onsdag, oktober 09, 2024

Få favoriter bland Nobelpristagarna

Nej, jag ska inte. Har ju bestämt mig för att inte tippa, gissa eller önska vem det blir som får höra sitt namn ropas upp i morgon. Fast det är det Enligt O vill när hon ställer veckans (tämligen självklara) kulturfrågaVem önskar och/eller tror du blir årets nobelpristagare i litteratur?

Däremot ger det mig anledning att ta en liten funderare: Vilka av pristagarna genom åren har jag tyckt om? Har naturligtvis inte läst något av dem alla, men ändå av hyggligt många. Fast har de blivit favoriter? Det borde ju vara så att ett Nobelpris skulle funka som garanti för god läsning, men så har det inte blivit för mig.

Två av dem var favoriter redan innan de fick priset: Gabriel Garcia Marquez från Colombia (1982) och Mario Vargas Llosa från Peru (2010). Att jag träffat dem båda personligen gjorde det ännu mer självklart att fortsätta läsa deras böcker. 

Amerikanen John Steinbeck fick priset 1972 och honom läser jag fortfarande gärna. Det har hänt att jag återvänt till Pearl Buck (1938) men nu var det nog länge sedan. Ernest Hemingway (1954) jo då, för all del. När priset gick till Frankrikes Annie Ernaux (2022) blev jag glad, tror att jag läst det mesta hon skrivit redan innan hennes "upphöjelse" till pristagare. Portugisen José Saramago har jag en del oläst av i hyllan, men det verkar som om jag inte kommer till skott trots att jag gillat det jag tidigare läst.

Men egentligen är det bara en som är evigt grön och som varit det ända sedan 1909: Selma Lagerlöf, den första kvinnan i församlingen. Det har gått lång tid sedan debuten med "Gösta Berlings saga" (1891) och hon har vid det här laget varit död i 84 år, men hennes verk lever!

Dessutom inser jag när jag scrollar hela listan med pristagarnamnen att några av dem har gjort mig grymt besviken medan andra inte ens väckt min nyfikenhet. Därmed har jag kanske missat något guldkorn, men det är en smäll jag kan ta. Samtidigt som jag hoppas att morgondagens namn blir spännande och lockar till bokanskaffning!

Regn från grå himmel i dag, men vackra färger på lägre höjd. Bokväder?
Copyright Klimakteriehäxan

4 kommentarer:

  1. har hittills läst 85 Nobelpristagare i litteratur, de flesta läsvärda, de äldre annorlunda för så skrev man för hundra år sedan, många med krigstankar. De nya mer intressanta, många kvinnliga lyriker, kul med poeten Bob Dylan som följt med tiden alla decennier.

    Ska ställa mig i kö oavsett vem det blir.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ambitiöst! Jag har inte räknat hur många jag läst något av, men det är definitivt inte så många som du har bekantat dig med.

      Radera
  2. Historien om Lissabons belägring av José Saramago läste jag nyss, dålig på portugisiska, maken studerar språket

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har bara läst Saramago översatt, klarar absolut inte portugisiska - även spanska är jobbigt numera.

      Radera