söndag, november 25, 2007

Dagen efter ”den köpfria dagen”

Inser ni att om en månad är julstöket avklarat, klapparna öppnade och på väg att bytas, glöggen tråkig och knäcken så gott som slut?
I går gick startskottet för årets julhandel på allvar.
Lönehelg. Nyskrivna önskelistor. Förlängd tid för att ångra köp. Extrapris. 100 spänn i rabatt i januari om du handlar för 500 nu.

Allt detta råkade inträffa på något som kallas ”den köpfria dagen”. Vilket tydligen ska vara ett sätt att visa sin solidaritet med de i världen som ingenting har.
Det är faktiskt direkt korkat.
Vem i Bangla Desh blir gladare av att jag väntar en dag med att köpa den där tröjan på Lindex för 149 kronor? För att bara ta ett exempel.

Kommer att tänka på Tomas Danielsson, en fryntlig örebroare som brukar gå under namnet Stressdoktorn. Varje gång han håller kurs och begreppet lågkonjunktur kommer upp säger han med bestämd röst:
-Vill man göra något åt saken så går man ut och köper en ny soffa. Eller något annat rejält som man faktiskt har användning för. Om alla gör det har vi snart hamnat i en högkonjunktur!

En kul dragning, visst. Men inte enbart.
Fast de som ligger bakom den köpfria dagen har väl aldrig varit på Stressdoktorns föredrag.
En hedersam önskan - som väl ändå måste finnas i grunden - om bättre solidaritet måste uppfyllas på andra vägar.

Copyright Klimakteriehäxan

SvD och DN om "den köpfria dagen".

3 kommentarer:

 1. Anonym3:04 em

  Att avstå från att handla på en lönelördag, en månad före jul är inte nog inget för en stressad heltisdarbetande småbarnsföräldrar.

  SvaraRadera
 2. Jag köpte bara lite mat i går, räknas det?

  SvaraRadera
 3. Hörde just ett inslag i radio, där man slog fast att den där köpfria dagen, den hade minsann inte märkts av över huvud taget! Och Bloggblad, så tråkigt det hade blivit utan mat!

  SvaraRadera