onsdag, oktober 23, 2024

Om lässvackan tar slut

Längtar efter att få riktiga lässuget tillbaka. Har haft "lässvårigheter" igen, i ett par veckor minst. Medan hyllan sakta kroknar under tyngden av oläst litteratur. Då ställer Enligt O Veckans kulturfråga som känns som en kombination av uppmaning, påhejande och en tydlig vink om det dåliga samvetet: Vilka böcker står näst på tur att bli lästa? Jag jämrar mig inombords ... 

Det vore läge att ta sig till biblioteket, men "mitt" är stängt för reparation ända till en bra bit in på det nya året, så jag måste ta mig samman och bekanta mig med ett annat. Då ska jag ställa mig i kö för "Tigerns år" skriven av en journalistkollega, Fredrik Lundberg, som fått lysande recensioner för denna debut. Påstås rent av vara rolig bitvis! Kanske antecknar jag mig också för Karolina Ramqvists senaste, "Den första boken", den som nu tippas få nästa skönlitterära August.

Om jag tittar på de olästa i hyllan har jag svårt att välja. Men jag skäms för att jag fortfarande inte läst Göran Rosenbergs "Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz", trots att jag köpte den när den var ganska ny. Vill jag ha något mera lättsmält tar jag nog "De fenomenala fruntimren på Grand Hôtel" av Ruth Kvarnström-Jones. Den har också väntat rätt länge.

Men först måste jag väcka lusten igen, lusten att läsa, lusten att ta in ännu en historia. Måste få slut på lässvackan. Frågan är hur?

Copyright Klimakteriehäxan

5 kommentarer:

  1. lyssnade på en intressant sympatisk fransman på biblioteket igår, ångrar att jag inte köpte hans bok...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men det misstaget är väl lätt att rätta till?

      Radera
    2. Hannele1:38 em

      ingen signering, nu är han hemma i Frankrike...

      Radera
    3. Strunt samma tycker jag - det är väl boken du vill ha, den där namnteckningen kan du leva utan.

      Radera
  2. Undrar varför du har tappat läslusten? Okej, jag är en balkongläsare och öppnar knappt en bok under vintern, men hittills har jag inte tappat lusten att läsa. Har inga hyllvärmare, men fyller på så att jag har böcker att ta itu med nästa vår.

    SvaraRadera