fredag, november 23, 2007

Plötsligt blev tv-rutan kolsvart

Tryckfrihet, yttrandefrihet, pressfrihet, tyckfrihet.
Det har vi i Sverige.
Vi betraktar det rent av som en självklarhet.
Men det kan man inte göra i Kina.

På semester i Beijing bor vi på ett fint, modernt och bekvämt hotell där ingenting saknas. Frottéhanddukarna är tjocka, varmvattnet varmt, det finns läslampa vid sängen och morgonrock och tofflor i garderoben, skön fåtölj och ett rejält skrivbord, gratis tandborste och kam.
Och så finns det en tv.

Man får dock motionera tummen rätt flitigt på fjärrkontrollen innan man kommer till en kanal där man begriper vad som pågår. Som till exempel CNN, den tv-kanal som lyckats få en massa människor att tro att den är så gott som dominerande i världen, trots att det i själva verket är relativt få som någonsin tittar på den.

Fast på hotell är CNN ofta förekommande och ja, då tittar man. Så även i Kina, för medan vi rusar runt mellan lamatempel och sidenmarknad går ju ändå världen vidare och det känns knepigt att inte ha en aning, ifall nu något stort och omstörtande skulle ha hänt.
CNN bjuder på sin asiatiska edition, det är Pakistan som är toppnyhet och sedan flyttas uppmärksamheten runt. Man irriteras av att ljudet släpar efter bilden, men får stå ut.

Plötsligt hamnar vi i Beijing. En kinesisk journalists identitet har kunnat avslöjas av myndigheterna tack vare ett misstag av Yahoo, en stor internetoperatör med bas i USA. Journalisten Shi Tao skickade ett mail som ogillades av myndigheterna, det är hans brott. Hans anhöriga är ledsna och upprörda, vill ha hjälp till upprättelse och skadestånd från Yahoo. Shi Tao sitter i fängelse sedan våren 2005. Strafftid: tio år.

Så säger speakerrösten det magiska ordet: Himmelska fridens torg. Och plötsligt sitter jag och tittar in i en kolsvart tv-ruta.
Någon har tryckt på knappen. Historien om journalisten ska inte rapporteras. Censur. Det är därför bild och ljud inte är synkrona i apparaten. Massor av människor jobbar i dagens Kina med att övervaka kontakterna med omvärlden.
Efter en dryg minut eller så är tv:ns bild och ljud tillbaka igen, vi har nu hamnat i Japan, som inte är minerad mark enligt makthavarna i Folkrepubliken Kina.

Jag har aldrig tidigare varit med om detta och frågar runt.
Jo då, alla vet att sms-trafiken är kontrollerad. Att all mailutväxling granskas. Och minsann: hela Hotmail är nedstängt just vid den här tiden. Anledningen uppges vara tekniska problem, men det tror ingen på.

Mindre än ett år kvar tills världens ögon riktas mot idrottsarenorna i staden, mot de rena gatorna, de glänsande skyskraporna, de vackra traditionella dräkterna, de bedövande skickliga akrobaterna, de gröna parkerna, den goda maten.
Men bakom den snygga och prydliga fasaden sitter tusentals människor beredda att trycka på en knapp och släcka eller tysta en tv-kanal, ett radioprogram, en mailserver. Det är sorgligt.
Undrar om ordet yttrandefrihet eller pressfrihet går att skriva med kinesiska tecken?

Copyright Klimakteriehäxan

2 kommentarer:

  1. Måste säga att det är en skrämmande story och att det känns som förflyttning i tid och rum...är detta år 2007 på väg in i 2008...det absolut vidriga är att detta är en sanning.

    SvaraRadera
  2. Anonym12:27 em

    Man undrar hur de ska kunna kontrollera/censurera allt när de invaderas av alla internationella journalister och reportrar under OS. Kanske slinker en opassande liten sanning ut då?!

    SvaraRadera