måndag, september 13, 2021

Dagens ord 105

GERILLABRODERI

-En beteckning på den tämligen nyvaknade handarbetstrenden att sy, gärna i korsstygn, lite oväntade budskap som sedan förväntas hamna på någons vägg. Glöm "Mitt hem är min borg" och liknande, nu är det betydligt grövre ammunition som gäller. Ofta har brodösen fyndat ett gammalt handarbete secondhand, sprättar bort delar av originalet och syr dit sitt eget mönster, som alltså gärna ska vara lite "tillspetsat" eller åtminstone roligt, det vill säga i samklang med skaparens och/eller användarens humor ...

12 kommentarer:

  1. Spännande företeelse. Undrar just om jag får se något exempel någonstans. Själv åstadkommer jag inget sådant.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har än så länge inte gjort nåt ... men känner lite lust!

      Radera
  2. Harry Potter hänger på:
    http://hannelesbibliotek.blogspot.com/2020/09/harry-potter-nygeter.html

    SvaraRadera
  3. Hahaha! Broderi är inne (igen), det har jag märkt hos dig och Gerd och några till. Det finns visst en sajt eller om det var Facebook där någon lägger upp broderier med "kloka" texter varje dag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Finns en FB-grupp, jag är med i den ... en del är både snyggt och kul, annat är bara plumpt.

      Radera
  4. Jodå, tack, jag har anammat att lägga ut diverse broderier med tänkvärd text-
    Dock har jag faktiskt tänkt på att lägga ut mina egna broderier, för de är inte fy skam, även om de är noll värda på marknaden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har också mycket jag själv broderat som jag är stolt över. Men inser att det nog aldrig kommer att användas när jag inte gör det själv. Tråkigt men sant.

      Radera
  5. Kul i sig! Såg en del av detta i Hjo där det finns med ett i ett projekt man har som heter "Gerillaslöjd" https://www.vastsverige.com/hjo/kulturkvarteret/HjohjartarGerillaslojd/
    För egen del ägnar jag mig inte alls åt broderier- Inte annat än att brodera ut en text. Men broderier har jag så det räcker och blir över. Ärvda av mamma och mormor. Mest dukar och servetter. Och de använder jag gärna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul i Hjo! Det där med att virka runt lyktstolpar etc verkar ha dött ut nu, ser det aldrig längre. Visst är det fint med fina handarbeten, men att brodera ut en text är inte heller fy skam!

      Radera
  6. Haha så kul! Och fint att folk handarbetar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja roligt om den traditionen kunde väckas till liv igen, den man så elakt kallade "bortslösad kvinnorkraft" förr i världen. Jag har f ö haft åtminstone två manliga kollegor som varit flinka med broderier!

      Radera