tisdag, oktober 22, 2024

Gul, orange och brun

Höstfärger
ska denna veckas böcker i tisdagstrion innehålla, enligt Skriv-Robert som står vid rodret i detta bloggskepp numera. Jag väljer tre typiska kulörer: gul, orange och brun, väl medveten om att rött kanske bjuder på betydligt fler alternativ ... men ändå ...

"En halv gul sol" (Half of a Yellow Sun) är en helt fantastisk bok som Chimamanda Ngozi Adichie skrev när hon var bara 28 år. Läsaren får uppleva Biafra-kriget genom en nigeriansk familj och det är otroligt bra, med lysande research i botten. Du har väl inte hoppat över den?

"Orange is the New Black: My Year in a Women’s Prison" skrev Piper Kerman, en amerikansk "familjeflicka" som hamnade i fängelse sedan hon obetänksamt nog hjälpte en bekant att smuggla narkotika. Året som dömd knarkkurir blev en bok, men egentligen är det nog tv-versionen (på Netflix) som är det riktiga succén. Den varade i sju säsonger och jag började titta. Det var underhållande men jag fick en överdos och har absolut inte sett allt. Ska jag kanske ta upp den igen?

"Brun flicka drömmer" (Brown Girl Dreaming) av Jacqueline Woodson var en del i att författaren fick ALMA-priset för några år sedan. Flickan lever i New York på 70-talet och känner sig vilsen efter att ha flyttat från South Carolina och det är Woodsons eget liv som skildras. Det påstås att boken är skriven på "fri vers" men det uppfattade aldrig jag, för mig var det en fin, löpande och berättande text rakt upp och ner!

Copyright Klimakteriehäxan

1 kommentar:

  1. Jacqueline Woodsons bok är fin, gav den till barnbarnet.

    SvaraRadera