torsdag, september 09, 2021

CITAT om samlande

Det går inte att förneka: jag samlar på saker. Onödigt många saker. Visste jag det inte förut så vet jag det nu, när vi är mitt i förberedelserna för ett stambyte som ställer hela vår bostad på ända. Nog för att jag gått till Myrorna med kassar och till miljörummet med sådant som med nödvändighet skulle slängas, men jag har prylar så det räcker ändå. "Hoarding" eller "sjukligt samlande" är diagnosen på den som inte klarar av sina högar utan bara låter dem växa. Jag kan ändå dra en lättnadens suck: SÅ illa är det inte med mig. Finner tröst i en artikel i dagens Svenska Dagbladet där skillnaderna mellan vanligt samlande och sjukligt definieras: 

FRISKT SAMLANDE: Om du samlar på saker organiserat, så är du inte en patologisk samlare, trots stora mängder. Inte heller om hemmet bara periodvis är överbelamrat eller stökigt, men att du regelbundet åtgärdar detta.
SJUKLIGT SAMLANDE (HOARDING): Om du oorganiserat samlar gratistidningar, kvitton och reklamblad blandat med arvegods och nyköpt, liknar det sjukligt samlande. Hemmet blir fullbelamrat och svårt både att leva i och bjuda hem någon till.

7 kommentarer:

 1. puh... friskt här, för boksamlandet är organiserat

  SvaraRadera
 2. Jag är verkligen inte samlare, jag röjer minst en gång om året i skåp och lådor. Ganska slarvig är jag dock mellan varven. Nu röjer jag i det svåraste: notskåpet. Eller rättare: notgarderoben. Känslan ”jag kommer aldrig mer att ha barnkör, aldrig mer spela på skolavslutningar, aldrig mer köra luciatåg, aldrig mer att undervisa i musik” är ganska tung eftersom den tydliggör min ålder, mina knotiga stela fingrar och min dåliga hörsel.

  Min man är jag dock orolig för, alltså om han blir ensam kvar. Han kan inte slänga någonting ... med piskan på sig åker han till återvinningen, men inte annars.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ÄR stundtals väldigt svårt att slänga!

   Radera
 3. Skönt att veta. Är nog då tämligen frisk.

  SvaraRadera
 4. DU BEHÖVER LÅN Jag fick precis mitt lån på 200 000,00 kr från REMY.CREDIT Skicka e -post till dem nu för ditt lån (remy.credit111@gmil.com) whatsapp: +46769618757 de är de bästa, ge dem ett försök och vittna om att låneförbudet är mycket snabbt och säkert med interstat på 2% EMIAL: (remy.credit111@gmail.com) Behöver du ett brådskande lån inom 24 timmar? de har snabbt och enkelt lån till dig Jag heter karlsson från Stockholm Sverige är en ensamstående mamma är mycket nöjd nu med mina 2 barn REMY COMPAY är det bästa få ditt lån idag} Maila honom nu för ett snabblån Mail: remy.credit111@gmail.com Gud välsigne dig, herr REMY FINK...

  SvaraRadera