onsdag, september 22, 2021

Läsning så in i Norden

Enligt O vill denna vecka få oss att blicka ut över Norden när hon ställer sin kulturfråga: Vem är din favorit bland författare från Norden?

Känner att jag måste införa lite begränsningar för mig själv här. Bestämmer mig för att välja bort Sverige (ingen skulle blivit överraskad över namnet Selma Lagerlöf) och i stället titta på vad våra grannländer har att erbjuda. Inför ett kriterium till: författaren ska vara vid liv (hej då, Sigrid Undset, Tove Ditlevsen, Vita Andersen och Tove Janson). 

Sålunda nedbantat urval blir ändå inte lätt att hantera, för här på de nordliga breddgraderna finns hur många förnämliga skribenter som helst! Och då har jag naturligtvis inte läst dem alla, men att välja ut en enda bland dem jag faktiskt läst är också omöjligt.

Dår får det bli så här: ett författarnamn och en boktitel per land. 
Norge: Lars Saabye Christensen - "Halvbrodern".
Danmark: Peter Høeg - "Kvinnan och apan".
Finland: Märta Tikkanen - "Århundradets kärlekssaga".
Tillsammans en trio nordiska lästips som inte går av för hackor!

Island, Färöarna. Grönland och Åland ingår också i Norden, men ursäkta mig, här kom de inte med. Fast några islänningar har jag i alla fall läst. Deckare allihop, om jag inte minns fel.

Copyright Klimakteriehäxan

14 kommentarer:

 1. Jag har Halvbrodern i hyllan. Är egentligen rätt sugen på att läsa den, men den är ju sååå tjock. Du gillade den alltså?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja. Gillade även tv-versionen.

   Radera
 2. när jag tänker efter så har jag också levande författare

  SvaraRadera
 3. Det skulle vara riktigt intressant att få veta hur många böcker av hur många författare du har läst - egentligen alltså. Du slutar aldrig att imponera.
  Joe Nesbö är nog den deckarförfattaren jag läst flest böcker av (läs: alla). Sedan har jag läst några isländska deckare också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har verkligen inte en aaaaaning om hur många böcker jag läst, men för all del, det har ju blivit några genom åren ... Nesbö är bra men frågan är om inte Jussi Adler-O är liiiite bättre?

   Radera
 4. Intressant!Har läst "Halvbrodern" och "Århundradets kärlekssaga". Har nu skrivit upp "Kvinnan och apan" ingen bok eller författare jag kände till

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tyckte Hoegs bok var lysande, fast det är några år sen jag läste den. Mycket bättre än hans mest kända, den om fröken Smilla.

   Radera
 5. Åh, Kvinnan och apan är så himla bra. Väldigt länge sedan jag läste något av Høeg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du är med mig på den boken!!! Har tänkt läsa den senaste han kommit ut med men det har inte blivit av.

   Radera
 6. Svar: Den bakelsen du tänker på är en tartelett med äppelskivor på. Dagens variant var... ju, en tårtbit utan grädde, vaniljsås som jag sa att vi inte ville ha.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tarte au pommes ... ja så är det. Men den brukar göras som stor rund kaka också! Gott hur som helst. Och till "vanlig" äppelkaka älskar jag vaniljsås!!! (eller glass)

   Radera
 7. jag hoppade också över skaklarna. Halvbrodern är väldigt bra. Århundradets kärlekssaga har jag naturligtvis läst ett par gånger, men nu får det räcka, känner jag

  SvaraRadera
  Svar
  1. Omläsningar måste ransoneras när det ändå finns så mycket oläst!

   Radera