främlingen" (L'Étranger) av Albert Camus handlar om en betydligt yngre man som hamnar i ett mardrömsliknande händelseförlopp i samband med hans mammas död. Otroligt bra historia, men undvik ljudversionen som är inläst av Shanti Rooney, den är tyvärr usel! Vill du lyssna, inte läsa, finns en bättre variant med Krister Henriksson som bör gå att leta upp. 

Det får bli en klassiker till, men en svensk: "Doktor Glas". Hjalmar Söderberg visste att hantera både hjärta och smärta. Romanen kom ut för mer än hundra år sedan, men dilemmat som doktorn hamnar i kan man lätt ta till sig. Spännande blir det faktiskt också! 

Enkönat blev det alltså hos mig rakt igenom, eftersom inte bara huvudpersonerna utan även upphovsmännen samtliga är just män. Fast det handlar inte bara om sånt som vi brukar kalla manligt, det är mänskligt också! 

UPPDATERING: Det visar sig att mina fördomar kommer på skam. Nu har jag varit inne och läst trioposterna hos alla elva bloggare som svarat på utmaningen innan jag kom till skott (ja, jag har kommenterat hos samtliga också) och ingen enda nämner vare sig Ove, Arn eller Potter!!! Här speglas med andra ord inte några försäljningssiffror och rekordupplagor. Så där fick jag tji. Känner uppenbarligen inte mina bokbloggarkollegor så bra som jag inbillar mig ... 

Copyright Klimakteriehäxan

28 kommentarer:

 1. såg nyligen Lindgrens bok filmatiserad, Ukrainsk långfilm, Camus väntar i bokhyllan, såg i London att de spelade Doktor Glas:
  http://hannelesbibliotek.blogspot.com/2013/05/bok-jag-inte-har-last_13.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns också en isländsk långfilm som väldigt mycket påminner om Hummelhonung. Jag är väldigt förtjust i Hjalmar S, inte lika kul med Camus alltid ...

   Radera
 2. Hade inte en tanke på någon av de tre du trodde skulle dyka upp hos många andra 😁 Inte de du har med heller, men det är för att jag inte har läst någon av dem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns förvisso många pojkar/män/gubbar att välja mellan! Min trio rekommenderar jag varmt.

   Radera
 3. Tror jag har läst Doktor Glas i gymnasiet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja men det gjorde man kanske???? Jag är iofs ännu mer förtjust i "Den allvarsamma leken".

   Radera
 4. Hummelhonung har jag läst. Tyckte den var lite äcklig med de söta utsöndringarna från den ene brodern. Doktor Glas har jag också läst. Just nu läser jag Gregorius av Bengt Ohlsson.

  PS. Jag har faktiskt med En man som heter Ove :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har tänkt läsa Gregorius men det har inte blivit av. Och Ove är en bra bok, ingen tvekan om den saken!

   Radera
 5. Främlingen och Doktor Glas har jag läst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då har du Torgny L kvar! Att se fram emot!

   Radera
 6. Läste Doktor glas och verkligen avskydde den, men det är ju en klassiker så jag är ändå glad att ha läst den. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppsan, det var en spännande reaktion! Visst svajar etiken och moralen, det gör den.

   Radera
 7. Se där! Dem har jag läst, alla tre. Rätt hemska faktiskt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte feelgood direkt, det får jag erkänna ...

   Radera
 8. Vilken bra trio! Bra att få med sura gubbar också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De är ju inte särskilt ovanliga, eller hur?
   :-D

   Radera
 9. Hahaha! Så fel man kan ha! Å just dom som du valde bort har jag läst såklart, fast inte Arn;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Faktum är att jag i går tänkte på en helt annan bok men den hade jag glömt i morse ... spar den till en annan gång! Men jag gillar både Ove och Potter, Arn gav jag upp på ett väldigt tidigt stadium.

   Radera
 10. Log när jag läste slutklämmen i ditt inlägg. Har läst de böcker du tar upp. Främlingen och Doktor Glas läste jag i gymnasiet men har läst om båda senare. Torgny Lindgrens "Hummelhonung" läste jag dock bara för några år sedan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Främligen har jag både läst på papper och lyssnat på i två versioner (som framgår av min text) och jag begriper inte hur den kan läsas av Shanti Rooney som om han hade lämnat hjärnan utanför inspelningsstudion!

   Radera
 11. Främlingen och Doktor Glas har jag läst. Har läst annat av Lindgren men inte denna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det här är inte Torgny L:s lättsammaste bok ... men jag gick ju inte på det lättsamma i dag!

   Radera
 12. har läst dina tre. Främlingen flera gånger. men det hjälper inte. jag tycker inte om den. jag förstår den inte. den berör mig så fruktansvärt illa. varje gång. däremot blir jag lika förtjust varje gång jag läser eller lyssnar på Torgny Lindgren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Främlingen är förvisso en väldigt sorglig historia - du läser om den fast du inte gillar den???? Torgny L var en mästare.

   Radera
  2. kurslitt. samt läsecirkel till exempel. alla berättar om sina fantastiska upplevelser i ungdomsåren

   Radera
 13. Gillar verkligen alla dina tre! Särskilt Hummelhonung.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Spännande karlar allihop, var och en på sitt sätt ...

   Radera