fredag, september 03, 2021

Det låter som musik!

Det var utan tvekan en världsnyhet i går kväll: ett nytt ABBA-album ligger klart, med tio nyskrivna låtar som kvartetten spelat in och därmed överraskar sin enorma internationella publik, som längtat i fyrtio långa år. Både i Japan och Australien, så långt "hemifrån" för en svensk popgrupp, var det jättestora kalas för att fira! Då fick de ändå bara höra två av de nya numren.

Eftersom det är fredag i dag har Elisa Matilda förberett fem frågor, och de går denna gång i dur (tror jag i alla fall):

 1. Vilken artist eller band skulle du gärna se göra en comeback? Nöjer mig med ABBA, ska snart lyssna på den nya. Men har många gånger undrat hur Cornelis Vreeswijk och Bernt Staf skulle ha låtit om de inte hade dött i förtid.
 2. Om du bara fick lyssna på en artist/ett band i ett år, vilken/vilket skulle det bli? Mycket svårt val, men jag räddas kanske av att jag inte är beroende av musik. Gillar tystnad! Är dessutom något av en musikalisk allätare när jag väl ska lyssna. Men om jag måste välja tänker jag mig The Beatles.
 3. Vad spelar du mest för typ av musik? Svenskt, ofta av vistyp, eller amerikanska singersongwriters. Bra text är viktigt.
 4. Har du något speciellt musikminne? Ett relativt färskt: musikalen "Beautiful" som jag såg i New York för fem år sedan. Berättar historien om Carole Kings liv och karriär, och tjejen i huvudrollen lät alldeles äkta! Fast jag känner att jag borde nämna ännu en musikal: "Kristina från Duvemåla". Har sett den tre gånger, ser den gärna igen.
 5. Vilken artist eller band gjort första stora intrycket när du var barn? Gunde Johansson, som sjöng "Torparevisan". Kan jag ha varit fyra eller fem? Lärde mig hela låten hur som helst, vilket roade åtminstone de vuxna.
UPPDATERING: Nu har jag lyssnat och visst är det bra! Och som sagt, det är viktigt med bra text!

Copyright Klimakteriehäxan (nä, det gäller förstås inte videon. Synd. Den har spelats massor med gånger redan, på Youtube, Spotify osv).

22 kommentarer:

 1. när jag var fem sjöng Elvis Presley Tutti Frutti i radio, lillebror och jag härmade

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var inte mycket Elvis hemma hos oss vad jag kan minnas ... när det blev aktuellt höll jag f ö på Tommy Steele ...

   Radera
 2. Kristina från Duvemåla såg/lyssnade jag på Göteborgs Opera

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag såg den två ggr i Stockholm och en gång i Helsingfors.

   Radera
 3. Cornelis Felicias svenska suite är otroligt bra. gillar också bra texter

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och Getinghonung! Vilken skiva - och vilken krogshow det var!

   Radera
 4. Tystnad är inte dumt, nej!

  SvaraRadera
 5. Så skönt att det inte bara är jag som inte är beroende av musik. Ibland är det riktigt avkopplande att ha radion i bilen avstängd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förr i världen lyssnade jag mycket mer. Bilradion kör mest nyheter och hörbok.

   Radera
 6. Om jag bara fick lyssna på en artist/grupp under ett år skulle det med största sannolikhet bli Depeche Mode, många bra album, många bra låtar.

  Musikminnen har jag en del, ett är första gången jag såg Kristina från Duvemåla första gången. Det var även första gången jag såg en riktig musikal live och wow, vilken upplevelse det var! En annan fantastisk upplevelse var Depeche Mode i Globen våren 2006, jag var alldeles salig efteråt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppsan, DP har jag noll koll på! Kristina från Duvemåla är ett mästerverk, banne mig.

   Radera
 7. Japp, det var verkligen en världsnyhet igår. BBC ägnade hela tio minuter åt comebacken. Tyckte det var rätt otippat. Björn och Benny har ju varit i farten hela tiden, men tjejerna var ju nästan folkskygga ett tag. Så det var en stor överraskning att ABBA kommer med ett helt album. Dessutom tycker jag att det är väldigt smart att låta avatarer ta över deras karaktärer. Ett riktigt bra och annorlunda grepp jämfört med andra "föredettingar".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och avatarernas utseende styr man ju över! Kunde vi må bra av många av oss, misstänker jag ... Antar att ABBA står för några av vinterns största hittar på det här viset.

   Radera
 8. Tystnad är underskattad, uppskattar det mer och mer. Spelar inte musik numera. En del av den tiden går till ljudböcker och tystnad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Många borde lyssna mer på tystnad! Det är nyttigt!

   Radera
 9. var på fin konsert med Mikis Theodorakis och Arja Saionmaa i Göteborgs Konserthus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förstår att det var minnesvärt!

   Radera
 10. "Jag är lapp och jag har mina renar...." den spelades jämnt i lilla sommarstaden Lovisa där jag tillbringade barndomens sommarlov. Precis som du uppskattar jag tystnad, vindens sus i träden, bäckens porlande mer än musik. Men världen utan musik, nej tack!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den rockande samen!!! jojomensan, honom minns man! En eorts ljud/musik jag verkligen uppskattar är fågelsång. Koltrast, wow!

   Radera
 11. Visst är det fantastiskt med ABBA och de nya låtarna är ju hur bra som helst! Min schlagerkompis såg till att boka biljetter till showen i London nästa höst!
  Såg också Kristina från Duvemåla i Stockholm, fantastiskt bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och finska Kristina var också lysande!
   Men nån Abba-avatar-show blir det inte för mig, fast det låter väldans originellt!

   Radera